Partner

8 maart 2022

Innovatie & DuurzaamheidVastgoed

Slopen met de hoofdletter S van Succes

HET BELANG VAN URBAN MINING

In 2016 werd New Horizon opgericht onder leiding van Michel Baars. Een inspirerend bedrijf dat gebouwen ontmantelt met als doel de waarde van de grondstoffen en materialen te behouden. ‘Demolition with a mission’, zoals ze zelf zeggen. De ambities van New Horizon werden de afgelopen jaren door de markt beloond en circulaire bouwmaterialen worden nu door veel bouw- en vastgoedondernemingen omarmd. Ook het aantal medewerkers bij New Horizon is gegroeid en het vorig jaar sloten ze zich aan bij Janssen de Jong Groep. Michel Baars: “Of ik nog steeds zo gedreven ben? Zeker. Dat komt enerzijds door het team van New Horizon; jonge professionals die met veel enthousiasme bezig zijn met innovaties. Daarnaast voel ik me snel uitgedaagd, dat is gewoon mijn karakter.”

De missie van New Horizon is de ontwikkeling van circulaire bouw met een lage impact op het milieu. Dat kan door te bouwen met biobased materialen zoals hout of vlas, maar ook door losmaakbaar te bouwen met het idee dat materialen na verloop van tijd een andere bestemming kunnen krijgen. Michel: “Wij kiezen ervoor om herbruikbare bouwmaterialen aan te bieden. Daarbij beginnen we met materialen die de grootste footprint hebben, waarmee we echt het verschil kunnen maken.”

Michel: “Beton is bijvoorbeeld een van de meest verontreinigende bouwmaterialen ter wereld. Wij hebben een techniek ontwikkeld om ‘nieuw’ beton te maken van oud beton. Zelfde prijs, zelfde kwaliteit maar wel duurzaam. Ook hebben we een samenwerking met baksteenfabrikant Wienenberger waarbij wij gesloopte keramisch materiaal zoals tegels en bakstenen schoonmaken.Dit materiaal is de grondstof voor de CicloBrick. Bakstenen die er gewoon uitzien als een traditionele baksteen maar zijn gemaakt van een hoog percentage gerecyclede materiaal. Samen met het Eindhovens Znd en Icopal hebben we Citumen ontwikkeld; bitumen dat is gemaakt van gebruikt bitumen. En met Knauf werken we samen om van de gipsplaten die we oogsten, nieuwe gipsplaten te maken. Samenwerken en innoveren is iets wat we graag doen.”

“Op grote volumes zijn we fors aan het opschalen”, vervolgt Michel. “Gelukkig hebben we opdrachtgevers die ons structureel slooppanden gunnen. Voorspelbaar volume dus. Maar om meer materialen uit de sloop te halen, hebben we meer donorgebouwen nodig. Het goede nieuws daarbij is dat wij,doordat we zoveel waarde uit sloop halen, kunnen concurreren met traditionele slopers. Dit komt onder andere doordat we veel hebben geïnvesteerd in data-analyse van onder andere sociale woningbouw. Wij hebben de afgelopen jaren veel sociale woningen gesloopt en daarom weten wij heel goed welke materialen uit deze woningen komen. Aan de hand van onze data kunnen wij heel goed inschatten wat de Urban Mining potentie is. Dit gebruiken we om organisaties te laten inzien over welke waarde ze beschikken want ze zien het zelf nog te vaak als afval. Wij maken een materiaalbalans en daarnaast geven we inzicht in de vermindering van de impact op het milieu, zoals de reductie van CO2 en stikstof emissies.”

“Wij richten ons op iedereen die vastgoed bezit en iets met dat vastgoed doet”, besluit Michel. “Dan kun je denken aan projectontwikkelaars, institutionele beleggers, woningbouwcorporaties maar ook architecten die betrokken zijn bij de transformatie van gebouwen. En ja, het gaat goed maar we zijn er nog niet. Soms voelt onze missie als zwemmen tegen de stroom in en dat kost energie, tijd en geld maar het houdt ons ook scherp. Wie wil er niet een betere wereld achterlaten voor de volgende generatie? Daar kun je vervolgens lang en breed over praten maar je kunt beter iets dóen. Het moet gewoon anders, zeker omdat het anders kán!”