Partner

25 november 2020

Training & Opleiding

Wat zijn de voordelen en nadelen van online les?

Het anticiperen op de coronacrisis heeft grote gevolgen gehad voor het onderwijs, dat na de landelijke schoolsluiting in no-time over moest gaan van fysiek, klassikaal lesgeven naar onderwijs op afstand, waarbij een groot beroep op het organisatorisch vermogen moest worden gedaan en de al dan niet aanwezige ICT-vaardigheden. Hoe werd deze hectische periode, waarvan het gedeeltelijke einde nu in zicht lijkt, ervaren door onderwijsorganisaties, docenten en leerlingen? Hieronder hebben we de voor- en nadelen van online lesgeven.

Dit zijn de voordelen:

De eerste optie is vooral voor jonge mensen omdat je dan nog makkelijk fulltime naar school kunt gaan. De tweede optie is ook voor jonge mensen maar vooral interessant als je een vaste baan hebt.

Net als op een reguliere mbo of hbo-instelling. Verbeter jij je vaardigheden carrière kansen en financiële vooruitzichten bij leren op afstand. Afstandsonderwijs is een andere manier van het verstrekken van een onderwijs aan studenten.

De voordelen van een thuisstudie zijn divers.

Leren op afstand is handig in vergelijking met klassikaal leren. Want met online onderwijs heb je een computer nodig en een internetverbinding. En dan kan je vanaf elke locatie studeren.

Je kan leren op de momenten dat het jouw uitkomt. De docent upload zijn informatie en jij kan bij wijze van spreken om 23:00 deze informatie inzien en er mee aan de slag gaan.

Dus leren op afstand bied je de flexibiliteit van tijd en plaats en je kunt alles op je gemak bestuderen.

Dit zijn de nadelen:

Zijn er dan alleen voordelen? Er zijn ook wel een paar nadelen.

De nadelen van afstand universitair diploma zijn: als je een afstand studie doet moet natuurlijk zeer gedisciplineerd en gemotiveerd zijn. Om jezelf tot het studeren aan te zetten.

Door de vrijheid en kan je ook het gevoel losheid ervaren, waardoor je het gevoel hebt dat je iets mist.

Een ander belangrijk nadeel van afstandsonderwijs is de aanvaardbaarheid van de mate door de werkgevers. Voordat jij je inschrijft voor een studie moet je de instelling controleren zodat je geen waardeloos papiertje haalt.

De belangrijkste doelstelling van het onderwijs op afstand is het onderwijs te verlenen aan personen die niet aanwezig bij de lessen kunnen zijn. Bij de traditionele scholen en universiteiten.

Kortom, leren op afstand stelt jou instaat om een diploma te halen op mbo of hbo-niveau. En dan is het aan jou om met deze vrijheid goed om te gaan, zodat je slaagt!