9 november 2023

Financieel & Juridisch

Persoonlijke lening wint het steeds vaker van grotere hypotheek

De stijgende rente heeft grote impact gehad op de keuzes die Nederlanders maken met leningen. Dit blijkt uit data van het Nederlands Krediet Collectief. Door de hogere kosten van een hypotheek zoeken geldnemers naar mogelijkheden om met een kortere looptijd een minder hoge lening af te sluiten.

De rentetarieven zijn in het afgelopen jaar flink toegenomen. Waar men vorig jaar nog een rente van 5 tot 5.5% kon afsluiten ligt dat nu tussen de 6.7 en 7%. Uit de data van verschillende kredietverstrekkers is dan ook te zien dat de gemiddelde Nederlander op de renteontwikkelingen reageert. Door de hogere kosten van een lening zoeken geldnemers naar mogelijkheden om leningen met een kortere looptijd of minder hoge lening af te sluiten. De persoonlijke lening is bezig aan een snelle opmars. Maar wat doen we met dit geld? Het Nederlands Krediet Collectief deed onderzoek

Persoonlijke lening steeds populairder
Een jaar geleden toen de rentetarieven een stuk lager waren, was het vrij gebruikelijk om de hypotheek te gebruiken om verbouwingen te financieren. Met de hogere rente gebeurt dit steeds minder vaak. De doorgaans lange looptijd van hypotheken samen met de huidige hogere rentes zorgen ervoor dat men over de gehele duur van de hypotheek relatief veel kosten maakt.

Daarnaast komen de financiële middelen vanuit een persoonlijke lening sneller op de rekening dan bij een hypotheek. Geldnemers hebben daardoor steeds vaker de voorkeur voor een persoonlijke lening. Data vanuit Google laat ook zien dat de persoonlijke lening steeds meer populariteit vergaart. Nederlanders zochten dit jaar 22% vaker naar 'persoonlijke lening' ten opzichte van vorig jaar. Het zoekwoord 'lening verbouwing' zag een groei van maar liefst 49%.

Auto favoriet om lening voor af te sluiten 
Uit de data van het Nederlands Krediet Collectief is te zien hoe een persoonlijke lening steeds vaker gebruikt wordt voor de verbouwing van een eigen huis. Het kopen van een auto met een lening is echter nog steeds het populairste leendoel onder Nederlanders. De meest gefinancierde leendoelen over 2023 betreffen:

  1. Mobiliteit (auto)

  2. Woning verbetering (verbouwing & verduurzaming)

  3. Grote uitgave (woninginrichting)

De gemiddelde leeftijd van consumenten die een lening afsluiten is 43 jaar, 58% doet de aanvraag samen met een partner. Gemiddeld staat de looptijd van de lening tussen de 75 en 98 maanden of rond de zes tot acht jaar. Dit is een stuk korter dan bij de gebruikelijke 30 jaar van een hypotheek. 

Hoogte van de lening daalt
Ondanks de hoge rentetarieven blijven persoonlijke leningen populair. De absolute aantallen krediet aanvragen in Nederland zijn vrijwel gelijk gebleven in 2023 ten opzichte van 2022. Er wordt dus dezelfde hoeveelheid lening aangevraagd, wel wordt dit steeds vaker voor een lager bedrag gedaan. In 2022 werd er gemiddeld 22.030 euro geleend, terwijl dit in 2023 is afgenomen tot 20.095 euro. Dit komt door de aanpassing van de leennorm (mensen kunnen hierdoor minder lenen) en daarbij de stijgende rente. 

“Met het oog op 2024 kunnen we verwachten dat de verduurzaming van woningen blijft groeien, en hiervoor is behoefte aan financiering. Door de fiscale voordelen die een persoonlijke lening biedt in de vorm van een aantrekkelijke rente en lage looptijd, voorzien wij in 2024 een toenemende behoefte aan financiële maatwerk oplossingen", aldus Chris Hilgersom van het Nederlands Krediet Collectief.  

Meer onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.