Partner

23 november 2022

Training & Opleiding

‘De Nonnen’ geven Nederlandse les op de High Tech Campus

De High Tech Campus in Eindhoven wordt de slimste vierkante kilometer van Europa genoemd. Om dat gebied nog slimmer te maken, start taleninstituut Regina Coeli (de Nonnen van Vught) er vanaf januari 2023 met taaltrainingen Nederlands. Het doel is om het leren van de taal en de cultuur laagdrempeliger te maken voor de vele internationals en hun partners die in de Brainportregio werken en wonen.

Voor hun werk hoeven de internationale medewerkers meestal geen Nederlands te spreken. Engels voldoet. Om zich thuis te voelen in Noord-Brabant is het spreken van de taal wél een belangrijke factor.

Begrip voor de Nederlandse cultuur
Onderzoeksbureau Decisio heeft onderzocht dat het aantal kenniswerkers in Zuidoost-Brabant jaarlijks met 6% stijgt. Werkgevers behouden deze mensen beter als niet alleen zij maar ook hun partners kunnen meedoen aan het sociale leven. Het beheersen van de Nederlandse taal helpt om contact te leggen met Nederlanders en Nederlandse instanties en om de Nederlandse cultuur beter te begrijpen.

Ervaring op de High Tech Campus
Regina Coeli gaf al eerder trainingen Nederlands op de High Tech Campus. Dat verliep naar volle tevredenheid van de cursisten en hun werkgevers. Zij gaven de trainingen gemiddeld een 8,7. Corona dwong het taleninstituut om de groepstrainingen te staken. Nu we elkaar weer volop kunnen ontmoeten, gaan er nieuwe rondes met taaltrainingen van start.

Social Dutch en Dutch@Work
Het aanbod van Regina Coeli bestaat uit groepstrainingen Social Dutch en Dutch@Work. Beide trainingen gaan in op het gebruik van de taal in dagelijkse situaties. De training Dutch@Work zoomt in op situaties op het werk zoals: een ontmoeting met een collega bij de koffieautomaat, vertellen wat je werk en achtergrond is en zelfs het bespreken van het weekend.

Intensieve trainingen
De trainingen worden verzorgd door taaltrainers van Regina Coeli. Normaal gesproken geven zij les in het taleninstituut in Vught dat vooral bekend staat om intensieve taaltrainingen. Vaak brengen cursisten hun werkweek door bij ‘de Nonnen’ om zich volledig te kunnen concentreren op het leren van de taal. Op die manier kunnen ze in hoog tempo de taal onder de knie krijgen. Meestal omdat ze voor hun werk naar het buitenland gaan of veel zakendoen over de grens.

Bij de trainingen in Eindhoven kunnen cursisten na het werk aanschuiven in de les. Met twee bijeenkomsten per week gedurende zes weken kun je ook dat een intensieve training noemen.