Partner

28 november 2022

mobiliteit

Eindhoven denkt mee over toekomst stadsbos en Wielewaal

Landgoed de Wielewaal is begin 2022 aangekocht door gemeente Eindhoven en wordt op zijn vroegst halverwege 2025 (gedeeltelijk) opengesteld voor publiek. Voor het zover is, maakt de gemeente een ontwikkelingsvisie met plannen, wensen en ambities voor de Wielewaal én omgeving: het stadsbos in Eindhoven Noordwest. Hoe het gebied in de toekomst eruit komt te zien? Die vraag stellen we aan alle Eindhovenaren. Tussen 2 en 18 december kunnen meningen en ideeën doorgegeven worden door het Stadsbosdoolhof te bezoeken en/of door het invullen van de digitale enquête via www.eindhoven.nl/wielewaal.

De Wielewaal is onderdeel van een veel groter groen gebied: een stadsbos dat ligt tussen Boschdijk, Beatrixkanaal, Anthony Fokkerweg en Elburglaan. De ontwikkelingsvisie gaat over dit hele gebied, inclusief de Wielewaal. Daarnaast komt er een plan over hoe beheer, onderhoud en beveiliging van de Wielewaal worden geregeld en betaald.

De stad denkt mee
“Het stadsbos en de Wielewaal is van ons allemaal. Daarom dagen we de stad uit om hierover mee te denken. Inwoners kunnen deelnemen aan het Stadsbosdoolhof of de digitale enquête invullen. Zij krijgen dan vragen en dilemma’s voorgelegd over het stadsbos en de Wielewaal. Wat missen ze in het stadsbos? Wat vinden ze belangrijk voor de Wielewaal? En: hoe gaan we om met groen, erfgoed en het openstellen van de Wielewaal?”, licht wethouder Rik Thijs toe. Daarnaast worden bewoners en ondernemers uit het gebied, experts, eigenaren en belangenorganisaties uitgenodigd voor de Stadsbosdagen. “Deze staan in het teken van inbrengen en verdiepen van initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van het gebied.“

Stadsbosdoolhof
Stadsgezant Janneke van Kessel (Inwonersparticipatie): “Het participatietraject is erop gericht om een zo breed en divers mogelijke groep Eindhovenaren te betrekken bij de ontwikkeling van het stadsbos en de Wielewaal. Daarom zetten we een variatie aan middelen in, zowel fysiek als digitaal. We maken het toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen, ook als ze bijvoorbeeld minder taalvaardig zijn. Daarbij willen we natuurlijk ook graag dat het leuk is om mee te doen.”

Het Stadsbosdoolhof is te vinden op de volgende locaties:

  • Philips-de Jongh wandelpark, op 2 december van 12.00 tot 17.00 uur en op 3 december van 11.00 tot 17.00 uur.

  • Groenewoudseweg, op 8 december van 13.00 tot 17.00 uur.

  • Gelderlandplein, op 9 december, van 13.00 tot 17.00 uur.

  • 18 Septemberplein, op 14 december van 12.00 tot 18.00 uur.

oe verder?
Landschapsarchitectenbureau ZUS stelt de ontwikkelingsvisie op, in opdracht van de gemeente. Zij verwerkt waar mogelijk de opgehaalde meningen en ideeën in de ontwikkelingsvisie. En zij toetst de meningen en ideeën aan de kaders die met de gemeenteraad zijn afgesproken voor het opstellen van de visie. De concept-ontwikkelingsvisie wordt vervolgens ter inzage gelegd, waarop iedereen kan reageren. De raad stelt de visie eind 2023 vast.