Ondernemer Frank van Gool start een nieuw hoofdstuk in de wereld van privévliegen
In ‘zijn’ Legends Lounge in het PSV-stadion bespreken we zijn nieuwste project: KiMi Green. Hierin ontwikkelde hij in korte tijd een duurzame private jet die 50-70% CO2-uitstoot bespaart. Met ons deelt hij zijn visie op de toekomst van duurzaam vliegen en het ondernemerschap achter deze revolutionaire stap.
Wat was het moment waarop je besloot om vliegen per private jet duurzamer te maken?
“Ik denk als ondernemer vaak in businessmodellen. Ik vloog regelmatig met mijn vliegtuig PH-LAU de wereld over. Op een gegeven moment werd ik benaderd door een journalist die kritisch schreef over de CO2-uitstoot van privéjets. Dat artikel raakte een snaar bij mij. Ik besefte niet hoe vervuilend vliegen eigenlijk was. Veel vliegtuigeigenaren durven daar niets over te zeggen, maar ik vind het juist weer een uitdaging om daar transparant over te zijn. Toen dacht ik: als ik een bijdrage wil leveren aan een betere wereld, waarom zou ik dan op de oude manier doorgaan?”
Hoe pakte je het verduurzamen van je vliegtuig aan?
“In eerste instantie wilde ik mijn vliegtuig verkopen, maar mijn crew zei: ‘Denk je echt dat de wereld beter wordt als jij je vliegtuig verkoopt? Wij zien mogelijkheden om het te verduurzamen en dan echt met grote stappen.’ Dat was voor mij een eyeopener. Ik gaf ze een maand de tijd om met een goed plan te komen. Met de toevoeging: als ik erin geloof, dan gaan we ervoor! Het plan overtuigde me en we zijn direct aan de slag gegaan.”
Wat maakt het vliegtuig zo duurzaam?
“We hebben werkelijk elk detail aangepakt om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat is het geheim van deze operatie: honderden details tegen het licht houden en verbeteren. Zo vliegen we op biokerosine (SAF) en vliegen 5% langzamer, wat 5,8% CO2 bespaart. Ook hebben we de vleugels aangepast met winglets om efficiënter te vliegen. We hebben een speciale coating aangebracht die de luchtweerstand vermindert, maar waar ook minder vuil aan blijft kleven. Schoonmaken wordt zo ook milieuvriendelijker omdat je minder water verbruikt. We werken we met digitale vluchtinformatie, zodat we per vlucht vijftig A4’tjes papier besparen.


We hebben werkelijk elk detail aangepakt om de CO2-uitstoot te verminderen
Verder hebben we een speciale weerradar in het vliegtuig gezet waardoor we nog beter de weerstand maar ook zaken als turbulentie kunnen voorspellen. Turbulentie kost altijd veel energie. We vliegen niet onnodig rond met teveel brandstof aan boord: we vliegen heen, tanken ter plekke bij en vliegen weer terug. Sta je op een vliegveld dan laat men standaard het vliegtuig stationair draaien voor de airco en het binnenklimaat. Je kunt het vliegtuig daarvoor ook aan een batterij leggen. Taxiën kan op 2 motoren in plaats van 3. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Vaak heel logische maatregelen, maar je moet er wel integraal mee aan de slag gaan.”
En de resterende uitstoot, hoe ga je daarmee om?
“We willen uiteindelijk naar nul % vervuiling toe. De resterende 30-50% compenseren we door o.a. bomen te planten, niet zomaar, maar appel- en perenbomen in Kenia, zodat de lokale bevolking hier economisch van profiteert. Daarnaast delen we clean cookstoves uit in Afrika, wat niet alleen CO2-uitstoot vermindert, maar ook de gezondheid van miljoenen mensen ten goede komt.”
Wat zijn de resultaten tot nu toe?
“In juli 2024 zijn we begonnen met dit project en in november waren we als eerste vliegtuig ter wereldgecertificeerd met het Climate Activator-certificaat. Overheden zoals die van Nederland, België en Denemarken maken inmiddels gebruik van ons vliegtuig vanwege de duurzamere optie. Zelfs onze koning en Mark Rutte hebben er al in gevlogen.”


Is duurzaam privévliegen de toekomst?
“Privévluchten zullen niet verdwijnen; er is gewoon een markt voor. Maar we kunnen wel zorgen dat deze vluchten zo schoon mogelijk worden. Mijn doel is om meerdere vliegtuigen volgens dit concept continentaal te laten vliegen. Er hebben zich al een aantal vliegtuigbouwers gemeld omdat ze onze aanpak interessant vinden en mee willen doorontwikkelen.”
Wat is je boodschap aan andere ondernemers?
“Ondernemen gaat niet alleen om geld verdienen, maar ook om impact maken. Kijk altijd naar wat beter kan en durf de eerste stap te zetten. Innovatie begint bij de wil om het verschil te maken. Daarvoor moet je soms je hoofd boven het maaiveld uitsteken. Als dat lukt geeft het enorm veel voldoening.”
Fank van Gool
Frank van Gool is ondernemer in hart en nieren. Met organisaties als OTTO Work Force en KaFra Housing heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend. Hij staat bekend om zijn innovatieve denkwijze en lef om verandering teweeg te brengen.
Bron: Kimi Green