Partner

20 november 2020

Innovatie & Duurzaamheid

Op weg naar een duurzame stad Eindhoven

Een stad waar je fijn kunt leven bereik je door vooruit te kijken en samen te werken. De gemeente investeert zelf, maar een bijdrage van onze inwoners, partners en het bedrijfsleven is noodzakelijk. Dat betekent andere keuzes in bijvoorbeeld vervoer. We weten bijvoorbeeld dat de lucht op sommige plekken zo vervuild is, dat we autoverkeer moeten weren.
In dit artikel bespreken we een aantal keuzes die gemaakt zijn op weg naar een duurzamer Eindhoven.

Duurzamer wegens milieuzone

De milieuzone is een gebied waar niet alle voertuigen mogen rijden. Vrachtwagens zwaarder dan 3500 kg met een Euroklasse 0, 1, 2 of 3 motor mogen de milieuzone niet in, tenzij je hiervoor een ontheffing hebt gekregen. Hiermee willen wij de luchtkwaliteit in de stad verbeteren. Je kunt een van de volgende drie ontheffingen aanvragen:

1. Dagontheffing: deze kun je per kenteken maximaal 12 keer per jaar aanvragen. Deze vraag je aan als je slechts af en toe in de milieuzone hoeft te zijn.

2. Tijdelijke ontheffing: als je ontheffing nodig hebt totdat de nieuwe vrachtwagen geleverd is.

3. Ontheffing van de hardheidsclausule: als je niet in staat bent om een nieuwe vrachtwagen te kopen, maar wel blijvend binnen de milieuzone wilt kunnen rijden.

Duurzaamheid door deelauto’s

Een deelauto is een auto die gebruikt wordt door meerdere gebruikers. Zo heb je toch toegang tot een auto, zonder er zelf een in bezit te hebben. Deelauto’s kunnen bijvoorbeeld aangeboden worden door een commercieel bedrijf, al dan niet met een vaste parkeerplaats. Of een werkgever kan deelauto’s aanbieden aan zijn medewerkers, deze mogelijk ook voor privéritten kunnen gebruiken. Ook zien we particulieren die hun privé auto aanbieden als deelauto om zo een deel van hun kosten weer terug te verdienen. Daarnaast valt er natuurlijk ook veel winst te behalen op het gebied van uitstoot want elke auto is er één en hoe minder hoe beter.

Duurzamer door carpoolen

Carpoolen is iets anders dan een deelauto. Bij carpoolen kies je ervoor om mee te rijden met iemand anders, dit kan bijvoorbeeld een collega of vriend(in) zijn. Je rijdt dan samen met één auto naar de plek van bestemming. Ook dit draagt bij aan een schoner Eindhoven en minder uitstoot. Daarnaast is het nog hartstikke gezellig ook, mits het natuurlijk een leuke collega is.