Partner

25 november 2020

Tech, Ict & Smart

Zijn de ICT-systemen van de politie goed beveiligd?

Is het goed beveiligd

De belangrijkste ICT-systemen van de politie zijn slecht beveiligd, schrijft burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom donderdag na een analyse van de systemen. De organisatie zegt dat burgers en advocaten hierdoor grote risico’s lopen en dat de kans op fraude door agenten toeneemt.

Het gaat om 36 applicaties die door de politie als belangrijk zijn bestempeld om werk te kunnen uitvoeren. In de systemen worden bijvoorbeeld vingerafdrukken en er worden aangiftes opgeslagen. Maar omdat er het een en ander schort aan de beveiliging, behouden agenten die bijvoorbeeld van functie wisselen toegang tot systemen van hun eerdere werkzaamheden. Bits of Freedom zegt dat corrupte agenten hierdoor onnodig toegang hebben tot veel informatie. Daarnaast zegt de organisatie dat de politiegegevens vaak veel te lang bewaart.

Stephan den Hengst, chief data officer bij de Nationale Politie, zegt tegen de NOS dat "het klopt dat veel politiesystemen niet aan de eisen van privacy en security in de Wet politiegegevens voldoen". Dat betekent volgens hem niet dat er politie-informatie op straat ligt.

Er zijn al jaren problemen

Volgens BoF zijn er al langer ICT-problemen bij de politie. Acht jaar geleden deden ze ook al onderzoek naar de naleving van wetgeving rond politiegegevens. Het ging eigenlijk op precies dezelfde onderdelen al mis.

Den Hengst zegt tegen de NOS dat er inmiddels een centraal systeem is ontwikkeld voor het verlenen van toegang tot politie apps. Dat werkt nu op basis van profielen, waarmee toegang tot bepaalde systemen wordt verleend. Bij een functieverandering komt die autorisatie dan te vervallen.