31 mei 2022

Innovatie & Duurzaamheid

Fors minder CO2 uitstoot voor Indu-Tools klanten dankzij hybride aggregaat van MOSA

Indu-Tools uit Rotterdam, dat materieel levert voor de (petro)chemie, infrastructuur, (hernieuwbare) energie, industriële- en maritieme sector, heeft als eerste het nieuwe hybride energie-opslagsysteem van MOSA Aggregaten BV in gebruik genomen. Het systeem, met een opslagcapaciteit van 80 kWh en 30 kVA output, is ondergebracht in een standaard 10ft container, waarin ook een 60 kVA aggregaat is ondergebracht. Het systeem is bij Indu-Tools vanaf nu beschikbaar voor de verhuur.

Door het nieuwe Energy Storage System (ESS) daalt de uitstoot van emissies met 30 tot 80% ten opzichte van traditionele (bio)dieselaggregaten en wordt de CO2-voetafdruk ook bij mobiele energieopwekking sterk gereduceerd. De werking van de machine op het accupakket is nagenoeg geruisloos. Dat zorgt voor minder geluidsoverlast op de inzetlocatie, zoals bijvoorbeeld in een woonwijk of wanneer er nachts wordt gewerkt. Het systeem is oplaadbaar en is daardoor duurzamer in te zetten. Het hybrideaggregaat slaat immers de eventuele overtollige energie op en die is daarmee beschikbaar voor later gebruik.

“Een belangrijk voordeel voor onze klanten is dat ze geen omkijken hebben naar de energie-voorziening,” legt Sander Matthijssen, CEO van Indu-Tools uit. “Het aggregaat in combinatie met het ESS regelt automatisch de stroomvoorziening. Wanneer er veel energie wordt gevraagd, schakelt eerst het aggregaat in. Zodra de energiebehoefte vermindert laadt het aggregaat eerst het ESS bij, waarna het ESS de stroom levert en het aggregaat uitschakelt. De laatste wordt zo optimaal belast, gaat langer mee, heeft minder slijtage en verbruikt minder brandstof per afgegeven kWh.”

Sander Matthijssen gaat verder: “De energietransitie is een belangrijk topic. Op sommige werklocaties is het al verplicht om de CO2-uitstoot te verminderen, vanuit de opdrachtgever of vanuit de overheid. Met de nieuwe ESS hebben we bewust gekozen om te investeren in duurzame methodes. Zo helpen we onze klanten op hun beurt om bij werkzaamheden hun emissies te reduceren en zo bij te dragen aan een beter milieu.”

“Begin 2020 zijn we in eigen beheer gestart met de ontwikkeling van energieopslag en hybride energiesystemen, met een vermogen van 15 kVA tot 60 kVA,” vertelt Alex de Borst, Technical Sales Manager bij MOSA Aggregaten. “We hebben het systeem compleet vanaf de basis nieuw ontworpen. Daarbij stonden het gebruiksgemak, de levensduur, de compactheid en veiligheid voorop. Het aggregaat en het accupakket zitten samen in één standaard 10ft container, waardoor deze gemakkelijk te transporteren en op locatie te lossen is, of vast te zetten op het dek van een onderhoudsschip. Door een innovatief sledesysteem is het aggregaat buiten de container te rijden voor service en onderhoud. De bediening is supereenvoudig en voor iedere gebruiker te begrijpen. Er draaien inmiddels meerdere systemen in het veld, waaronder ook één in combinatie met een mobiele radarwagen van de defensie schietgroep.”

Over Indu-Tools

Indu-Tools is een industriële verhuurspecialist in de (petro)chemie, infrastructuur, (hernieuwbare) energie, industriële- en maritieme sector. Als totaaloplosser streeft Indu-Tools ernaar de nationale en internationale klanten zo volledig mogelijk van dienst te zijn en vooruit te helpen. Het bedrijf levert daarom niet alleen het materieel op de afgesproken plaats en tijd, maar verzorgt ook de (de)montage en biedt de benodigde resources on-site. Op deze manier kunnen de klanten zich volledig focussen op de uitvoering van hun bedrijfsactiviteiten.

Over MOSA Aggregaten BV

MOSA Aggregaten BV in Oud Gastel is de importeur voor de Benelux van MOSA, één van de grootste onafhankelijke Europese fabrikanten van las- en stroomaggregaten, en onderdeel van de Italiaanse BCS Groep. MOSA Aggregaten staat bekend om zijn goede en snelle service en heeft daarmee een flinke vaste klantenkring opgebouwd. Buiten de verkoop en het onderhoud van aggregaten heeft MOSA Aggregaten in eigen beheer een energieopslagsysteem ontwikkeld, dat uitstekend te gebruiken is in combinatie met de aggregaten van het bedrijf. Daarmee helpt MOSA bedrijven in de bouw en industrie hun CO2 voetafdruk flink te reduceren.