Partner

28 oktober 2020

Innovatie & Duurzaamheid

PIVOT PARK ONTWIKKELT ZICH TOT BIOFARMACEUTISCHE HOTSPOT

NIEUWBOUW OP LIFE SCIENCES-PARK IN OSS BIEDTHUURDERS UNIEKE KANS

Het gaat hard met Pivot Park in Oss. Het life sciences-park op het voormalige MSD/Organon-terrein zag nog geen tien jaar geleden zijn levenslicht, maar groeit nu al uit zijn jas. Om start-ups en scale-ups ook in de toekomst aan zich te kunnen binden, is uitbreiding noodzakelijk. Dat doet Pivot Park met de bouw van twee nieuwe gebouwen en de herontwikkeling van een bestaand gebouw.

Pivot Park richt zich op bedrijven die nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen. Zowel start-ups als scale-ups vinden er alle kennis en middelen die ze nodig hebben om hun bedrijfsgroei te versnellen. En dat gaat goed: Pivot Park is een van de snelst groeiende campussen van Nederland.“De zestig bedrijven op onze campus vormen een hechte community”, aldus Brigitte Drees, directeur van Pivot Park. “Daarbij zijn open innovatie en kennisdeling de sleutelwoorden. Huurders kunnen gebruikmaken van onze lab- en kantoorruimte en onze hoogwaardige R&D-faciliteiten. Maar net zo belangrijk: ze krijgen alle gelegenheid om hun ideeën uit te wisselen met andere huurders of met hen samen te werken om zo hun product naar de markt te brengen. Dat maakt onze campus heel aantrekkelijk voor bedrijven in onze sector.”

Spectaculaire groei

De helft van de totale Nederlandse productiewaarde in Life Sciences & Health (zo’n tien miljard euro) komt voor rekening van Noord-Brabant. Bovendien bevindt bijna veertig procent van alle banen in de sector zich in de zuidelijke provincie. “In Brabant groeit de farmaceutische industrie harder dan waar ook”, vertelt Drees. “Die spectaculaire groei komt ook deels voort uit het succes van onze campus. Start-ups en scale-ups vestigen zich hier graag, omdat ze hier een inspirerend klimaat vinden met alle kennis en middelen die ze nodig hebben om versneld door te groeien. De buitenwereld ziet Oss inmiddels als een van de belangrijkste biofarmaceutische centra van Nederland. Daar konden we bij onze start in 2012 alleen maar van dromen.”

“We willen uitgroeien tot de belangrijkste campus van Europa voor biofarmaceutische innovatie en ontdekking”

Drie nieuwe gebouwen

Volgens Drees biedt de groei ruimte voor nieuwe ambities. “We willen uitgroeien tot de meest vooraanstaande biofarmaceutische hotspot. In Nederland, maar ook in heel Europa. Daarom starten we met een volgende groeifase. Daarvoor bouwen we twee nieuwe gebouwen op onze campus en herontwikkelen we een bestaand gebouw.”

De drie gebouwen hebben projectnamen gekregen: Grizzly, Panther en Racoon. Voor Panther, een ruim gebouw van vijf bouwlagen, heeft Pivot Park al een ‘gevestigde’ naam in de farma-wereld aan zich verbonden. Voor Racoon wordt momenteel nog aan een plan gewerkt. Voor Grizzly is zo’n plan al gereed, aldus Drees. “Grizzly wordt een duurzaam bedrijfsverzamelgebouw van acht verdiepingen. Het heeft een totale werkoppervlakte van 9.000 m², bestemd voor chemie- en biologielabs en kantoorruimte. De ruimtes in dit gebouw zijn naar oppervlaktewens af te nemen. Voor ondernemers is dit een unieke kans om zich te vestigen op een plek die farma ademt en zowat een garantie is voor gezonde groei. Uiteindelijk moet Grizzly uitgroeien tot een ideale foothold voor uiteenlopende bedrijven in onze gemeenschap.”

“Voor ondernemers is dit een unieke kans om zich te vestigen op een plek die farma ademt en een mooie springplank is voor gezonde groei”

Torenhoge ambities

De drie nieuwe gebouwen moeten er mede voor zorgen dat Pivot Park zijn torenhoge ambities de komende jaren kan waarmaken. Drees is er zeker van dat dat gaat lukken. “Als we blijven investeren in een biofarmaceutische R&D-infrastructuur van wereldklasse, blijven we perfecte omstandigheden creëren voor bedrijven die willen groeien. Daarmee ondersteunen en stimuleren we de ontwikkeling van een dynamische, farmaceutische kennisgemeenschap. En die zorgt er weer voor dat we slagen in het bereiken van ons hogere doel: samen de mondiale ezondheid verbeteren.”

Restaurant Pivot Park

Campus met een geschiedenis

Het terrein in Oss waar Pivot Park gevestigd is, kent een lange geschiedenis in de farmacie. In 1924 was het de geboortegrond van de farmaceutische multinational Organon: de ontwikkelaar van de anticonceptiepil. In 2007 werd Organon overgenomen door Schering-Plough, dat fuseerde met MSD. Toen dat bedrijf in 2011 besloot om alle faciliteiten voor het vroege onderzoek te sluiten, dreigde veel waardevolle kennis en expertise verloren te gaan. Dat werd voorkomen door een groot publiek-privaat samenwerkingsverband. MSD, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Oss, de ministeries van EZ en VWS en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) kwamen samen met het initiatief voor een life sciences-bedrijvenpark. Die opzet bleek succesvol: op dit moment zijn op het autonoom opererende Pivot Park zestig bedrijven gevestigd en dragen er dagelijks bijna zeshonderd mensen bij aan de ontdekking en ontwikkeling van geneesmiddelen.

Gerelateerd