3 februari 2022

Innovatie & Duurzaamheid

HEERKENS VAN BAVELBOUW: 120 JAAR JONG

“BOUWEN MOET JE LEUK VINDEN.”

Wat in 1902 door metselaar Jos Heerkens begon als éénmansbedrijf dat vooral onderhoudswerk deed, groeide in 120 jaar uit naar het Heerkens van Bavel Bouw van vandaag. Een modern bedrijf dat inmiddels haar sporen meer dan verdiend heeft; in Tilburg én ver daarbuiten. Met een schat aan ervaring in uiteenlopende sectoren: van nieuwbouw tot renovatie, van service tot groot onderhoud. Cees en Sjef Heerkens graven in hun herinneringen en komen tot de duidelijke conclusie dat het succes én het werkplezier wordt bepaald door de mensen: “Het is eigenlijk heel simpel. Bouwen moet je leuk vinden.”

Toch eerst even terug naar hun vroegste herinnering. Beiden kunnen zich geen leven zonder de bouw voorstellen. “Wij groeiden letterlijk bij het bedrijf op, want het kantoor was achter het huis en iedereen liep er in en uit”, vertelt Cees. “Wij speelden tussen het klamphout voor de bekistingen waar we, toen we wat ouder werden, de kromme spijkers uit mochten halen. Hout was kostbaar en er werd niks verspild. Eigenlijk waren wij toen al circulair bezig”, vult Sjef met een knipoog aan.
“Pa was gek op bouwen.”

De geschiedenis van het bedrijf laat zich grofweg in vier periodes verdelen, waarvan de eerste al begint vóór de 1e wereldoorlog. In 1902 startte Jos het bedrijf onder de naam Jos Heerkens. Na zijn huwelijk werd de naam van zijn vrouw ‘van Bavel’ toegevoegd. Van hun vijf kinderen gingen Kees en Noud in het bedrijf aan de slag en er werd begonnen met het ontwikkelen én bouwen van woningen voor de verkoop. Na de oorlog, de tweede periode, besloot Noud zich op de architectuur te richten en ging Kees alleen verder. Er werd groot ingezet in de woningbouw. “Hele reeksen woningen tegelijk werden er neergezet”, weet Sjef zich te herinneren.

“Pa was gek op bouwen. In de jaren ’50 en ’60 zijn er onder zijn leiding zeker zo’n 2.500 woningen gebouwd. Hele families werkten eraan.” De projecten van Heerkens van Bavel uit deze periode kon je tegenkomen in Tilburg, Eindhoven, Amersfoort en Pernis.

Weer later kwam de nadruk op de utiliteitsbouw te liggen. Zo verbouwde Heerkens van Bavel in 1953 de eerste klasse afdeling van het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en in 1954 het 150kv station van de PNEM in Tilburg Noord. Sjef: “Tijdens de bouw van dat station heb ik mijn vader bijna een hartverzakking bezorgd door naar het hoogste punt te klimmen om vanaf die hoogte naar hem te roepen en zwaaien. Ik moet een jaar of acht geweest zijn.”

“Oog voor specialistisch werk met lange doorlooptijd.”
Kees Heerkens had een voorliefde voor werken in beton. Maar hij had ook een scherp oog voor bijzondere projecten die een langere doorlooptijd hadden en daarmee continuïteit garandeerden. Die derde periode kenmerkt zich door de komst van serieus grote utilitaire werken. Zo startte in 1963 de realisatie van de eenheden 4 en 5 van de elektriciteitscentrale Amercentrale in Geertruidenberg. Uiteindelijk werkte Heerkens van Bavel tot en met centrale 9 (in 1995) aan de Amercentrale. Sjef: “Het zette ons bedrijf op de kaart, het gaf ons het zelfvertrouwen dat we dit soort ingewikkelde, grote werken aan konden én dit loodste ons door de crisis. Ook werken als Heineken in Den Bosch en de Spoorwerken in Tilburg, inclusief het station mogen natuurlijk niet vergeten worden.”

Na de dood van Kees in 1979 gingen de broers Sjef, Bert en Cees door met de verdere uitbouw en realisatie van aansprekende U-bouw projecten zoals het station in den Bosch, nieuwbouw- en renovatie projecten zowel in de gezondheidszorg als in het onderwijs. Vermeldenswaardig zijn het hoofdkantoor van Boskalis in Papendrecht, nieuwbouw woon- en winkelcentrum Pieter Vreedeplein, met parkeergarage. Maar ook kunstcluster Tilburg, diverse projecten voor Fontys Hogescholen, Tilburgse Hypotheekbank en de buurman, de ING bank in Tilburg.

“Trots op de mensen die zich inzetten voor het bedrijf.”
De vierde periode start in 2006 als de familie een stapje terug doet. Ze gaan op zoek naar een algemeen directeur en vinden die in Peter Kamermans. Onder zijn hoede werd de expertise van Heerkens van Bavel in bouwen voor onderwijs en gezondheidszorg verder verzilverd. Denk aan de bijzondere sportcomplexen als Sportboulevard Dordrecht, Sportcentrum Stappegoor in Tilburg en zwembaden Wagnerplein, Amersfoort en Katwijk. En recente projecten zoals het Koning Willem I college, Dr. Knippenbergcollege en de CSA voor UMC Utrecht zijn het bewijs. “Het zijn gebouwen om trots op te zijn”, vinden beide heren.

“We gunnen iedereen bij ‘hun’ project – klein en groot - het gevoel van ‘dit heb ik gebouwd’. Want zo ís het namelijk ook. Alle collega’s dragen bijna letterlijk hun eigen steentje bij. Als je mensen het vertrouwen geeft, zijn ze tot wonderbaarlijke prestaties in staat”, weten ze uit ervaring. En als je de heren zelf vraagt waar zij het meest trots op zijn, dan is het dat alle medewerkers zich, veelal een carrière lang, inzetten voor het bedrijf dat hun naam draagt. Hun wens voor alle medewerkers moet je dan ook in dat licht zien: “Werk hard en ontwikkel jezelf, maar neem daarnaast ook de tijd om samen successen en feestjes te vieren. Houd het plezier in samen werken vast.”