13 juli 2023

Training & Opleiding

Spread your wings and fly

Dominique Schreinemachers was een van de eerste vrouwelijke vliegers bij de luchtmacht. Voerde samen met haar mannelijke collega’s tal van militaire missies uit in binnen- en buitenland. Ze leerde in haar opleiding en tijdens haar werk hoe je het beste uit jezelf, maar ook zeker het beste uit een ander kunt halen. Een goede samenwerking is namelijk de sleutel tot succes. En als je er ook nog voor zorgt dat mensen in hun kracht komen te staan en op deze wijze een wezenlijke bijdrage leveren aan de teamprestatie, dan worden doelen gehaald. Inmiddels deelt ze deze kennis en ervaring ook al ruim tien jaar via haar bedrijf Boost Company. Met een team van vliegers probeert zij het beste in mensen naar boven te halen. “Want mensen die zich bewust zijn van hun gedrag, kwaliteiten en vaardigheden en ze ook nog weten te verbeteren, zullen ook in het dagelijks leven grote stappen vooruit kunnen zetten, zowel zakelijk als privé”, is de overtuiging van Dominique en haar team.

Als ik de introductie lees denk in meteen aan TV-programma’s als Special Forces en Kamp van Koningsbrugge. Maar jullie zijn meer van de ‘walk en talk’ toch?
“Dat snap ik wel. Eén van de meest gestelde vragen die wij krijgen als mensen bij ons informeren, is of je als cursist gedurende de training ook militair gedrild wordt. En hoe zwaar de training, zowel fysiek als mentaal zal zijn. Nou, ik kan mensen gerust stellen. Ik en mijn team zijn inderdaad stuk voor stuk goed getraind en hoog opgeleide ex-militairen, maar we zijn allesbehalve van de fysieke en mentale confrontatie. Wij zijn meer van het goede gesprek en reiken mensen veel liever de instrumenten aan die ze in staat stelt over zichzelf en groep na te denken.

We doorbreken patronen die er in gesleten zijn met als doel om een groep of individu een stap vooruit te kunnen laten maken.

Vervolgens is het aan ons om met die informatie die ons wordt aangereikt de processen in de juiste banen te leiden. We zijn vanuit onze professie als vlieger analytisch namelijk heel sterk en zien en horen al snel waar de mogelijke knelpunten zitten. Vervolgens gaan we met deze knelpunten aan de slag waarbij verandering van houding en gedrag belangrijke aandachtspunten zijn. We doorbreken patronen die er in gesleten zijn met als doel om een groep of individu een stap vooruit te kunnen laten maken. Zo worden de knelpunten eigenlijk ontwikkelpunten en is de groei een feit.”

Vliegers vliegen deze processen dus anders aan?
Vliegers zijn een ander slag mensen dan bijvoorbeeld infanteristen of marinepersoneel. Het militair vliegerschap heeft namelijk veel te maken met een andere vorm van leiderschap, die niet altijd hiërarchisch is, maar wel wordt gekenmerkt door korte lijnen, helder communicatie en weinig ruimte voor onduidelijkheden. Je moet supergoed samenwerken en heel strak rekening houden met planningen. Die combinatie zorgt ervoor dat vliegers anders denken dan veel militairen met een andere achtergrond. Ons is geleerd om te denken in oplossingen en kansen. Maar ook dat je het niet alleen kunt. Iemand die te solistisch te werk gaat, brengt anderen in gevaar. Iemand zijn of haar kwaliteiten in dienst stelt van een ander, maakt die ander sterker en dat draagt weer bij aan het groepsproces.”

Ons is geleerd om te denken in oplossingen en kansen.

Maar kun je iedereen ook de stappen laten maken die bijdragen aan de persoonlijke groei?
Zeker, we helpen iedereen verder. Dat zit in onze methodieken opgesloten. Onze vraag is bijvoorbeeld in principe nooit of je iets wel of niet kunt. Onze vraag zal altijd zijn; wat heb je nodig om het doel te bereiken. En dat kan de ene keer veel en de andere keer nauwelijks iets zijn. Dat hangt van de persoon in kwestie af, de aanwezige kwaliteiten, maar ook de situatie. Want ook dat is een belangrijk onderdeel van onze trainingen: je kunt kwaliteiten hebben, maar laat je ze ook zien op het juiste moment. Dat zijn processen die bepalend zijn of je succesvol bent of niet. Vergelijk het maar met het nemen van een penalty. Elke voetballer kan een strafschop nemen, maar kan je het ook in de finale van een grote wedstrijd? Kun je omgaan met de druk of sla je dicht. Dat weet je pas op het moment zelf maar wij proberen je er wel op een zo goed mogelijke manier op voor te bereiden.”

Dan moet je er vooral iemand anders neerzetten op dat specifieke punt. En te focussen op wat je wel leuk vindt en vooral wel kunt. Wij willen ook dat mensen na een lezing of training het gevoel van succes ervaren. Want alleen als de mindset goed is en je overtuigd bent van je kwaliteiten, voel je je sterk genoeg om je vleugels uit te spreiden om vervolgens boven jezelf uit te stijgen. Dat is het doel en onze missie.”