17 mei 2023

Training & Opleiding

Opening van Una Paloma Blanca Language Hub

Onder het oog van veel genodigden is donderdag het nieuwe onderkomen van taalschool Una Paloma Blanca geopend op het NRE-terrein. Volgens wethouder Stijn Steenbakkers een belangrijke schakel bij integratie van nieuwkomers.

Belang van taallessen
De school, nu met kleine leslokalen die ieder plaats bieden aan acht cursisten en een docent en voorzien zijn van een digiboard, is een initiatief van de Spanjaard Antonio Gutierrez Rubio. Hij kwam als slagwerker en muziekdocent naar Nederland, maar merkte dat hij daar niet van kon leven. Taallessen die hij samen met een vriendin verzorgde, sloegen wel aan. Veel van cursisten zijn buitenlanders die Nederlands willen leren. Maar ook voor andere talen kunnen ze terecht.

Wethouder Stijn Steenbakkers, die samen met de honorair consul voor Spanje in Brabant, Montaña Nieweg-Montero Alvarez de opening verrichtte, stelt dat de school een belangrijke voorziening is bij de integratie van de vele nieuwkomers die de regio telt. ,,Het is een fantastisch initiatief dat helpt om Eindhoven mooier te maken. En alleen door de naam al krijg je zin hier naar toe te komen.” Die naam is ontleend aan het in Spanje populaire liedje van de George Baker Selection uit 1975. ,,In Spanje kent iedereen het als een vrolijk nummer”, aldus Gutierrez Rubio. ,,En het past bij onze manier van lesgeven.”

Uit jasje gegroeid
De taalschool groeit. Zo komen er steeds meer expats naar de regio die de Nederlandse taal willen leren. "Er zijn heel veel nieuwe internationals die iedere week zich bij ons aanmelden. Een eigen gebouw was dan ook wenselijk."

Antonio: "We hebben nu 750 mensen in Eindhoven die wekelijks taalles krijgen bij ons. De meeste van hen zien we fysiek, maar er zijn ook mensen die liever online les willen krijgen. Uiteindelijk willen we duizenden mensen in Eindhoven helpen de taal bij te spijkeren en ook een stukje van de cultuur aan te leren."

Niet alleen Spaans
Je zou denken dat er bij Una Paloma Blanca alleen Spaans en Nederlands geleerd kan worden, maar dat is niet waar. "We geven les in onder meer Russisch, Italiaans, Duits, Chinees en Frans. En dat is niet alleen voor kenniswerkers. Ook mensen die een tweede huis in Spanje hebben of veel zaken doen met andere landen kunnen bij ons terecht. Voor alle leeftijden eigenlijk, want kinderen van expats helpen we ook."

Antonio ziet de taalschool dan ook als een mooie aanvulling op de internationale school. Al blijft het niet alleen bij de taal leren. "Expats helpen we ook wegwijs te maken in Eindhoven, met ook praktische zaken als het zoeken naar een goede fiets. Ik heb vorige week nog een man aan tweedehands fiets geholpen.”

Voor meer informatie kijk op www.unapalomablanca.co