Ga terug
Partner

15 november 2019

Innovatie & DuurzaamheidZorg en Welzijn

Pivot Park Oss: de bron voor nieuwe geneesmiddelen

Nieuwe geneesmiddelen? Die komen gewoon uit het Brabantse Oss. In Pivot Park Oss draait namelijk alles om biowetenschap en innovatie in farmacie.

Het had maar weinig gescheeld of de erfenis van Organon - sinds 1923 één van de mondiale centra voor medicijninnovatie én de uitvinder van de anticonceptiepil - waren in rook opgegaan. Maar inmiddels is er een eersteklas infrastructuur ontstaan die, met de blik naar op de toekomst, voortbouwt op een roemruchte geschiedenis. Tussen 2014 en 2018 steeg het aantal werkplekken volgens Buck Consultants International (BCI) met 57%, waarmee de grenzen van de campus in zicht komen. Mede door de aangekondigde investering van de provincie Noord-Brabant, die 5 miljoen in medische innovatie wil steken, heeft directeur Brigitte Drees haar zinnen gezet op een forse uitbreiding van de faciliteiten, het aantal bedrijven en het terrein zelf. Ook de verhuizing van de EMA, de European Medicines Agency, van Londen naar Amsterdam, kan daarbij helpen, zo verwacht Brigitte.

In het najaar van 2018 moeten de plannen voor de fysieke uitbreiding op tafel liggen. Maar voordat er daadwerkelijk nieuwe gebouwen staan, zal het aankomen op creatief omgaan met de beschikbare ruimte. En dat is een heel andere uitdaging dan die van haar voorgangster; die m

Pivot Park Screening Centre

Dat is uitstekend gelukt, resulterend in een geavanceerde infrastructuur met een reeks van faciliteiten. Een voorbeeld is het Pivot Park Screening Centre, waar ondernemers zelf nieuwe stoffen kunnen testen of laten testen. Brigitte: “Dit is een screeningfaciliteit waar start-ups snel kunnen controleren of hun idee een hit is. We hebben een collectie van meer dan 300.000 stoffen die als startpunt kunnen worden gezien voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Een deel van het centrum is ook beschikbaar als ‘open access lab’. Dat betekent dat bedrijven gebruik kunnen maken van gespecialiseerde apparatuur. Het robotsysteem van het Screening Centre biedt bedrijven en universiteiten de mogelijkheid om de innovatie van geneesmiddelen te versnellen.”

Internationale samenwerking

Brigitte beschouwt partnerships en samenwerking tussen grote en kleine bedrijven en onderzoeksinstituten als een belangrijk element in de ontwikkeling                                          van farmaceutische innovatie op de campus. Maar open innovatie reikt verder dan de poorten. Pivot Park Screening Centre maakt deel uit van de                                               European Lead Factory. “Dit is een samenwerking van meer dan twintig internationale bedrijven en universiteiten, zoals de Universiteit van Oxford                                         en de Universiteit van Leeds. Ons Screening Center is de enige plaats ter wereld waar de doelstellingen door middel van duizenden verschillende stoffen kunnen worden                               gescreend. Dus als de universiteiten met nieuwe ideeën en doelstellingen komen en het is goed genoeg ontwikkeld, belandt het hier bij het screeningscentrum.                                   Wij staan in het middelpunt van deze samenwerking.”

Daarnaast faciliteert de campus dagelijks open innovatie. “We geven nieuwe bedrijven een snelle start door ze toegang te geven tot specifieke faciliteiten                                              en apparatuur die ze zichzelf nog niet kunnen veroorloven. We proberen ook zoveel mogelijk de onderlinge communicatie te stimuleren door ontmoetingen en                                    sociale evenementen te organiseren, zodat iedereen weet wat anderen doen.”

In Pivot Park Oss draait alles om farmaceutische innovatie. Vanuit een focus op de biowetenschappen speelt deze campus een centrale rol in de ontwikkeling                                         van nieuwe geneesmiddelen. Pivot Park is een groeicampus voor open innovatie in life sciences. Het is een hotspot van farmaceutische innovatie met                                                  550 medewerkers bij 50 bedrijven, waarvan 20 start-ups. Volgens Buck Consultants International (BCI), dat een overzicht geeft van de open                                         innovatiecampussen in Nederland, is Pivot Park een van de acht ‘echte’ campussen in Noord-Brabant. Geen enkele andere provincie heeft zoveel aandacht                                         voor de clustering van innovatie, zegt BCI.

Focus op farmaceutische innovatie

Brigitte kent de groei van Pivot Park toe aan één belangrijke factor: “We focussen ons. We zijn bezig met farmaceutische innovatie en niets anders.                                                        Dat betekent dat we bedrijven aantrekken die allemaal op dat gebied actief zijn en door dat te doen helpen we ze om samen te werken. Als ze willen groeien,                                         is dat gemakkelijk mogelijk omdat er hier zoveel bedrijven op dat gebied zijn.”

Gerelateerd