Partner

24 mei 2023

blogInnovatie & Duurzaamheid

Elektrisch reizen van Nederland naar Spanje: Tips en aandachtspunten

Met de groeiende populariteit van elektrische auto's worden steeds meer mensen enthousiast over het idee om met hun elektrische voertuigen lange afstanden af te leggen. Reizen van Nederland naar Spanje met een elektrische auto kan een geweldige ervaring zijn, maar het vereist wel wat planning en voorbereiding. In dit artikel delen we enkele belangrijke tips en aandachtspunten om je reis soepel en probleemloos te laten verlopen.

Plan je route
Voordat je op weg gaat, is het essentieel om je route zorgvuldig te plannen. Hoewel er in Nederland en Spanje al een behoorlijk aantal laadstations beschikbaar zijn, is het belangrijk om te weten waar ze zich bevinden en welke snellaadstations het meest geschikt zijn voor jouw reis. Er zijn verschillende handige apps en websites beschikbaar die je kunnen helpen bij het vinden van laadstations langs je route, zoals de bekende laadpassen of apps zoals Plugsurfing, Chargemap en ABRP (A Better Routeplanner).

Controleer de laadinfrastructuur
Voordat je vertrekt, is het verstandig om te controleren of de laadinfrastructuur onderweg betrouwbaar is. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de beschikbare laadpunten en eventuele beperkingen, zoals openingstijden of speciale voorwaarden. Dit helpt onaangename verrassingen te voorkomen en geeft je gemoedsrust tijdens je reis.

Plan je laadstops
Bij het plannen van je reis is het belangrijk om rekening te houden met de afstand die je kunt afleggen op een volle acculading en de beschikbaarheid van laadpunten. Plan je laadstops strategisch, zodat je voldoende tijd hebt om je auto op te laden terwijl je zelf even kunt rusten, eten of de omgeving kunt verkennen. Houd er rekening mee dat het opladen van een elektrische auto langer kan duren dan het tanken van een brandstofauto, vooral als je gebruikmaakt van normale (niet-snelladen) laadpunten.

Neem de juiste laadpassen mee
Zorg ervoor dat je de juiste laadpassen bij je hebt voor de landen waar je doorheen reist. Elke laadpas heeft zijn eigen netwerk en dekking, dus het is handig om meerdere laadpassen te hebben om ervoor te zorgen dat je toegang hebt tot verschillende laadnetwerken. Zo ben je niet afhankelijk van één enkel netwerk en minimaliseer je de kans op onverwachte problemen.

Wees voorbereid op onvoorziene omstandigheden
Het is altijd verstandig om voorbereid te zijn op onverwachte omstandigheden tijdens het reizen. Zorg ervoor dat je een noodplan hebt in geval van een lege accu, zoals het hebben van een backup-lader in je auto. Daarnaast is het handig om een reservewiel en de benodigde gereedschappen bij je te hebben voor het geval je pech krijgt onderweg. Het kan ook nuttig zijn om lid te worden van een pechhulpdienst die gespecialiseerd is in elektrische voertuigen.

Reizen met een elektrische auto van Nederland naar Spanje kan een prachtige ervaring zijn, maar het vereist wel wat planning en voorbereiding. Door je route zorgvuldig te plannen, de laadinfrastructuur te controleren, strategisch je laadstops te plannen, de juiste laadpassen mee te nemen en voorbereid te zijn op onvoorziene omstandigheden, kun je ervoor zorgen dat je reis soepel verloopt. Met de groeiende populariteit van elektrische voertuigen zal ook de laadinfrastructuur blijven verbeteren, waardoor elektrisch reizen steeds gemakkelijker wordt.

Veel plezier met je elektrische roadtrip naar Spanje!