Partner

3 december 2020

Financieel & Juridisch

Meer duidelijk 8 december voor steunpakketten

De economische en maatschappelijke gevolgen van het coronavirus zijn in Nederland voor iedereen voelbaar. Daarom is er een steun- en herstelpakket met tijdelijke financiële regelingen, waarmee de Rijksoverheid kleine en grote bedrijven en zelfstandig ondernemers helpt. Daarom ondersteunt het kabinet (zelfstandig) ondernemers met tijdelijke financiële regelingen.

8 december

Het kabinet verwacht de steunpakketten om de economie te stutten begin december een knoop doorhakken, maar de bewindslieden die erover gaan hebben nog iets meer tijd nodig. Na de corona-persconferentie van 8 december komt vermoedelijk echt duidelijkheid.

Januari

De steunpakketten, waar de loonsubsidie NOW en de inkomensondersteuning voor zelfstandigen onder vallen, zouden vanaf januari stapje voor stapje iets worden afgebouwd. De vergoeding van de loonkosten gaat omlaag en pas bij een hoger omzetverlies komen bedrijven voor de regeling in aanmerking. Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben allebei al opgeroepen om de versobering terug te draaien. Ook vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet er voorlopig van afziet.

NOW

De meest prominente regeling is de NOW. Bedrijven die hiervan gebruik maken krijgen - onder voorwaarden - een groot deel van de loonkosten die zij aan hun personeel moeten betalen vergoed door de overheid.

Afhankelijk van de omzetdaling kregen werkgevers voorheen maximaal 90 procent van die loonkosten vergoed. Dat is nu 80 procent en wordt volgend jaar afgebouwd naar 70 procent en uiteindelijk 60 procent.