18 december 2023

Innovatie & DuurzaamheidTransport & LogistiekTech, Ict & Smart

Eindhoven Airport investeert in tilhulpen om werk bagagemedewerkers lichter te maken

Eindhoven Airport zet met een investering in tilhulpen een extra stap om het werk van bagagemedewerkers te verlichten. Deze maand zijn drie transferbelts geïnstalleerd waarmee medewerkers in de bagagehal bagage van aankomende vluchten gemakkelijk en snel kunnen lossen. Daarnaast wordt in het eerste kwartaal van 2024 in de bagagehal op proef een tilhulp geïnstalleerd waarmee gemakkelijk en snel bagage voor vertrekkende vluchten kan worden geladen. Op basis van de ervaringen wordt besloten of en hoe snel de luchthaven deze tilhulpen op alle 18 laadplekken kan installeren. Het gebruik van de tilhulp reduceert de fysieke belasting aanzienlijk.  

Mirjam van den Bogaard, Chief Operations Officer Eindhoven Airport: “De arbeidsomstandigheden van luchthavenmedewerkers zijn voor Eindhoven Airport erg belangrijk. Daarom kijken we in overleg met onze afhandelaar continu waar we zaken kunnen verbeteren en hoe we het werk voor bagagemedewerkers minder belastend kunnen maken. Deze investering in tilhulpen is daarvan een duidelijk voorbeeld.”  

Ook afhandelaar Viggo werkt aan het vergemakkelijken van het werk van bagagemedewerkers. De afhandelaar test vanaf januari een tilhulp voor de powerstow (soort transportband om bagage in/uit het vliegtuig te laden en te lossen). Dit hulpstuk maakt het voor hun medewerkers gemakkelijker om op het platform bagage te laden en te lossen. Als deze tilhulp goed bevalt, bestelt de afhandelaar er negen. Deze worden dan naar verwachting in het derde kwartaal van 2024 in gebruik genomen. Om minder te hoeven trekken en duwen aan bagagekarren, schafte Viggo onlangs een electric tug aan waarmee op het platform karren onderling ergonomisch aan elkaar worden gekoppeld. Deze machine is ook geschikt om meerdere karren in het loopgebied te verplaatsen. Hulpmiddelen die al jarenlang worden gebruikt, zijn het geautomatiseerde bagagesorteersysteem in de bagagehal en de powerstows voor het laden/lossen van vliegtuigen.  

Innovatie 
Ook bekijken Eindhoven Airport en Viggo samen met de TU/Delft hoe innovatie, nieuwe technologieën en slimme oplossingen kunnen worden ingezet om het werk van platformmedewerkers die vliegtuigen laden, lichter te maken. Het gaat er hierbij vooral om het laatste stukje tillen in het ruim van het vliegtuig lichter te maken. Het gaat hierbij alleen om ruimbagage van passagiers; want op Eindhoven Airport worden geen vrachtvluchten uitgevoerd. Ruimbagage van passagiers gaat los het ruim in; er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van rolcontainers. Zestien studenten gaan twaalf weken onderzoek doen naar het verlichten van het tillen in het ruim met als doel de oplevering van een realistisch minimum levensvatbaar product. Uitgangspunt is dat het in een operationele omgeving kan worden getest. Eindhoven Airport blijft inzetten op het verder verlichten van de werkzaamheden van de bagagemedewerkers. De luchthaven wil er samen met haar partners voor zorgen dat moeiteloos tillen en verplaatsen van bagage de norm wordt.