Partner

13 mei 2022

Transport & Logistiek

Cyber Security studenten van FHICT doen mee aan Challenge the Cyber

Vanuit Fontys Hogeschool ICT nemen drie teams studententeams deel aan de Capture the Flag-competitie op 14 mei. Maar wat houdt deze competitie eigenlijk in? In gesprek met deze hackersgroep van FHICT Tilburg kwamen wij erachter.

Challenge the Cyber (CTC) organiseert cybersecurity events voor scholieren en studenten. De Capture the Flag-competitie is waar het allemaal begint. Tijdens dit evenement op 14 mei strijden tientallen teams tegen elkaar om door te gaan naar de Cyberbootcamp. Drie teams van Fontys Hogeschool ICT uit Tilburg nemen ook deel aan deze competitive in Den Haag.

Capture the Flag

Capture the Flag (CTF) is een spelvorm voor cybersecurity challenges. Er zijn diverse challenges en de teams die als eerste de challenges weten op te lossen winnen de competitie. De jury zal een keuze maken van de pre-selectie die door naar de Cyberbootcamp gaan die plaatsvindt op 11 juli.

En deze bootcamp is niet niks, want op deze dag maken de cybersecurity-enthousiastelingen kans op een plek in het nationale team.

Ron Mélotte, lecturer Cyber Security en coach van de studenten, vertelt: “Het meedoen aan deze challenge biedt de studenten een kans om hun cybersecurity kennis en vaardigheden te verbeteren (terwijl ze plezier hebben) en ze maken daarnaast ook kans op een plaats in het Nederlands Team (ECSCNL)”.

Voorbereiding

“We komen een keer in de twee weken bij elkaar. Dan oefenen we onder andere met hacken op een platform dat gerelateerd is aan de Capture the Flag-competitie. Wij doen dit individueel en helpen elkaar waar nodig”, aldus een cybersecurity student uit de hackersgroep. Iedereen die meedoet aan de competetitie kan trainen via dit platform. Er is ook een scoreboard te zien die bijhoudt wie de meeste challenges heeft opgelost.

Categorieën binnen de competitie

Er zijn verschillende categorieën waarbinnen de challenges beoefend worden. Een van deze categorieën is cryptografie waarbij de studenten een versleuteld tekstbestand krijgen. Ze moeten er achterkomen met welk algoritme het bestand te ontsleutelen valt.

Binary exploitation is een categorie waarbij de studenten een programma met een beveiligingslek krijgen. Deze lek moeten ze dan vinden en verhelpen.

Tot slot is de categorie ‘Reverse engineering’ een groot onderdeel. Dan zoeken de studenten uit hoe ene programma werkt en moeten ze een verborgen functionaliteit vinden. Zij houden dan data in de gaten en kijken wat het doet. Hierbij moeten ze proberen te begrijpen waarom iets werkt zoals het doet en hoe ze dat in hun voordeel kunnen gebruiken.

Waarom meedoen aan CTC?

De Tilburgse studenten vertellen dat het vooral leuk en uitdagend is om met hacken bezig te zijn. Ze vinden het leuk om zichzelf uit te blijven dagen en een kans te maken in het Nederlandse team te komen dat in September meedoet in de European Cybersecurity Challenge in Wenen.

Graag meer informatie? klik dan hier!