Ga terug
Partner

4 december 2019

Financieel & Juridisch

WK Handboogschieten 2019 succesvol

**De Wereldkampioenschappen (Para) Handboogschieten 2019 in ’s-Hertogenbosch hebben gezorgd voor een totale economische impact van 4,6 miljoen euro. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van het Mulier Instituut en Fontys SPECO Sportmarketing. ** Burgemeester Jack Mikkers is tevreden: “We zien nu dat dit unieke en inclusieve evenement waar iedere Bosschenaar gratis van kon meegenieten, zeer succesvol was. Het heeft ’s-Hertogenbosch prachtige resultaten opgeleverd.”  Wethouder Huib van Olden vult aan: “Dat deze wereldkampioenschappen en de side-events hebben gezorgd voor verbinding voor ruim 13.000 mensen geeft aan dat evenementen – zeker met een internationale uitstraling – breder bijdragen dan alleen sportief!”

Aantal bezoekers

Volgens de onderzoekers bezochten in totaal 10.200 mensen de wedstrijden van de WK, die van 3 tot en met 16 juni plaatsvonden in het centrum van ’s-Hertogenbosch. Nog eens 13.371 mensen kwamen via de verschillende side-events in aanraking met het evenement, onder meer bestaande uit een BowBingo voor eenzame ouderen, Archery for Everyone clinics voor mensen met een beperking en Stay Focused concentratietrainingen voor eindexamenkandidaten. Het uitgebreide entertainmentprogramma, met optredens van onder andere YouTube-ster Djuncan en de Edwin Evers Band, zorgde voor nog eens enkele duizenden bezoekers.

Waardering

De bezoekers beloonden de WK met een 8,3 als gemiddeld cijfer. De deelnemende atleten gaven gemiddeld een 8,2 voor het evenement. Vooral de finalelocatie op de Parade onder de voet van de iconische Sint Janskathedraal werd door bezoekers en atleten hooggewaardeerd, met een gemiddeld cijfer van 9,0. Een meerderheid van de ondervraagde atleten (60%) noemde de WK in ’s-Hertogenbosch zelfs de beste WK Handboogschieten ooit.

Economische impact

Het Mulier Instituut en Fontys SPECO Sportmarketing concluderen dat de World Archery (Para) Championships op vrijwel alle gebieden een succes zijn geweest. Zeker ook op financieel gebied. Het onderzoek laat zien dat het evenement 4,6 miljoen euro aan additionele uitgaven opleverden, uitgaven die zonder de WK niet in de regio terecht zouden zijn gekomen; 1,3 miljoen euro voor de gemeente ’s-Hertogenbosch, 3,3 miljoen euro voor de provincie Noord-Brabant. Op een totale begroting van 6,4 miljoen euro werd een break-even resultaat gerealiseerd.

77 miljoen kijkers

Eerder maakte de internationale handboogfederatie World Archery al bekend dat er 77 miljoen kijkers waren voor finales van de World Archery Championships 2019 in ’s-Hertogenbosch. Volgens het Duitse mediaonderzoeksbureau IRIS goed voor een totale sponsorwaarde van nog eens €2.000.000 voor de stad ’s-Hertogenbosch. De organisatie van de WK handboogschieten is verzorgd door Team TOC in samenwerking met gemeente ’s-Hertogenbosch,  BrabantSport, de Nederlandse Handboogbond.

Gerelateerd