6 april 2020

Financieel & Juridisch

UPDATE CORONA: WELKE STEUN VOOR JOU ALS MIDDEN-BRABANTSE ONDERNEMER?

Ben je net als vele andere ondernemers in Midden-Brabant ook getroffen door de gevolgen van het coronavirus? Midpoint Brabant zet voor je op een rij waar je heen kunt voor financiële steun en vragen.

Waar kun je terecht voor algemene informatie?

Antwoorden op vele prangende vragen vind je op de sites van RIVM,  Rijksoverheid  en Kamer van Koophandel. Verder zie je op de website van MKB Nederland alles over wat je als ondernemer moet weten over de corona-ontwikkelingen. En op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur kun je via het gratis nummer 0800-2117 bellen met de Kamer van Koophandel.

Heb je als Midden-Brabantse ondernemer vragen over jouw situatie?

Heb je behoefte om te sparren over jouw eigen specifieke bedrijfssituatie in het kader van het coronavirus? Neem dan contact op met Station88, het Huis voor Ondernemerschap en Innovatie voor ondernemers in Midden-Brabant, tevens partner van Midpoint Brabant. Zij adviseren je, wijzen op regelingen en geven praktische tips en tricks. Bekijk de website van Station88, stuur een mailtje naar info@station88 of bel op 013-3034102.

Wil je als startup meer weten over de coronagevolgen, dan kun je contact opnemen met Braventure, hét samenwerkingsverband voor ondersteuning van Brabantse startups. Midpoint Brabant vervult hierin een actieve rol met specifieke expertise van de regio Midden-Brabant. Via deze link kun je je inschrijven voor een 1-op-1 ondersteuningsgesprek met een van de business developers van Braventure. Meer info voor startups, zie de COVID19 startup guide.

Welke landelijke steunmaatregelen zijn er?

Onlangs heeft de regering diverse nieuwe economische maatregelen aangekondigd als tegemoetkoming aan ondernemers voor de gevolgen van het coronavirus.

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)

Getroffen sectoren kunnen via de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen. Ondernemers zijn vrij in het doel van besteding. Deze regeling wordt uitgevoerd door de RvO. Kijk op deze site voor meer informatie en het aanvraagproces. Ook staat hier of jouw sector onder de maatregel valt.

Overbrugging werkbehoud

Om de aanvragen sneller af te kunnen handelen is de werktijdverkorting vervangen door een nieuwe regeling: Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Voor een periode van drie maanden kun je als ondernemer een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom). Dit wordt uitgevoerd door het UWV.

Aanvullende financiering voor MKB

De kans bestaat dat je liquiditeitsproblemen krijgt, bijvoorbeeld door teruglopende omzet of uitgestelde betalingen. Wellicht is jouw bank bereid om een overbruggingskrediet of ophoging van het rekening courant af te sluiten. BMKB (Borgstellingsregeling MKB) is een regeling van de overheid die banken extra zekerheid biedt. Je kunt zo’n regeling aanvragen bij de bank, zie de website Ondernemersplein.

Financiële ondersteuning voor zzp-ers

Als jouw inkomen als ZZP’er te laag is om in je levensonderhoud te voorzien kom je mogelijk in aanmerking voor een Bbz (Bijstand voor zelfstandigen) uitkering of lening. Je kunt voor drie maanden via een versnelde en versoepelde procedure (in 4 weken i.p.v. 13 weken) aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. De Bbz-aanvraag doe je bij de gemeente waar je ingeschreven staat. Check eerst bij Stichting 155 of je hiervoor in aanmerking komt. Is dit positief én ben je inwoner van Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk of Tilburg? Kijk dan op de website van Gemeente Tilburg. Vul het formulier Ondernemersadvies in en een medewerker neemt contact met je op. Woon je in Heusden, Loon op Zand of Waalwijk? Neem dan contact op met jouw eigen gemeente.

Uitstel betalen belasting

Als je als ondernemer kunt aantonen dat je in financiële problemen bent gekomen door het coronavirus kun je tijdelijk uitstel van betaling krijgen voor de loonbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en inkomstenbelasting. Zie website van de Belastingdienst.

Garantie ondernemingsfinanciering

Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de regeling Garantie ondernemersfinanciering. Het kabinet verhoogt het garantieplafond van de GO van € 400 miljoen naar € 1,5 miljard. Met de regeling helpt EZK zowel het mkb als grote ondernemingen door een 50% garantie op bankleningen en bankgaranties (minimaal € 1,5 miljoen en het maximum per onderneming wordt tijdelijk verruimd naar € 150 miljoen). Voor meer info zie de website van Ondernemersplein.

Uitstel van aflossing leningen

Microkredietenverstrekker Qredits biedt op bestaande leningen uitstel van aflossing aan voor de duur van zes maanden. De rente wordt in deze periode automatisch verlaagd naar 2%.

Overleg over lokale aanslagen

Het kabinet overlegt met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de mogelijkheid om (voorlopige) lokale aanslagen aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken. Deze regeling wordt uitgevoerd door de gemeenten.

Uitstel arbeidsovereenkomst voor lage WW-premie

Werkgevers hebben normaal gesproken nog tot 1 april 2020 de tijd om voor werknemers een vaste arbeidsovereenkomst op te stellen voor de lage WW-premie. Deze termijn wordt verlengd tot 1 juli 2020. Het coulanceregime voor werknemers die uiterlijk 31 december 2019 voor onbepaalde tijd in dienst waren, geldt dus tot en met 30 juni 2020. Voor meer informatie over deze uitstel klik je hier.

Compensatie hogere WW-premie bij overwerk

Het kabinet zal een regeling voorbereiden om een hogere WW-premie bij veel overwerk te compenseren. Houd deze site van Personeelsnet in de gaten voor meer info.

Nadere toelichting op de maatregelen vind je op de website van de Rijksoverheid.

Wat zijn de specifieke economische coronamaatregelen voor Brabant?

De provincie Noord-Brabant stelt hiervoor €5 miljoen beschikbaar:

  1. €2,5 miljoen voor het verbeteren van de informatievoorziening. De provincie doet dit samen met de vijf grote Brabantse gemeenten, onderwijsinstellingen, sociale partners, ontwikkelingsmaatschappijen en UWV.

  2. €2,5 miljoen voor online om- en bijscholing voor medewerkers die nu thuis werken of thuis komen te zitten. De provincie gaat samen met het onderwijs het digitale onderwijsaanbod ontsluiten via een digitaal onderwijsplatform

Drie keer per week publiceert de Provincie Noord-Brabant de Brabantse Impact Monitor. Je kunt je je hier voor aanmelden op de site van Provincie Noord-Brabant.

Bron: https://www.midpointbrabant.nl/

Gerelateerd