28 februari 2024

Training & Opleiding

De juiste keuze: Associate degree of bachelor

Wat onderscheidt een Associate degree van een bachelor? Deze vraag komt vaak naar voren bij mbo'ers en havisten die na hun opleiding overwegen een Associate degree te volgen in plaats van een bachelor. Hier zetten we de verschillen tussen een Associate degree en een bachelor even op een rijtje zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Associate degree

Een Associate degree is een tweejarige hbo-studie die zich bevindt tussen het niveau van mbo-4 en een hbo-bachelor. Het onderwijsniveau wordt geclassificeerd als niveau 5. De focus ligt sterk op praktijkgericht leren, waarbij theoretische kennis direct wordt toegepast in opdrachten van echte bedrijven. De opleiding omvat projectwerk en stage-ervaring. Na afronding ontvang je het erkende hbo-diploma Associate degree, waarmee je kunt solliciteren naar hbo-functies of kunt doorstromen naar een bachelor in dezelfde richting.

Bacheloropleiding

Een bacheloropleiding wordt doorgaans geassocieerd met een vierjarige hbo-studie, maar de term bachelor wordt ook gebruikt voor de eerste drie jaar van universitair onderwijs. De bachelor is de eerste fase van een opleiding aan een hogeschool of universiteit, gevolgd door de masterfase. Op een hogeschool is de bachelor meer praktijkgericht, maar er wordt ook aandacht besteed aan theoretische kennis, bijvoorbeeld in hoorcolleges. Stages vinden meestal plaats in het derde jaar. Na voltooiing van de bachelor kun je gaan werken of doorstromen naar de hbo-master.

 

Voltijd of deeltijd

Zowel de Associate degree als de bachelor zijn beschikbaar in voltijd en deeltijd. Voltijd vereist een volledige week toewijding aan de studie, terwijl deeltijd geschikt is voor degenen die al een baan hebben en daarnaast willen blijven studeren. Hoewel de Associate degree oorspronkelijk voornamelijk in deeltijd werd aangeboden, bieden steeds meer hogescholen nu ook voltijdopties aan.

Wat past bij jou?

Je keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Als je graag diep in de boeken duikt en uitkijkt naar een vierjarige studie, is een bachelor wellicht geschikt voor jou. Als je echter de voorkeur geeft aan praktijkgericht leren en een kortere studieduur van twee jaar, zou een Associate degree een goede optie kunnen zijn. Aarzel niet om de ervaringen van studenten te lezen om een beter inzicht te krijgen.

Wat willen bedrijven?

Bedrijven zoeken steeds vaker naar medewerkers die de brug kunnen slaan tussen theorie en praktijk. De Associate degree-opleidingen zijn ontstaan om in deze behoefte te voorzien. Ze werken nauw samen met het werkveld en stemmen het onderwijs af op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Met een Associate degree ben je zeker van een opleiding waar bedrijven op zitten te wachten. Ontdek de verschillende richtingen waarin Associate degrees aangeboden worden.