Partner

4 oktober 2022

Transport & Logistiek

‘HET GEBOUW VAN DE TOEKOMST’ TIJDENS DDW

OVER DE EMOTIONELE INTERACTIE TUSSEN EEN GEBOUW EN ZIJN BEZOEKERS

Het is altijd inspirerend om rond te lopen in het InnovationLab van Fontys Hogeschool ICT op Strijp-T. Er hangt een sfeer die het midden houdt tussen focus en ontspanning, concentratie en plezier, enthousiasme en ambitie. Overal zitten studenten, docenten, collega-experts en onderzoeks- en samenwerkingspartners uit het werkveld die van en met elkaar leren door te doen en aan de slag gaan met vragen uit de praktijk. Samen geven ze de toekomst vorm.

Mark de Graaf, Lector Interaction Design bij Fontys Hogeschool ICT: “De centrale missie van deze opleiding is het mogelijk maken van de digitale transformatie in onze samenleving. Dat doen we onder andere door studenten te betrekken bij innovatieprojecten waarin deze transformatie wordt onderzocht en vormgegeven. Een van deze projecten is: ‘Het gebouw van de toekomst’, dat tijdens de Dutch Design Week te bezoeken is. Studenten, docenten en bedrijven als Studio Krom en Hyperculture hebben interactieve installaties gerealiseerd, waarmee ze de interactie tussen bezoekers en een gebouw op schermen visualiseren.

Hoe ervaren bezoekers een gebouw maar ook hoe reageert een gebouw op bezoekers? Welke feedback krijgen ze? Interessant om te ervaren. Zeker de moeite waard.”

Emoties zijn heel belangrijk voor ons welzijn en ons welbevinden. Sterker nog: mensen kunnen niet rationeel zijn zonder emoties

Pieter Wels, docent/onderzoeker Open Learning Fontys Hogeschool ICT: “Het gebouw van de toekomst’, is een mooi voorbeeld van hoe studenten, docenten en het werkveld samenwerken in een open leeromgeving. Bezoekers doorlopen een aantal installaties. Bij binnenkomst worden een aantal parameters gemeten zoals houding, manier van bewegen of gezichtsuitdrukkingen. Non-verbale gegevens die zo’n groot onderdeel zijn van onze communicatie. Het zijn gegevens waarop het gebouw reageert en mensen min of meer een spiegel voorhoudt. We willen dat het gebouw een zelflerend systeem wordt, dat steeds beter kan inspelen op emoties op basis van beschikbare data. Zo ervaren bezoekers dat ze onderdeel zijn van een community in een gebouw dat hen herkent; waar ze welkom zijn en mogen zijn wie ze zijn.”

Het gebouw van de toekomst is een mooi voorbeeld van hoe studenten, docenten en het werkveld samenwerken in een open leeromgeving

Lang leve de imperfectie
Er zijn al slimme gebouwen die bijvoorbeeld energie besparen omdat lichten automatisch aan of uit gaan”, legt Mark uit. “In ons onderzoek gaat het om een slim gebouw dat rekening houdt met emoties van bezoekers. Emoties zijn heel belangrijk voor ons welzijn en ons welbevinden. Sterker nog: mensen kunnen niet rationeel zijn zonder emoties. Als we in de toekomst nog meer sensoren krijgen en apparaten steeds slimmer worden, kun je data over emoties niet ongebruikt laten. En nee, wij willen geen ‘Big brother is watching you’ en waarderen juist de imperfectie in het onderzoek. We willen vooral een sympathieke, vriendelijke interactie tussen bezoekers en het gebouw.”

Pieter: “Welke toepassingen dit onderzoek in de toekomst zou kunnen krijgen? Daar zijn we nog niet mee bezig maar je zou kunnen denken aan applicaties voor verpleeghuizen. Als een gebouw herkent dat een client de weg kwijt is, of gevoelig is voor prikkels, kan het gebouw daarop reageren met bijvoorbeeld licht of kalmerende muziek. Je kunt denken aan kinderdagverblijven waar het gebouw veiligheid en warmte uitstraalt of een restaurant waar je gastvrij een tafeltje krijgt toegewezen. Of een gebouw dat herkent dat je nieuw bent, je geruststelt en de weg wijst. Allemaal voorbeelden die we verder gaan onderzoeken met ‘Het gebouw van de toekomst’.”