Partner

18 februari 2021

Innovatie & Duurzaamheid

Gulpener bierbrouwerij heeft het meest duurzame brouwhuis van Europa

Jan-Paul Rutten, geboren in 1974, getrouwd met Alice en de gelukkige vader van vier kinderen. Sinds 2012 is hij werkzaam in de brouwerij en sinds 2015 directeur. Daarvoor heeft hij de opleiding geneeskunde en chirurgie gedaan en gewerkt in een ziekenhuis in Nepal. 

De Gulpener bierbrouwerij is een familiebedrijf ontstaan in 1825. Samen met Maartje (zijn zus) vormen zij de 8e generatie.  

1. Waarin onderscheidt Gulpener zich teopzichte van concurrerende merken? 

Gulpener was een van de eerste brouwerijen die zich in de jaren ’80 ging specialiseren in speciaal bier. Daarnaast is er sinds de jaren ’90 een actief duurzaamheidsbeleid in gang gezet dat op de dag van vandaag wordt uitgebouwd en verder ontwikkeld. Dat heeft er in de jaren ’90 toe geleid dat wij samen met circa 25 lokale boeren een coöperatie hebben opgezet die al onze brouwgerst in eigen regio produceren. Tevens is eind jaren ’90 de hop teelt  door ons in samenwerking met de familie Wouters weer geïntroduceerd in Nederland. Sinds dien komen circa 95% van al onze grondstoffen uit de eigen regio. Wij zijn de enige brouwerij in Nederland die haar grondstof keten op die manier heeft ingericht.  

Daarnaast hebben we in 2020 een nieuw brouwhuis in gebruik genomen. Het meest duurzame brouwhuis van Europa. Daarmee besparen we 75% energie t.o.v. het oude brouwhuis en tevens is deze ingericht om aangesloten te worden op een warmtepomp. Als deze warmtepomp functioneert dan is het brouwhuis volledig fossielvrij en zijn we een grote stap dichter bij ons doel om de gehele brouwerij in 2030 fossielvrij te laten produceren. Dit duurzaamheidsbeleid heeft er toe geleid dat we afgelopen november uit handen van hare majesteit Koningin Maxima de Koning Willem 1 prijs voor de duurzaamheid hebben mogen ontvangen. 

2. Op welk van jullie bieren zijn jullie nou het meest trots en zouden jullie aanraden en waarom? 

Uiteraard zijn al onze bieren vreselijk lekker en bijzonder! Maar twee zou ik er wel graag uit willen lichten. 

UR-HOP IPA: dit heerlijke bier hebben we al in 2014 op de markt gebracht en daarmee was het een van  de eerste IPA’s van Nederland. Het is een biologisch bier, uiteraard gemaakt van lokale grondstoffen. Deze IPA is krachtig gehopt maar heeft daarbij wel een zeer plezierige bitterheid. Daarnaast is het een zeer fris en goed doordrinkbaar bier met 5,5% alcohol. Een echte aanrader! 

STERK ROGGE TRIPEL: Dit is ons laatste nieuwe bier en het eerste bier dat we ontwikkeld hebben in ons nieuwe brouwhuis. Het bijzonders van dit bier is dat we een moderne filter techniek uit ons nieuwe brouwhuis gebruiken om de verwerking van oer granen, in dit geval Rogge, mogelijk te maken. Het is een krachtige biologische tripel met 8,5% alcohol. Rogge is een oer graan uit ons eigen gebied en in dit geval geteeld door een van onze biologische boeren Felix Huntjes. Het is dan ook een Boeren Collab! Oer granen uit ons gebied hebben een natuurlijke resistentie tegen de lokale ziektes en hoeven daarom niet bespoten te worden. Daarnaast zijn deze goed voor de biodiversiteit. Maar het allerleukste is dat je de smaak van Rogge echt proeft in het bier en daarmee hebben we de smaak van de regio ook echt in de fles gekregen. 

In januari 2021 is Sterk Rogge Tripel landelijk uitverkozen tot hét biologische product van 2021!

3. Door de Lock down mag er na 20.00 uur geen alcohol meer verkocht worden. Op welke manier merken jullie hier iets van? 

Voor ons is het heel lastig te zeggen of de “20 uur alcohol klok” invloed heeft op de verkoop. Dit betreft sowieso alleen de verkoop in de winkels en wij verwachten dat de meeste mensen hun biertjes overdag wel gekocht hebben. Wat ons fors raakt is de sluiting van de horeca. Die heeft veel meer impact dan de avondklok in de winkels. 

4. Op de website staan naast bier nog andere producten. Welk product zou je hiervan onder de aandacht willen brengen? 

Sinds kort hebben wij drie frisdranken ontwikkeld; BATU Kombucha. 
Dit zijn ambachtelijke gebrouwen frisdranken die 30 dagen gefermenteerd worden om een mooie diepgang in de smaak te ontwikkelen. Vervolgens worden ze geblend met fruit sappen en verse kruiden. De dranken zijn alcoholvrij, biologisch en ook nog eens suikervrij. 

We hebben drie smaken ontwikkeld; Ginger & Lemon, Passion fruit & Hop en Lime & Mint. Sinds kort zijn ze onder andere te vinden bij de Albert Heijn. 

Daarnaast komen er deze maand nog twee alcoholvrije bieren aan. We zijn ook erg benieuwd hoe die zich gaan ontwikkelen! 

5. Waar staat Gulpener over 5 jaar? 

Over 5 jaar hoop ik dat we de schade van de Corona pandemie achter ons hebben gelaten en een eind op weg zijn om onze doelstelling te halen om de brouwerij uiterlijk in 2030 fossielvrij te maken. 

Daarnaast vieren we in 2025 ons 200-jarig bestaan. Ik ga er vanuit dat we over 5 jaar een spetterend feestjaar achter de rug hebben! 

6. Wat zou je nog willen zeggen tegen onze lezers? 

Ik hoop iedereen die in de toekomst ons prachtige heuvelland bezoekt te mogen ontvangen in ons BrouwLokaal. Na Corona uiteraard, want nu zijn we nog dicht. Het BrouwLokaal is ons bier belevingscentrum dat 7 dagen van de week geopend is. Je kunt er terecht voor een rondleiding door de brouwerij, om je eigen bier te brouwen in onze microbrouwerij, voor een lunch of diner volgens het 25-miles concept (alles komt uit eigen regio) of gewoon voor een goed glas bier in onze Biergarten of in de luie stoel voor een knapperend haard vuurtje.