Het is november, veel eindejaars studenten en scholen maken zich al klaar voor het aankomende schooljaar. Veel studenten starten over een paar maanden een nieuwe opleiding aan een hogeschool of universiteit. Helaas door corona kunnen deze studenten geen open dagen bezoeken. Meeloopdagen en proefstudeerdagen zijn ook van de tafel, hierdoor is het maken van een studiekeuze en het begeleiden bij het maken van deze beslissing lastig.

Studiekeuze in corona tijd

Meerdere hogescholen weten uit ervaring dat studiekiezers behoefte hebben aan direct contact met huidige studenten, om het verhaal en de ervaring over de opleiding te horen en vragen te kunnen stellen aan iemand die er nu studeert. Hierdoor vermindert de keuzestress en hebben studenten een bevestiging of de school en opleiding bij hen aansluiten. Daarom zijn op open dagen zo belangrijk zowel voor de student en school.

Door corona zijn deze offline voorlichtingsactiviteiten helaas weggevallen, terwijl de behoefte aan contact met medestudenten en docenten juist groter en belangrijker is geworden. Studiekiezers zijn onzekerder geworden door de crisis waar we ons vandaag in bevinden.

Het contact tussen student en studiekiezer kun je online op allerlei verschillende manieren aanbieden. Meerdere scholen kozen naast webinars ook voor Live Q&A’s via Instagram en trokken samen met verschillende organisaties op om dit vorm te geven.

In dit artikel deel ik tips met je om Instagram Live in te zetten om zo in contact te komen met jongeren.

Waarom Instagram Live

Instagram is een veel gebruikt medium onder jongeren. Door als organisatie/ bedrijf actief te zijn op Instagram, kom je beter in contact met jongeren live gaan biedt veel meer mogelijkheden dan dat je zou denken.

Als je live gaat, heb je een groter publiek, veel attentiewaarde en promotiemogelijkheden en je kunt zo op die manier een echt sfeertje neerzetten ook is een live sessie interactief doordat je als kijker van de live in de chat kunt reageren dit maakt ruimte voor vragen en opmerkingen. Lekker interactief!

Hebben studenten de sessie gemist? Dan kunnen zij deze achteraf bekijken via IGTV. De informatie uit je live sessie is hierdoor 24/7 beschikbaar.

In vergelijking met een webinar via bijvoorbeeld Teams of zoom, is Instagram Live een betere manier om jongeren te bereiken. Aanmelden is niet nodig. Deelnemen is bijna anoniem (camera hoeft niet aan). En de sessie vindt plaats op een plek dat de jongeren goed kennen en waar ze vertrouwd mee zijn. Wel is het belangrijk dat de live sessies op instagram zo kort een krachtig mogelijk zijn. Jongeren vinden het namelijk niet aantrekkelijk wanneer deze te lang duren.

Goede voorbereiding

Het gebruik van instagram live is in zekere zin een makkelijke medium maar dit neemt niet weg dat een goede voorbereiding een must is. Zorg als organisatie/bedrijf dat er veel trainingen en begeleiding is aan degene die deze live sessies houden . Hierdoor worden jouw live sessies zo georganiseerd en leuk mogelijk en is er ruimte om echt contact te maken met de studenten.

Belangrijke tips

Voor veel hogescholen is het nieuw om via instagram sessies via Instagram Live te organiseren hier onderstaand zijn belangrijke tips die je kunnen helpen bij het voorbereiden

  • Bereid de inhoud en opbouw goed met elkaar voor. Geef een introductie, leg een lijst met onderwerpen klaar, en sluit af met een mogelijkheid om aan het einde vragen te stellen. Oefen dit van tevoren.

  • Zet altijd een moderator in om mogelijke vervelende kijkers tijdens de live sessie te verwijderen.

  • Laat de sessie niet te lang duren.

  • Maak een leuke aankondiging in je tijdlijn en story. Liefst een filmpje waarin de student zich voorstelt, met vragen sticker en afteller.

  • Nogmaals zorg voor een goede afkondiging bijvoorbeeld een verwijzing naar IGTV en contactmogelijkheden.

Dit waren de belangrijkste tips voor een fijne en informatieve live sessies, deze tips zijn zowel voor scholen en bedrijven handig. In de tijden waarin we nu leven is het belangrijk om je aan te passen dit hoeft niet altijd negatief te zijn. Als gelezen zie je dat online seminars helemaal niet onhandig.