Partner

7 januari 2022

Training & Opleiding

Miss IQ en Sports for Children in actie voor kansarme kinderen op Curaçao

Stichting Miss IQ en Stichting Sports for Children werken al jaren succesvol samen om kansarme schoolkinderen in Curaçao van sportmateriaal en schoolmeubilair te voorzien. Twee keer per jaar gaan zes containers op transport naar het eiland.

Doel
Miss IQ helpt kansen op een positieve toekomst van kinderen en jongeren vergroten en hen sociaal weerbaar te maken. Als ze een goede basis krijgen, kunnen ze hun eigen leven opbouwen en dat van hun land. Door scholen te bezoeken in wijken waar armoede is, draagt MissIQ bij aan een betere toekomst van heel Curaçao.

Vrijwilligerswerk
Emy Veel werkt als vaste vrijwilliger voor Miss IQ naast haar full-time baan. Ze is al vaak op het eiland geweest: “Het is geen werk te noemen. Dit is ontzettend leuk om te doen! De kinderen en leerkrachten zijn zó blij en dankbaar, dat ze een dansje voor je opvoeren.”

Vraag, aanbod en nazorg
De stichting bezoekt scholen in het basis-, middelbaar en beroepsonderwijs en praktijkscholen. “We maken een inventarisatie van lesmateriaal en schoolmeubilair om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Rekening houden met wat leerlingen en docenten nodig hebben, is hoe wij te werk gaan”, vertelt Emy. “We leren ze hoe ze het meubilair kunnen onderhouden zodat het minimaal vijf jaar kan meegaan en kijken hoe het gaat. Scholen waaraan we hebben gedoneerd, worden regelmatig bezocht.”

Waar begint het?
Er komen veel aanvragen binnen. Scholen worden niet ondersteund door de staat en Curaçao heeft hoge schulden. “Waar begint het?”, vraagt Emy. “De armoede is groot en neemt toe, mede door de pandemie. Dat is soms verdrietig om te zien. Je wilt jongeren voorzien van educatie en ze structuur en goede opvang geven. Er zijn veel eenoudergezinnen met vier, vijf kinderen. De kinderen belanden steeds vaker op straat, de criminaliteit neemt toe. Een zorgwekkende ontwikkeling waarvoor we in actie komen.”

“Every change comes from an action!”
het motto van Stichting Miss IQ

Veelbelovend
Het mooie logo van Stichting Miss IQ belooft veel goeds: een fee met een toverstaf in de kleuren van de vlag. De vlag is aangenomen op 2 juli 1984 en ontworpen met het idee dat hij herkenbaar is als symbool voor het eiland. En zo eenvoudig, dat hij door kinderen na te tekenen is.

Blauw symboliseert de trouw van het volk, de hemel en onder de gele streep de zee. De blije kleur geel staat voor de zon en de opgewektheid van de mensen. De twee sterren duiden op twee eilanden: Curaçao en klein Curaçao. De vijfpuntige ster staat voor de vijf continenten waaruit de bevolking afkomstig is. Wit betekent vrede en geluk.

stichtingmissiq.nl

Meer weten? Klik hier voor een videorapportage in de loods.