Partner

25 november 2021

Financieel & Juridisch

Rotterdam heeft met 010coin nu ook een eigen cryptomunt

Na Vladimir Poetin en Donald Trump heeft nu ook Rotterdam zijn eigen cryptomunt. En nog een overeenkomst: in alle drie gevallen hebben ze er waarschijnlijk zelf niets mee te maken. Het Rotterdamse betaalmiddel, dat de naam 010coin kreeg, dook deze week opeens op op een aantal cryptobeurzen. Investeren in de munt is allesbehalve risicoloos.

Dénis van Vliet (AD) 19 november 2021

0,00029 cent kostte ’ie dinsdagavond, zo’n 010coin. Maar die prijs kan nog flink stijgen of dalen, afhankelijk van hoe groot de vraag naar het virtuele hebbeding is, schrijft AD. De ticker, een afkorting waarmee handelaren eenvoudig op munten en aandelen kunnen zoeken, verraadt ook een link met de havenstad: RDAM. Zijn prijs is slechts een fractie van de overbekende bitcoin, die dezer dagen voor een slordige 55.000 euro van de hand gaat.


Digitale munt niet altijd met goede bedoelingen gelanceerd

Wie achter de munt zit, is net als bij de bitcoin onduidelijk. Het tv-programma Radar toonde afgelopen zomer aan dat het voor computernerds een fluitje van een cent is om een munt te lanceren, en dat gebeurt niet altijd met goede bedoelingen. Ze wachten tot voldoende investeerders aan boord zijn en gaan er dan met de poet vandoor. Net zo goed zijn er voorbeelden van digitale munten die wél het beste met de investeerders voor hebben: Fortuna Sittard lanceerde in mei een munt waarmee het zijn fans meer bij de club wil betrekken.

Lees ook: Steeds meer Nederlanders kopen crypto’s, maar ermee betalen is ‘hoop gedoe’


Cryptomunten met de gekste namen

De introductie van de 010coin komt kort nadat de burgemeester van New York opperde een eigen munt in het leven te willen roepen. Steden als Dubai en Seoel hebben al enkele jaren eigen cryptovaluta. De naam van zo’n munt wil niet per sé zeggen dat de stad zelf ook iets te maken heeft met het betaalmiddel. Op beurzen circuleren munten met de gekste namen en nog elke dag komen er nieuwe bij. Niet alleen Trump, Poetin en Rotterdam hebben een munt, maar ook Tesla-oprichter Elon Musk, ‘s werelds eerste hond in de ruimte Laika en de ouderwetse gulden zijn digitaal verkrijgbaar.