Partner

26 januari 2022

Training & Opleiding

Fontys levert 20 laptops aan Games for Health Brasil

De Covid-19-pandemie zorgt voor veel uitdagingen, zo ook bij het Games for Health Brasil project in de Favela van Rio de Janeiro. Vrijwilligers van medtech gameontwikkelaar Games for Health bieden jongeren cursussen om een betere toekomst mogelijk te maken. Daar heb je wel computers voor nodig, welke vertraagd waren. Om te zorgen dat het project door kon gaan, leende Fontys het project 20 krachtige laptops.

Games for Health Brasil

Onderwijs kan het verschil maken tussen armoede en een beter leven. Daarom heeft Games for Health via EduMais, een NGO die zich inzet voor betere opleidingskansen voor jongeren in Brazilië, het project Games For Health Brasil gestart. Met dit initiatief wordt onderwijs in gamedesign toegankelijk gemaakt. Vier oud-collega's en alumni van Fontys zijn daarvoor naar Rio de Janeiro gegaan om een 4-weken durende cursus te geven in de favela's aan jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Ze leren games te maken. Deze digitale vaardigheden vergroten de baankansen van jongeren en kunnen een verschil maken in hun toekomst.

Liefdadigheid

Oud-Fontys ICT docent Mark van Kuijk is head of studio bij Games for Health en werkt aan het project vanuit Nederland (waar hij vaak spijt van heeft, naar eigen zeggen). Games for Health ontwikkelt game-oplossingen voor zorgtoepassingen. Het project in Brazilië doet het team uit eigen overtuiging en om een positieve bijdrage te leveren, vertelt Mark: "We doen dit vrijwillig en vanuit liefdadigheid. Alleen de vliegtickets en het verblijf worden vergoed. Het was dan ook een paniekmoment voor ons toen we hoorden dat de bestelde computers pas veel later aan zouden komen. Gelukkig was Fontys bereid ons te helpen."

Laptops

De vraag om hulp neerleggen bij Fontys Hogeschool ICT, waar een deel van de vrijwilligers een band mee heeft, was logisch. Het instituut leidt, onder anderen, game designers op en heeft daarvoor ook de middelen in huis. Kersverse directeur Frens Vonken hoefde dan ook niet lang na te denken over het verzoek: "Zorgen voor een maatschappelijke impact zit in ons DNA bij Fontys. Het is daarom prachtig om te zien dat onze collega’s bijdragen aan een project als Games For Health met Edumais. Uiteraard ondersteunen we hen daarbij en door onze handen ineen te slaan loopt het project nu op schema. Ik hoop dat Games for Health voor de jongeren in Rio de Janeiro een succes wordt.”

Het project is online te volgen via een blog en succesvol gestart in januari. Dankzij de tijdige levering van de laptops hebben de deelnemende jongeren uit Favela Pavão-Pavãozinho & Cantagalo de eerste stappen kunnen zetten in een carrière als game designer. Betrokken bij het project is een team van Games for Health, Fontys en Super Menno Monster.