Partner

30 juni 2021

Innovatie & Duurzaamheid

Midpoint Brabant wil Midden-Brabant ontwikkelen tot circulaire hotspot

Onder de naam Up New (jawel, een knipoog naar Opnieuw) heeft Midpoint Brabant een veelomvattend programma ontwikkeld om Midden-Brabant op termijn te ontwikkelen tot een nationale circulaire hotspot. De komende jaren verrijzen in het hart van Brabant diverse Up New centra waar je kunt ervaren hoe circulaire economie in de praktijk werkt en hoe je hier mee aan de gang kunt gaan.


Deze fysieke locaties gaan fungeren als leer-, experimenteer-, werk-, maak- en ontmoetingsplekken voor circulaire innovatie in diverse sectoren van de maakindustrie. Hier wordt circulariteit toegankelijk voor startups, mkb, grootbedrijven, onderwijs, particulieren en partijen die willen ervaren wat ketensamenwerking op dit gebied kan brengen. Inspirerende plekken dus voor iedereen die iets wil met circulair ondernemerschap. Met als doel om ideeën te vertalen naar concrete innovatieve economisch en maatschappelijk succesvolle projecten. 

Herman Gels, programmamanager circulaire economie van Midpoint Brabant, licht toe: “Wij richten ons op het versnellen van de circulaire economie in Midden-Brabant en daarbuiten. Oftewel: het circulair maken van producten en diensten in de hele ontwikkelings- en productieketen. Als regionaal economisch samenwerkingsverband doen we dit samen met ondernemingen, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties. Ons programma is bestemd voor iedereen die serieus aan de slag wil met circulaire economie. Of je nou een startende of gevestigde ondernemer, student of bewoner bent, dat maakt niet uit. Een geslaagd circulair product of dienst kan ook uit een totaal onverwachte hoek komen.” 


Up New centra en portaal 

De eerste Up New centra zijn al in ontwikkeling. In het Drögepand in Tilburg (naast het TextielMuseum) komt Up New Textiles. Up New Leather krijgt maar liefst twee locaties. Een van de twee komt bij het Schoenenmuseum dat begin 2022 in Waalwijk de deuren opent en is een samenwerking van Midpoint Brabant met Gemeente Waalwijk en Leather Made Smart. En er gaat zich een Up New Leather centrum vestigen in Heuvelpark Dongen. Tijdens de Week van de Circulaire Economie in februari is Up New Bouw aangekondigd, en Up New Food zit in de pijplijn. Ook voor diverse andere sectoren zullen Up New centra van de grond komen. Verder wordt het circulaire denken en doen verwerkt in onderwijsprogramma’s van verschillende niveaus en voor leerlingen van verschillende leeftijden.  

In najaar 2021 lanceert Midpoint Brabant Circulair bovendien een online Up New portaal voor informatie en inspiratie over circulaire economie. Ook krijg je hier toegang tot diensten en tools van Midpoint Brabant en andere partijen om je circulaire initiatief van de grond te krijgen en deze om te zetten naar succesvolle business. Het biedt je bovendien toegang tot praktijkervaringen en kennisnetwerken. Het digitale portaal krijgt in elk Up New centrum ook een fysiek loket waar je terecht kunt met je initiatief en vragen. 


Bittere noodzaak 

Herman Gels vervolgt: “Met Up New geven we de kennis én handvaten om circulariteit te versnellen in elke organisatie die hiermee aan de gang wil. Het is echt bittere noodzaak dat we hier met z’n allen serieus aan werken. We moeten immers allemaal bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en de doelstellingen van het landelijk en provinciaal beleid. En we willen natuurlijk het economisch potentieel in de regio verzilveren. Ons gezamenlijk doel is om Midden-Brabant in 2050 100% circulair te maken. Tilburg wil dit zelfs al in 2045 realiseren. Samen willen we Midden-Brabant laten uitgroeien tot een (inter)nationale hotspot op het gebied van circulaire economie. Hiervoor zoeken we nadrukkelijk de aansluiting met landelijke en Europese circulaire keteninitiatieven en netwerken.” 


Wil je meer weten over Midpoint Brabant Circulair en Up New? Kijk dan op midpointbrabant.nl/circulair