Ga terug
Partner

20 januari 2021

Training & Opleiding

Stage lopen in de coronapandemie, onze stagiaires aan het woord

De coronaperiode is op dit moment niet meer weg te denken. We zitten in lockdown, de winkels, horeca, pretparken, dierentuinen, bijna het hele land is dicht. Echter moet er wel gestudeerd worden en daar hoort natuurlijk stage bij. De vraag naar stagiaires is aanzienlijk afgenomen, de werkzaamheden zijn anders en we moeten ons flink aanpassen. Lees hier in dit artikel een interview met onze stagiaires. Hoe ervaren zij het? Wat is er anders?

Jur, marketing en communicatie student in zijn derde jaar. Amber, management assistent in haar tweede jaar. Lisa, marketing en communicatie student in haar tweede jaar. Ze komen alle drie aan het woord en vertellen over hun ervaringen.

Jur

Hoe ben jij bij deze stage gekomen?

Het was eerst heel onduidelijk of we stage gingen lopen. Uiteindelijk hadden we toch duidelijkheid dat we stage moesten gaan lopen. Ik ging op stagemarkt.nl kijken uit welke bedrijven ik kon kiezen. Daar stak Brabant Business Media meteen bovenuit en heb ik meteen opgebeld. Een paar dagen later had ik meteen een sollicitatie gesprek. Het voelde meteen goed en een week later kon ik al beginnen.

Hoe ervaar jij deze pandemie op gebied van school en stage?

Ik zit nu in mijn laatste jaar en ze proberen ons nu zoveel mogelijk naar school te laten komen om toch fysiek les te krijgen. Het is natuurlijk heel anders omdat we nu verplicht een mondkapje op moeten. Je mag ook niet op school blijven na de les en moet dus direct naar huis. We hebben ook nog online les af en toe, dat ervaar ik als minder. We mogen gelukkig wel naar stage komen maar ook daar geldt de 1,5 meter regel en niet teveel op kantoor.

Hoe heb jij het zoeken van een stage ervaren?

Ik was vrij laat maar het ging gemakkelijk. Veel leerlingen hadden het moeilijk met zoeken en wisten niet zo goed of ze nog wel ergens stage konden lopen. Ik heb een telefoontje gepleegd met Rob Verdijk en een paar dagen later kon ik al op sollicitatie komen en een week later kon ik al beginnen.

Zijn er dingen anders in het zoeken van een stage ten opzichte van eerst, toen de pandemie er nog niet was?

Ja, Ik heb vorig jaar al stage gelopen toen kreeg je van je mentor al meteen heel veel verzoeken van stageplaatsen die hebben we dit jaar nauwelijks gehad. Uiteindelijk was het eerste bedrijf dat ik belde meteen raak. Dus voor mij was het niet heel anders.

Amber

Hoe ben jij bij deze stage gekomen?

Ik was met spoed opzoek naar een stageplaats en mijn mentor gaf mij de gegevens van Brabant Business Media, ik ben op de website gaan kijken naar wat voor bedrijf Brabant Business Media is en het sprak mij heel erg aan. Ik heb contact opgenomen met Rob en mocht op gesprek komen. Dus ik heb via mijn mentor dit bedrijf eigenlijk gevonden.

Hoe ziet voor jou de verhouding eruit tussen thuis werken en op kantoor werken?

Ik vind thuis werken ook erg fijn omdat veel dingen via de laptop gaan en ik vrij mijn eigen gang kan gaan. Op kantoor werken vind ik net zo leuk en is het ook erg gezellig. Als ik thuis werk, kan ik goed overleggen met Rob of een van de stagiaires als het nodig is.

Wat is het verschil in taken tussen thuiswerken en op kantoor zijn?

Er is vrij weinig verschil vind ik, ik kan alleen de keuken niet bijhouden en taken zoals kantoor netjes maken, en de telefoon opnemen. Voor de rest kan ik alle programma’s die gebruikt worden bij Brabant Business Media gewoon bijwerken en berichten op de sociale media plaatsen.

Jij bent bijna klaar met je stage, hoe zijn de vooruitzichten voor jou op school?

Alles is natuurlijk dicht, de aula’s zelfs ook. Ik vind het echt mega jammer want de sociale contacten vallen in principe weg. Je mag in de les ook niet naast elkaar zitten wat het natuurlijk minder leuk maakt. Ik hoop dat alles weer snel open mag zodat ik het normale ritme terug kan vinden want ik denk dat van de online lessen niemand echt vrolijker word en of er iets mee op schiet.

Lisa

Hoe ben jij bij deze stage gekomen?

Ik kwam op dit stage adres door mijn mentor, het is voor mij moeilijk geweest om een stage te zoeken omdat heel veel bedrijven omhoog zitten en nu niet zitten te wachten op een stagiaire. Ik heb relatief veel moeten solliciteren. Echter was ik hier na 1 telefoontje meteen welkom.

Jij werkt veel liever op kantoor dan thuis, waarom?

Ik heb in quarantaine gezeten dus ik heb ervaren hoe het is om thuis te werken. Wat ik vooral heel erg miste was de sfeer van kantoor, thuis aan de keukentafel krijg je toch echt niet zo veel gedaan als op kantoor. Daarnaast was de stap om hulp te vragen veel groter. Ik vind het fijn om meteen even naar de overkant van de gang te lopen naar het kantoor van Rob en Tom als ik een vraag heb. Thuis moet ik gaan bellen en hopen dat ik niet stoor tijdens een belangrijk gesprek. Ik loop thuis een beetje tegen de muren omhoog en mis mijn duidelijke ritme. Ik ben thuis toch al snel geneigd om maar gewoon in mijn pyjama achter de laptop te kruipen en er om 15:00  ’s middags achter komen dat ik nog helemaal niet gegeten heb.

Wat merk jij op kantoor van de pandemie?

Ik merk dat wij veel contact hebben met klanten via de telefoon of teams. Je kunt niet meer gezellig een klant uitnodigen op kantoor en onder het genot van een kop koffie het een en ander bespreken. Ik merk ook de maatregelen die nu gelden. Daarmee bedoel ik dat je bijvoorbeeld niet meer even vlug over de schouder van je collega mee kan kijken, want anderhalve meter. Je kunt niet meer tijdens een teamoverleg gezellig met zijn alle aan de grote tafel gaan zitten bij Rob op kantoor want anderhalve meter. Echter proberen we er het beste van te maken en is het al met al wel erg gezellig.

Ook jij bent bijna klaar, hoe ziet het er nu op school uit?

Op dit moment is school helemaal dicht. Wat dat betreft hebben wij het echt niet getroffen. We missen op school nagenoeg alles. Alle uitjes, excursies, het gaat niet door. We mogen nu helemaal niet meer op school komen. Alles is online.

Voor de lockdown mochten we een halve week naar school, de andere helft was online. We mochten dan  ’s morgens naar ons lokaal lopen en daar niet meer weg. Hele dagen zaten wij in hetzelfde lokaal, de aula was dicht en we mochten tussendoor het gebouw niet verlaten. Na de lessen moesten we direct naar huis. Wat ik vooral heel erg mis dat is het sociale contact met klasgenoten, in de aula, tijdens excursies en uitjes. Dat is jammer, maar we houden vol!