Er is een interessante ontwikkeling gaande bij economisch-administratieve banen. Het aantal beroepen met complexe taken neemt toe, maar eenvoudigere functies nemen juist af. Dat komt door taken die geautomatiseerd worden bij minder complexe beroepen als secretarieel medewerker en receptionist. Bijna 20% van alle werkenden in Noord-Brabant heeft een economisch-administratief beroep. In Noord-Brabant staan op dit ogenblik ruim 11.000 vacatures open voor economisch-administratieve beroepen. Veel vacatures zijn nog altijd moeilijk te vervullen voor de werkgever. Dit biedt kansen voor werkzoekenden.
Brede beroepsgroep met veel verschillende taken
Economisch-administratieve beroepen zijn op te delen in beroepen met weinig en veel complexe taken. Functies met weinig complexe werkzaamheden zijn bijvoorbeeld receptionisten, administratief medewerkers en sommige secretaresse-functies. Voorbeelden van beroepen met veel ingewikkelde taken zijn beleidsadviseurs, financieel specialisten of accountants. Dit zijn uitersten binnen een zeer diverse beroepsgroep. Ook directiesecretaresses, boekhouders en zakelijk dienstverleners zoals makelaars of vastgoedbeheerders behoren tot deze beroepsgroep. Veel economisch-administratieve beroepen zijn te vinden in de zakelijke dienstverlening en in het openbaar bestuur (zie grafiek in bijlage).
Automatisering treft vooral beroepen met minder complexe taken
Het aantal werkenden met een complex economisch-administratief beroep (accountants, financieel specialisten, bedrijfskundigen e.d.) neemt toe, terwijl het aantal werkenden in beroepen met minder ingewikkelde taken (ondersteunend secretarieel medewerker, secretaresse, medewerkers personeelsadministratie e.d.) daalt. Dit is ook terug te zien in de openstaande vacatures. Binnen de beroepsgroep steeg het aandeel vacatures voor functies met veel complexe werkzaamheden het afgelopen jaar, terwijl het aandeel vacatures voor beroepen met weinig ingewikkelde taken in die periode daalde. In Noord-Brabant staan momenteel ruim 11.000 vacatures open voor economisch-administratieve beroepen, terwijl er 5.400 personen bij UWV staan ingeschreven met een beroep in die richting. Toch is het niet voor iedereen gemakkelijk om (snel) een baan te vinden. Vooral (ondersteunend) secretarieel medewerkers en administratief medewerkers vinden vaak minder gemakkelijk een baan.
De afname van het aantal werkenden met economisch-administratieve beroepen met minder complexe taken komt onder andere door automatisering. AI gaat hierin een steeds belangrijkere rol vervullen. In de accountancy is er bijvoorbeeld minder invul- en inboekwerk nodig, omdat een computer de jaarcijfers sneller opstelt. Wel is er meer behoefte aan meer complexe taken zoals duiding en (klanten)advies. Op marketing- en HR-afdelingen wordt datagedreven werken steeds belangrijker. Recruiters zoeken bijvoorbeeld nieuw personeel met een algoritme en marketeers werken steeds meer met gepersonaliseerde berichten.
Krapte biedt kansen
Volgens onderzoek van het World Economic Forum (WEF) naar AI en de toekomst van de arbeidsmarkt zal bijna 40% van de vaardigheden van werknemers tussen 2025 en 2030 verouderd zijn. Vooral administratieve functies worden geraakt. Ondanks dat veel administratieve handelingen kunnen worden geautomatiseerd, zijn de baankansen voor veel economisch-administratieve beroepen momenteel goed. Ook voor sommige beroepen met weinig complexe taken zoals medewerkers klantenservice of financieel-administratief medewerkers. Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt kunnen werkgevers moeilijk aan voldoende personeel komen.
Bijscholing steeds belangrijker
Door automatisering zal er naar verwachting veel veranderen in de economisch-administratieve beroepen. Om technologische veranderingen in een functie goed te kunnen bijhouden, is bijscholing erg belangrijk. Werkzoekenden kunnen bij UWV/Leerwerkloket terecht voor loopbaangesprekken en scholingsadvies.
Overstappen naar een ander beroep
Wanneer er minder vraag is naar bepaalde beroepen, kan het voor werkzoekenden zinvol te zijn te kijken naar alternatieven. Een overstap naar een ander beroep met veel raakvlakken qua vaardigheden kan uitkomst bieden. UWV noemt dit ‘overstapberoepen’. Dit zijn beroepen waarnaar werkzoekenden in het verleden zijn overgestapt omdat de vaardigheden die ervoor nodig zijn overlappen. Veel van de opgedane vaardigheden en kennis kunnen daarbij toegepast worden in een ander beroep. Uit onderzoek van UWV blijkt dat 55% van de werkgevers die een zij-instromer aannam, vond dat mensen met een andere achtergrond een verrijking zijn voor hun organisatie. Naar administratief medewerkers die zich met name bezighouden met data-entry is minder vraag. Beroepen met veel raakvlakken zijn bijvoorbeeld management- en projectassistent of medewerker klantcontact.
Voor meer informatie: Overstapberoepen: werk vinden in ander beroep
Ontwikkeling WW-uitkeringen
In januari 2025 waren er in Noord-Brabant 28.879 WW-uitkeringen. Dit is een stijging van 7,6% ten opzichte van de vorige maand. Landelijk steeg het aantal uitkeringen met 8,4%. Een relatief sterke stijging kwam voor rekening van de sectoren cultuur, detailhandel en bank- en verzekeringswezen. In de schoonmaak daalde het aantal WW-uitkeringen afgelopen maand. Vergeleken met een jaar geleden nam het totaal aantal WW-uitkeringen toe met 13,4%, hetgeen gelijk is aan de landelijke stijging.