Partner

23 september 2021

Innovatie & Duurzaamheid

Lancering fair solar transitie-agenda en eerste weeshuis voor zonnepanelen

Op 22 september 2021 om 16h00 lanceert het Fair Solar Netwerk vanuit de zonnepanelen fabriek van Exasun de eerste transitie-agenda voor eerlijke en circulaire zonne-energie en een concrete stap daarnaartoe: het eerste weeshuis voor zonnepanelen, ZonNext.

Wat is fair solar?
In het afgelopen decennium heeft de doorbraak van zonnestroom ertoe geleid dat nu meer dan 11 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd zijn in Nederland. Dat worden er waarschijnlijk wel een half miljard in 2040. In de productie van zonnepanelen staat de zorg voor mensenrechten en natuur regelmatig ter discussie. Bovendien groeit de afvalberg met zonnepanelen die in het huidige recycling systeem niet tot herwinnen en hergebruik van zeldzame materialen leidt. Dit maakt ons onnodig afhankelijk van grondstoffen uit verre landen en schaadt het milieu. Fair is nu om circulaire zonne-energie producten te ontwikkelen, breed in te
zetten, en uiteindelijk te verwerken tot hoogwaardige producten. Fair is nu ook om voor eerlijke materialen en goede arbeidsomstandigheden te kiezen. Daar zet het netwerk zich voor in.

Nederland: Kampioen Fair Solar!
Nederland heeft al de ontwerpkracht en de organisatiekracht om eerlijke en circulaire zonnepanelen te produceren. Nederland heeft ook de kennis en het vermogen om faciliteiten te ontwikkelen om panelen te hergebruiken en hoogwaardig te recyclen. Pionierende ondernemers en onderzoekers uit het Fair Solar Netwerk, waaronder het Fontys Expertisecentrum Circulaire Transitie, hebben plannen klaar liggen om productie- en verwerkingsfaciliteiten te bouwen. Samen maken we Nederland wereldkampioen in circulair, te beginnen met zonnestroom. De transitie-agenda Fair Solar beschrijft de toekomstbeelden, ambities en concrete stappen van het Fair Solar Netwerk.

ZonNext: Het weeshuis voor zonnepanelen
Op 22 september zal ook het platform ZonNext worden gelanceerd. Een aanzienlijk deel van de geïnstalleerde zonnepanelen wordt vroegtijdig van het dak afgehaald, bijvoorbeeld omdat eigenaren efficiëntere panelen wensen. Dit leidt tot onnodig elektronisch afval. ZonNext wil het hergebruik van deze panelen mogelijk maken. Via het online platform ZonNext worden aanbieders en vragers met elkaar in contact gebracht. Na een extra keuring kunnen de panelen opnieuw ingezet worden om zo de laatste Wattpiek uit elk zonnepaneel te halen. 

Het Fontys Expertisecentrum Circulaire Transitie
Het Fontys Expertisecentrum Circulaire Transitie (FECT) is het kenniscentrum voor de circulaire economie en energietransitie. We voeren praktijkgericht onderzoek uit naar de overgang van een lineaire naar een circulaire economie en de energietransitie. Dit doen we niet alleen. Wij werken samen met (regionale) bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en consumenten. Ons doel is door samen te werken, kennis te delen en toe te passen, nieuwe samenwerkingsverbanden te creëren waarbinnen circulariteit kan opbloeien. Onze primaire focus hierbij ligt op het MKB in Zuid-Nederland. Meer weten? www.fontys.nl/fect