25 juli 2023

Financieel & Juridischblog

Nuttige Spaanse tips!

Aftrekbare kosten in vennootschap of als autonomo

Recent heeft de bestuursrechter bevestigd dat kosten enkel aftrekbaar zijn als er een factuur is en dat de factuur een direct verband moet bevatten met de beroepsactiviteit. Ook werd nogmaals bevestigd dat enkel een factuur onvoldoende is om de aftrekbaarheid van de kosten te bewijzen en dat er altijd andere aanvullende bewijsmiddelen bij een inspectie moeten worden overlegd. De bewijslast ligt bij de belastingplichtige die namelijk het belang heeft bij de aftrek.

 Als de bedrijfsactiviteit vanuit huis wordt uitgevoerd, dan kan er een bedrag voor de afschrijving van de woning worden opgenomen als aftrekbare kost, maar dan moet de vennootschap c.q. autonomo bij de belastingdienst de woning wel hebben aangemeld als punt waaruit de bedrijfsactiviteit wordt uitgevoerd. Verder moet er objectief een gebruikspercentage worden vastgesteld.

Rijbewijs 

Als u resident bent van Spanje en u moet uw rijbewijs verlengen dan adviseren wij u om dit zeker 3 maanden voor de verloopdatum te doen. Het Spaanse Ministerie van Verkeer (DGT) geeft aan dat de afgifte van een nieuw rijbewijs ongeveer anderhalve maand duurt. In de praktijk blijkt dit vaak langer te zijn. Ook adviseren wij u een duidelijk adres op te geven, want het rijbewijs wordt per gewone post opgestuurd. Als de postbode niet bij u langs komt of er wordt een potje van de postbezorging gemaakt, dan mag u ook een ander adres opgeven (vriend, familielid) waarvan u zeker weet dat de post daar wel wordt bezorgd.

Let op: U krijgt bij verlenging van uw rijbewijs een tijdelijke autorisatie om te rijden, maar de autorisatie is enkel geldig in Spanje. Dus als uw rijbewijs is verlopen en u heeft een autorisatie, dan mag u in het buitenland niet autorijden. Conclusie: Start op tijd met de verlenging van uw rijbewijs.

 Een prima adres om uw rijbewijs te laten verlengen is bij Centro Médico de conductores Sierra Blanca, Calle Jacinto Benavente 25, Marbella, telefoonnummer + 34 686 055 638 of + 34 952 826 297.

 
Waterrestricties gemeente Marbella

 Ook de gemeente Marbella wordt geconfronteerd met een watertekort en derhalve heeft de gemeente voor de komende 90 dagen de volgende waterbesparende maatregelen opgelegd: 

  • Verboden: bewateren van golfbanen, het vullen van privézwembaden, autowassen (behalve in een autowasstraat), het laten lopen van fonteinen die geen gesloten watercircuit hebben en al het watergebruik dat niet noodzakelijk is.

  • Reduceren: bewateren van tuinen, groentetuinen, parken, groene zones.

  • Ter informatie: Het wassen van straten, trottoirs, gevels of andere oppervlakken, zowel openbaar als privé, waarbij niet-drinkbaar water wordt gebruikt, zal met 20% worden verminderd.

Meer informatie via EuroEconomics