Partner

12 mei 2023

Financieel & JuridischInnovatie & DuurzaamheidZeeland

Meer subsidie voor aanleg van groene daken

Woont u in Zeeland en wilt u een groen dak aanleggen op uw woning, bedrijfspand of bijgebouw? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een financiële bijdrage van maximaal € 5.000. Provincie Zeeland stelt dit jaar €125.000 beschikbaar voor de Subsidieregeling Groene Daken. Nieuw dit jaar is dat ook tuinhuisjes, veranda’s en andere bijgebouwen in aanmerking komen voor een subsidie! Geïnteresseerden kunnen van 12 mei tot 1 november 2023 een aanvraag indienen.

Waarom een groen dak?
Het klimaat verandert en daardoor hebben we in onze omgeving steeds vaker te maken met extreem weer. We zien langere periodes van droogte en hitte, maar ook heftige regenbuien en stormen. Dit kan schade en wateroverlast veroorzaken. Een groen dak kan helpen om de overlast te beperken.

Een groen dak is voorzien van insectenvriendelijk en waterbergende planten, kruiden of zelfs heesters en struiken. Zo’n groen dak heeft veel voordelen:

  • Het vermindert wateroverlast

  • Het zorgt voor verkoeling in de zomer en isolatie in de winter

  • Het verbetert de biodiversiteit en draagt bij aan een leefbare buurt

  • Het gaat twee keer langer mee dan een traditioneel dak

Wilt u ook een groen dak?
Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een subsidie van maximaal € 5.000. Het te ontvangen bedrag is afhankelijk van het type dak dat u laat aanleggen: van € 25,- per m2 voor een standaard sedumdak tot € 75,- per m2 voor een daktuin met sedum en minimaal 50% siergrassen, kruiden en heesters. Een groen dak waarop verschillende soorten planten bloeien, trekt meer verschillende soorten insecten aan. Dat is extra goed voor de biodiversiteit. Zeker als u streekeigen planten gebruikt.

Wat zijn de voorwaarden?
De subsidie is bedoeld voor particulieren of Verenigingen van Eigenaren die in Zeeland een woning of bedrijfspand hebben binnen de bebouwde kom. Het groene dak mag ook aangelegd worden op een garage of bijgebouw dat zich op hetzelfde perceel bevindt, mits de oppervlakte van het groene dak minimaal 10 m² is en het dak een hellingshoek heeft van maximaal 35°. Subsidie is alleen van toepassing op de aanlegkosten van een groen dak. Dit is exclusief sloop-, onderhouds- en advieskosten. Vanaf het toekennen van deze subsidie dient het groene dak binnen 6 maanden gerealiseerd te zijn; de subsidieregeling is niet van toepassing op reeds gestarte werkzaamheden.

Hoe vraagt u subsidie aan?
U kunt de subsidie aanvragen van 12 mei t/m 1 november 2023. Dat kan digitaal, met gebruik van DigiD en/of eHerkenning. Aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Lees eerst de samenvatting en voorwaarden van de regeling.

Zeeland verandert mee
Meer weten over klimaatverandering? Of benieuwd naar wat u nog meer kunt doen om bij te dragen aan een klimaatbestendig Zeeland? Kijk dan op de website van Zeeland Verandert Mee.