3 augustus 2023

Financieel & Juridisch

Urenregistratie voor personeel: de drie beste opties

In elk bedrijf - groot of klein - is het bijhouden van werktijden en urenregistratie van essentieel belang. Op die manier krijg je grip op je werknemers, de productiviteit én geldstromen. Veel bedrijven werken nog met Excel of soms zelfs op papier. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze tools om eenvoudig de urenregistratie voor personeel te regelen.

Urenregistratie met een prikklok
Een prikklok is een elektronisch apparaat dat werknemers in staat stelt om hun aankomst- en vertrektijden op de werkplek te verplaatsen om vast te leggen. Dit gebeurt gedeeltelijk door middel van een identificatiemethode, zoals een pasje of vingerafdrukherkenning. Wanneer een werknemer op het werk aankomt, "prikt" hij of zij in de pasje door de prikklok om de vingerafdruk te scannen. Op dezelfde manier wordt het uitklokken geregistreerd wanneer de werknemer het werk verlaat.

Voordelen van inktklokken met een prikklok

 1. Nauwkeurige urenregistratie: Een prikklok zorgt voor een uiterst nauwkeurige registratie van de werktijden. Dit kunnen fouten optreden bij handmatige registratie en meerdere werknemers netjes worden betaald voor hun gewerkte uren.

 2. Eenvoudige verwerking van loonstrookjes: Goede urenregistratie maakt het voor de salarisadministratie mogelijk om loonstrookjes op te stellen. Werknemers kunnen erop vertrouwen dat hun loon correct wordt berekend op basis van de geregistreerde werktijden.

 3. Efficiënte planning: Werkgevers kunnen de verzamelde gegevens gebruiken om de werkroosters te maken. Dit kan helpen bij het vergroten van de personeelsbezetting tijdens drukke periodes en het minimaliseren van overbodige arbeidskosten tijdens rustige tijden.

 4. Identificatie van trends: Een goed urenregistratiesysteem geeft ook inzicht in werktijdpatronen en trends. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld zien op welke dagen en tijden de meeste werknemers aanwezig zijn, wat kan helpen bij het nemen van strategische beslissingen.

 5. Betere werknemersdiscipline: Een prikklok haalt werknemers uit de tijd om te komen en op de tijd om te vertrekken. Het systeem bevordert discipline en punctualiteit op de werkvloer.

Implementatie van een prikklok
Het invoeren van een prikkloksysteem vereist een goede planning en communicatie. Werknemers moeten op de hoogte worden gesteld van het nieuwe systeem en getraind worden in het juiste gebruik ervan. Daarnaast moeten er duidelijke procedures worden opgesteld voor gevallen waarin technische problemen van werknemers hun pasje vergeten zijn. 

Urenregistratie software
Urenregistratie software is een digitaal hulpmiddel waarmee bedrijven en werknemers hun werktijden kunnen bijhouden en registreren. Deze software biedt minimale functies die het proces vervolgens maken en uitschakelen, wat leidt tot een flexibeler en gestroomlijnder beheer van werktijden.

Voordelen van software voor urenregistratie

 1. Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid: Urenregistratiesoftware, zoals Werktijden.nl, zorgt voor nauwkeurige en betrouwbare urenregistratie. Dit minimaliseert het risico op fouten en gelijktijdig dat werknemers eerlijk worden betaald voor hun werkende uren.

 2. Efficiënte salarisadministratie: Het correct vastleggen van werktijden heeft het opstellen van loonstrookjes vastgelegd. Salarisadministrateurs kunnen snel en efficiënt de lonen berekenen op basis van de geregistreerde gegevens.

 3. Optimalisatie van werkroosters: Urenregistratie software geeft inzicht in werktijdpatronen en trends. Dit helpt bij het maken van goedkopere werkroosters die rekening houden met drukke en rustige periodes.

 4. Transparantie voor werknemers: Werknemers kunnen eenvoudig hun eigen gewerkte uren inzien. Dit vergroot de transparantie en versterkt het vertrouwen tussen werknemers en werkgevers.

 5. Mogelijkheden voor rapportage: Urenregistratiesoftware biedt vaak rapportage-opties waarmee bedrijven diepgaande analyses kunnen uitvoeren op basis van de verzamelde gegevens. Dit kan helpen bij het nemen van strategische beslissingen. Sterker nog: aan de hand van de aanpassing kun je zelfs veel geld besparen. Dit haalt de kosten van de software er gemakkelijk uit

Voorbeeld van urenregistratie software
Werktijden.nl is een voorbeeld van urenregistratie software. Dit systeem is specifiek ontworpen om werktijden te verwarren en gemakkelijk te registreren. Ideaal dus voor urenregistratie voor personeel. Het biedt functies zoals:

 • In- en uitklokken: Medewerkers kunnen hun werktijden bijhouden door in te klokken bij aankomst en uit te klokken bij vertrek.

 • Overzichtelijke dashboards: Werknemers hebben toegang tot overzichtelijke dashboards waarop hun gewerkte uren kunnen zien en bewerken.

 • Rapportage en analyse: Werktijden.nl biedt rapporten en analyses om inzicht te krijgen in werktijdpatronen en productiviteit.

 • Mobiele toegang: Werktijden.nl heeft een mobiele app voor urenregistratie , wat handig is voor medewerkers die onderweg zijn.

 • Eenvoudige integratie: Het kan eenvoudig worden gerealiseerd met andere systemen, zoals salarisadministratie.

Urenregistratie met Excel
Excel is geschikt voor urenregistratie voor personeel vanwege lage kosten en bereikbaarheid. Het stelt in staat om op maat gemaakte spreadsheets te creëren die voldoen aan specifieke behoeften.

Voordelen van Excel voor urenregistratie:

 1. Bereikbaarheid: Een van de grootste voordelen van het gebruik van Excel voor urenregistratie is de bereikbaarheid. Bedrijven kunnen spreadsheets maken die perfect aansluiten bij hun werkprocessen en vereisten.

 2. Eenvoudige gegevensinvoer: Excel maakt het gemakkelijk om gegevens in te voeren. Werknemers kunnen hun werktijden en pauzes gemakkelijk volgen in de aangewezen cellen.

 3. Automatische berekeningen: Excel heeft ingebouwde functies voor het uitvoeren van automatische berekeningen. Dit betekent dat je eenvoudig de totale gewerkte uren, overuren en pauzetijden kunt berekenen.

 4. Grafieken: Excel biedt de mogelijkheid om op basis van de verzamelde gegevens te maken. Dit geeft inzicht in arbeidspatronen en trends.

 5. Opslag en toegankelijkheid: Excel-bestanden kunnen gemakkelijk worden opgeslagen en gedeeld. Dit maakt het voor werknemers mogelijk om hun werktijden te registreren en roosters te zien, waar ze ook zijn.

Nadelen
Hoewel Excel een krachtige tool is, heeft het ook enkele beperkingen. Het kan lastig zijn om grotere hoeveelheden gegevens te beheren, en er is geen automatische mogelijkheid om bijvoorbeeld in- en uitkloktijden te registreren. Voor grotere organisaties kan het gebruik van gespecialiseerde software zoals Werktijden.nl meer voordelen bieden.

De juiste keuze voor urenregistratie
Efficiënte urenregistratie loont, omdat je daardoor meer inzicht krijgt in waar de uren - en dus het geld - naar toe gaat. Je kunt kiezen uit verschillende manieren: een prikklok, software zoals Werktijden.nl of een 'ouderwets' Excel-bestand. Een prikklok zorgt ervoor dat de aankomst- en vertrektijden precies worden geregistreerd. Werktijden.nl is handige software die dit nog beter doet en zelfs via mobiele apparaten toegankelijk is. Excel is ook een optie, vooral als je dingen wilt aanpassen, maar het heeft wel wat beperkingen.

Kies wat het beste verleden is bij jouw bedrijf. Of het nu een prikklok is, software van Excel is, het doel is altijd hetzelfde: werktijden goed bijhouden om het beste uit je team te halen.