3 oktober 2023

Training & Opleiding

Nieuwe tunnel A2/N2 in Eindhoven officieel geopend

Hebben minister Mark Harbers (Infrastructuur en Rijkswaterstaat) en de Eindhovense wethouder Stijn Steenbakkers (Brainport en Eindhoven Noordwest) de nieuwe tunnel onder de A2/N2, en daarmee de gehele nieuwe wegenstructuur in Eindhoven Noordwest, officieel geopend. De wegenstructuur in dit gebied is de afgelopen jaren onder handen genomen om de bereikbaarheid van regio Brainport Eindhoven en bedrijventerreinen te verbeteren én om files te verminderen. 

"Ik ben trots dat we vandaag samen met de minister het sluitstuk van de nieuwe wegenstructuur in Eindhoven Noordwest hebben geopend. Met de aanleg van de fietsbrug, extra wegen én de nieuwe tunnel is er de afgelopen jaren keihard gewerkt aan het verbeteren van de bereikbaarheid voor onder andere het autoverkeer in Noordwest, aldus wethouder Steenbakkers. “Noodzakelijk, want de groei van Eindhoven gaat onverminderd door. Zo ook Eindhoven Noordwest, met onder meer de verdere ontwikkeling van de Brainport Industries Campus. Een goed wegennet voor alle weggebruikers, dat klaar is voor de toekomst, is daarbij van groot belang.”

Minister Harbers: “Het is een feestelijke dag voor Eindhoven. Ik ben blij dat ik vandaag samen met wethouder Steenbakkers deze tunnel mag openen. Met deze tunnel is Eindhoven weer een stukje bereikbaarder geworden. En dat is belangrijk voor een regio die groeit, die nieuwe bewoners verwelkomt, met een groeiende industrie, een vliegveld. Allemaal redenen waarom we hard blijven werken aan, en investeren in de bereikbaarheid van Eindhoven. Ik ben blij dat we daar samen, met de gemeente en de provincie, de schouders onder zetten.” 

Nieuwe wegenstructuur Noordwest
In 2019 zijn de werkzaamheden rondom de nieuwe wegenstructuur gestart. Verdeeld over drie fases zijn verschillende projecten uitgevoerd. Met de realisatie van de onderdoorgang onder de A2/N2 (gestart in 2021) is de derde en laatste fase van de wegenstructuur in Noordwest afgerond. Deze verbindt de Dirk Noordhoflaan met de bestaande rotonde aan de Mispelhoefstraat en Goederen Distributie Centrum (GDC) Acht. Zo ontstaat een betere verbinding met de op- en afritten naar de A58 in Best in de richting Tilburg en is GDC Acht minder afhankelijk van alleen de A2/N2. Vanaf dinsdag 3 oktober is de tunnel geopend voor (vracht)auto’s en ander gemotoriseerd verkeer.

Eerdere aanpassingen in het gebied zijn onder meer verbeterde fietsverbindingen - zoals fietsbrug Tegenbosch over de snelweg - en nieuwe ontsluitingswegen van en naar de A2/N2 en A58. De nieuwe wegenstructuur is een belangrijke ontwikkeling voor de bereikbaarheid van Eindhoven en de regio. 

Betrokken partijen
De wegenstructuur is gerealiseerd in samenwerking met verschillende partijen: ministerie van Infrastructuur en Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant, gemeente Best, gemeente Oirschot Eindhoven Airport en Flight Forum. Uitvoering lag in handen van de aannemers DuraVermeer/Ploegam, Heijmans en Strukton.