Partner

15 januari 2024

Innovatie & Duurzaamheid

Regels wegwerpplastic blijven van kracht

Ongeveer een half jaar geleden gingen de aangescherpte Single Use Plastic (SUP)-regels in voor consumptie voor afhalen en bezorgen. Vanaf 1 januari 2024 zijn deze regels verder uitgebreid met aangescherpte regels voor consumptie op locatie.

Hoe zat het ook alweer?
In vogelvlucht nemen we je nog even mee in de maatregelen:

  • Jan 2023: Invoer van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Ondernemers betalen daardoor mee aan het inzamelen van het afval en het opruimen van zwerfafval.

  • Juli 2023: Klanten betalen een bijdrage voor de plastic ‘to-go’ verpakking.

  • Jan 2024: Ingangsdatum van verbod op het gebruik van wegwerpplastic voor consumptie ter plaatse.

Huidige ontwikkelingen SUP-wetgeving
Over de aanscherping van de SUP is veel te doen. Ondanks een aantal moties die door de Tweede Kamer zijn aangenomen, blijven de regels voor ondernemers rond wegwerpplastic van kracht. Maar naar aanleiding van deze moties zijn de volgende besluiten genomen:

  • De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat tijdelijk niet handhaven op de verplichte meerprijs op wegwerpplastic. Als ondernemer ben je echter nog steeds verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of te accepteren wanneer klanten hun eigen herbruikbare bakjes of bekers meenemen.

  • Ook zal de ILT niet handhaven bij consumptie ter plaatse op papieren en kartonnen bekers en bakjes die bestaan uit maximaal vijf procent plastic, waarvan aantoonbaar 75 procent van de bekers en bakjes wordt ingezameld om te recyclen en die voor honderd procent kunnen worden gerecycled.

Consumptie ter plaatse
Het is bij consumptie ter plaatse toegestaan om te werken met wegwerpverpakkingen die voldoen aan de hierboven beschreven normwaarden. Dit dien je dan wel te melden bij de ILT.

Voor Lekkerland stopt de verantwoordelijkheid niet bij het leveren van een bestelling. Niet voor niets zijn we “Your Most Convenient Partner”. We staan voor transparantie en denken actief mee met onze leveranciers en klanten. Ook waar het de impact van de SUP-maatregels betreft.

Zo denken we continu na over hoe we verpakkingsmaterialen kunnen retourneren, hergebruiken en recyclen. Daarom beschikken we over een volledig assortiment met alternatieven verpakkingsmaterialen die voldoen aan de SUP-richtlijnen.