9 januari 2024

blogTraining & Opleiding

Trainer, Coach of Consultant? WAT MAAKT HET VERSCHIL?

Gisteren vroeg een van mijn klanten wat nu eigenlijk het verschil is tussen een trainer, coach en consultant? Goede vraag! Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, wat de keuze voor opdrachtgevers niet makkelijker maakt. Laten we 's kijken of we hier wat helderheid in kunnen brengen, de kern kunnen opzoeken.

De Consultant wijst de weg en zegt 𝐖𝐀𝐓 je moet doen
Als ervaren gids helpt de coach teams en bedrijven de beste route te bepalen. Hij/zij deelt ervaringen en expertise en geeft leiders een duwtje in de goede richting. Maar de reis moet je wel nog steeds zelf maken.
 
De Trainer leert 𝐇𝐎𝐄 je iets moeten doen
Ik ben in mijn eigen leven enorm veel en vaak getraind. Bij McDonald's was het de rode draad in alles wat er gebeurde, feitelijk werd je bij 'Mac' de hele dag door getraind. En ik weet nog goed het credo van de trainingsafdeling: "Trainen duur? En onwetendheid dan? De belangrijkste rol van een trainer is om vaardigheden en inzichten over te brengen. Het is ook niet voor niets dat je een trainer vaak in de sport tegenkomt. Spieren opbouwen, technieken (en tactieken) perfectioneren - het is allemaal onderdeel van het spel om zelf beter en sterker te worden.

De Coach helpt je in je kracht te komen, zodat je ook echt iets 𝐖𝐈𝐋 doen
De coach is een soort gids voor zelfontplooing, en ook daarvan heb ik er een hoop mogen meemaken. De beste coaches waren echt en oprecht, stelden altijd slimme vragen - en hadden altijd een luisterend oor voor jouw mening en feedback. Ze lieten je zelf nadenken, deelden hun ervaringen en inzichten zonder dat te forceren - je had het gevoel dat ze je sterker maakten. En feitelijk is dat ook zo, want ze helpen je ontdekken waar je krachten liggen, waar je goed in bent en wat je écht wilt doen.

Als ik het zo analiseer ben ik zelf feitelijk een beetje van alles - trainer, coach en consultant. Want het is belangrijk dat mensen gemotiveerd zijn om iets te willen doen, dat ze de tools hebben om het te kunnen doen en daarin begeleid worden om de juiste stappen en beslisisngen te nemen.

Conclusie: we missen eigenlijk een nieuwe term die 'coachen, trainen en consulting' onder één paraplu brengt, die 'leren, groeien en begeleiden' met elkaar verbindt..

Mooie uitdaging - iemand een suggestie?

Als voormalig CEO van McDonald's Nederland en internationaal serie-ondernemer helpt en adviseert René Savelberg ondernemers en managers bij het ontwikkelen en organiseren van hun groei. Hij geeft hierover ook presentaties en ‘Groeikracht’-sessies en heeft het #1 managementboek ‘Het Geheim van Groeikracht’ hierover geschreven, waarvan de engelstalige versie sinds 1 januari 2023 wereldwijd wordt verkocht als ‘The secret of BIG’.

Meer informatie over René op https://www.linkedin.com/in/rsavelberg/ - hij is te bereiken via rsavelberg@mcsense.nl of +31 6 199 787 04