Eén foute klik, een nepfactuur of een gestolen wachtwoord; meer is er niet nodig om een bedrijf plat te leggen. Toch voelen veel ondernemers zich onaantastbaar: ‘Wij zijn te klein’ of ‘Bij ons valt niks te halen.’ Maar cybercriminelen denken anders. Ze gaan niet op zoek naar het grootste bedrijf, maar naar het makkelijkste doelwit.
Willemijn Kallenberg – Van Oort, specialist in cyberverzekeringen bij Acrisure legt uit waarom een goede voorbereiding essentieel is, wat een cyberverzekering écht dekt en hoe je als organisatie sterker staat tegen digitale risico’s. Geen doemverhaal, wel realiteit. Ben jij voorbereid op een digitale aanval? Of is het tijd om daar serieus werk van te maken
Eén klik op de verkeerde link en je ligt eruit. Willemijn ziet dagelijks wat cyberaanvallen aanrichten: “Het aantal aanvallen neemt niet alleen toe, ze worden ook steeds slimmer,” legt Willemijn uit. “En het treft allang niet meer alleen grote bedrijven. We zien mkb’ers, scholen, startups... niemand is veilig.”
Je merkt het pas als het te laat is,” zegt Willemijn. “Een brand zie of ruik je meteen, een hack ontdek je vaak pas, als de schade al is aangericht. En het gaat zelden om enkel het kwijtraken van wat bestanden. Het is vaak veel meer! Denk bijvoorbeeld aan een stilgevallen productie, reputatieschade of boetes. Eén klik kan dus serieus álles platleggen.” Willemijn benadrukt hoe belangrijk het is dat bedrijven voorbereid zijn. “Je wil niet op dat moment pas gaan uitzoeken wie je moet bellen. Zorg voor een digitaal vangnet.”
Dit is jouw digitale vangnet
Willemijn en haar team ontwikkelden onlangs hiervoor een kant-en-klare aanpak: het zogenoemde CyberGrowth Framework. Deze aanpak helpt bedrijven bij het grip krijgen op hun digitale veiligheid. “Zo beginnen we met een assessment dat tweeledig is,” legt ze uit. “Enerzijds doen we een nulmeting van de digitale weerbaarheid van de organisatie. Tegelijkertijd kijken we naar de verzekerbaarheid: hoe staat een bedrijf ervoor als het gaat om risicoacceptatie door verzekeraars? Zo krijg je helder in beeld van waar je staat als organisatie én wat er nodig is om je goed te beschermen.”
Volgens Willemijn draait het allang niet meer om alleen verzekeren. “De echte waarde van het digitale vangnet zit ‘m in snelle actie. Als het misgaat, wil je niet in een wachtrij belanden, maar direct geholpen worden door iemand die exact weet hoe te handelen.”
Klanten reageren volgens haar positief. “Die eerste analyse opent vaak al ogen. “Het aanbieden van een cyberverzekering is niet het eindpunt. Wij beginnen met meedenken en eindigen bij het aanbieden van passende oplossingen.” Dáár zit de meerwaarde van onze dienstverlening.”
Goedkoop is duurkoop
Op de vraag of zo’n cyberver
Op de vraag of zo’n cyberverzekering veel kost, reageert Willemijn nuchter. “Dat hangt af van je bedrijf en risico’s. Maar wat ik vaak zeg: geen cyberverzekering hebben, pakt in de regel heel duur uit. Eén aanval kan je tonnen kosten. Besluit je als bedrijf om preventief maatregelen te nemen en een cyberverzekering af te sluiten, dan levert je dat een voordelige premie op.”
“Hoe dat in de praktijk werkt? We hadden laatst een casus van een klant uit de technieksector. Iemand klikte op een foute link. Binnen een uur lag alles plat. Dankzij de verzekering en het goed voorbereide incidentplan konden we snel schakelen. Na 48 uur draaide alles weer. Zonder deze vangnetten was dat nooit gelukt.”
Hoe kun je zelf maatregelen treffen?
“Begin klein,” adviseert Willemijn. “Doe een simpele scan van je cyberweerbaarheid. Maak afspraken over wachtwoorden, updates en wat te doen bij een incident. En kijk kritisch naar je eigen risico: wat gebeurt er als je systeem morgen uitvalt? Op basis van dit begin, kun je in gesprek met één van onze accountmanagers. Grote kans dat een cyberverzekering zorgt voor een financieel vangnet in geval van cybercrime. Dankzij die verzekering kan de organisatie snel herstellen en schade beperkt worden. Dat kan cruciaal zijn voor de continuïteit van de organisatie.”
Is jouw organisatie digitaal weerbaar
Benieuwd naar waar jouw organisatie staat op het gebied van cyberveiligheid? Mail Willemijn via wkallenberg@acrisure.com voor een eerlijk beeld van je risico’s — en voor slimme tips voor wat je morgen al kunt regelen om digitaal weerbaarder te zijn
Acrisure
Arcadialaan 36a, 1813KN, Alkmaar
Wilhelminakade 1, 3072AP, Rotterdam
Henk Hunnekens
HHunnekens@acrisure.comLinkedin