Partner

28 april 2023

Training & Opleiding

Hablar como Tarzán

Veel mensen ontdekten in coronatijd dat ze niet op kantoor hoefden te werken. De eerste slimmeriken ontvluchtten de bubbel van het thuiswerken en verschenen bij online vergaderingen vanaf een Spaans balkon. Het gewuif van palmbomen en het geluid van passerende Spanjaarden verklapten dat die collega geen achtergrondfoto had ingesteld om een saaie woonkamer te verbloemen.  

Tijdens corona is een nieuwe beweging richting het zuiden ontstaan. Waar vroeger het tweede huisje in een mediterraan land vooral een verworvenheid was van gepensioneerden, hebben nu ook veel werkenden een appartement in Lissabon, een huisje in Toscane of een vakantiewoning in Alicante. En geef ze ongelijk. Een paar dagen thuiswerken krijgt een heel ander karakter als je na je werk een duik kunt nemen in de Middellandse zee en daarna een tapas bar binnenstapt. 

Dat merken de Nonnen van Vught ook. Het taleninstituut dat officieel Regina Coeli heet, ontvangt steeds meer cursisten die een taal willen leren voor het leven rond de Middellandse Zee. Vooral Spaans is enorm in trek. 

“Ik hoor van onze cursisten dat ze er vooral heen gaan voor het klimaat en de relaxte sfeer. Daarnaast is het heel aantrekkelijk om met een Nederlands salaris in Spanje te gaan wonen. Het leven is er goedkoper dan in Nederland. En tegenwoordig vlieg je zo op en neer voor een overleg”, vertelt Nuria Peretó, hoofd van de Spaanse sectie van Regina Coeli.   

Spaans spreken ziet Peretó als een belangrijke voorwaarde om prettig te leven in Spanje. “Je kunt ‘hablar como Tarzán’ (yo Tarzán, tu Chita), maar dan kom je niet veel verder dan Friet van Piet. Op een gegeven moment schiet je tekort. Als je er woont, krijg je immers ook te maken met de Spaanse elektricien, de Spaanse tuinman en Spaanstalige verpleegkundigen in een ziekenhuis. 

Engels heeft echt een andere status in Spanje dan in Nederland. Spanjaarden hebben vaak wel Engels geleerd, maar oefenen het nooit. In Spanje worden de meeste films nagesynchroniseerd en veel Spanjaarden gaan op vakantie in Spanje. Wil je contact met de Spanjaarden, dan zul je Spaans moeten spreken.” 

Bij Regina Coeli hebben de meeste Nederlanders de basis van het Spaans al in een week geleerd. Dat is dan ook de reden dat er iedere week wel iemand in het taleninstituut in Vught rondloopt die Spaans wil leren om zich sociaal te redden in Spanje.  

Een training bij Regina Coeli kun je niet vergelijken met een reguliere cursus waarbij je iedere week een les volgt in een groepje. “Als je bij Regina Coeli Spaans komt leren, dan zorgen wij ervoor dat je precies leert wat jij nodig hebt. We sluiten aan op wat jij al weet van de taal en wat je wil kunnen. Met je taaltrainers ga je daar heel gericht aan werken. Dat doen we altijd een-op-een, zodat jij de volledige aandacht krijgt en veel kunt oefenen. Zo maak je in een week een hele transformatie door”, vertelt Nuria. 

Een week is uiteraard niet genoeg om de taal perfect te leren spreken. “Als je een goede basis hebt, vinden Spanjaarden dat al heel prettig. Veel cursisten vinden het leuk om later nog eens terug te komen naar Regina Coeli. Of ze volgen online lessen vanuit Spanje. Het belangrijkst is dat je met de taal bezig bent en je gecorrigeerd wordt, want dat doen de mensen in Spanje niet.”  

Ook al ben je in Spanje, je leefwereld breidt zich pas uit als je in contact komt met de typische Spaanse cultuur. De taal is de sleutel naar die cultuur en de Spanjaarden. Niet voor niets prijkt op een van de wanden bij Regina Coeli het beroemde citaat van Ludwig van Wittgenstein: The limits of your languages are the limits of your world.  

Denk je “Ik moet toch eens iets met mijn Spaans gaan doen”, informeer dan vooral naar de mogelijkheden om de taal te leren bij Regina Coeli. Nos vemos en Regina Coeli.