Partner

30 maart 2023

Innovatie & Duurzaamheid

Circulaire start-up Hummingbird zet kinderwagenindustrie op zijn kop

Dit is een verhaal over een start-up die de kinderwagenindustrie op zijn kop zet. Lukas Wubben en Sander van Holland vormen het team achter Hummingbird, een start-up die inzet op circulaire kinderwagens. Deze heren zijn geen onbekenden in de industrie: ze werkten allebei als ontwerper bij Mutsy voordat ze besloten het anders te gaan doen. “We willen de manier waarop we kinderwagens produceren en consumeren veranderen om te zorgen voor een betere toekomst voor onze kinderen en de planeet.” Hummingbird is de toekomst van de duurzame kinderwagen.

“Kinderwagens worden geproduceerd, gebruikt en uiteindelijk weggegooid. Misschien wordt de kinderwagen nog wel een keer doorgegeven aan een ander kind, maar uiteindelijk belandt ze bij het afval”, legt Sander uit. “Een kinderwagen is niet geschikt is voor recycling, vaak zijn verschillende materialen gemengd in de onderdelen, deze kunnen daarom niet teruggewonnen worden in de afvalverwerking. In het gunstigste geval worden metalen en onzuivere laagwaardige kunststof  teruggewonnen. De restanten worden als afval gestort of verbrand waardoor kostbare grondstoffen onherroepelijk van de aardbodem verdwijnen. Met alles wat je ziet gebeuren rondom klimaatverandering, willen wij de manier waarop we produceren en consumeren verduurzamen en de afvalhoop verminderen”, licht de ontwerper toe.

Het probleem dat de start-up aanpakt is duidelijk. Sander en Lukas ontwikkelden een nieuwe kinderwagen van duurzame en recyclebare materialen op basis van ‘losmaakbaarheid’. Dit houdt in dat je de onderdelen gemakkelijk vervangt. Zo gaat de kinderwagen een leven lang mee. Komt het einde van de levensfase in zicht? Dan zijn de materialen zodanig samengesteld dat ze als grondstof dienen voor nieuwe producten. “Wij willen de transitie inzetten van de lineaire kinderwagen naar de circulaire kinderwagen”, vertelt Lukas. “Daarnaast willen we af van het principe dat we standaard lageloonlanden gebruiken voor goedkope onderdelen, die we de halve wereld over vervoeren met alle uitstoot van dien, alleen maar omdat het een paar centen goedkoper is. Dat zijn de dingen waarvan wij denken ‘dat kan anders en dat moet anders’. Dat is de basis van ons concept Hummingbird.”

De productlevenscyclus van een lineaire kinderwagen:

De productlevenscyclus van een circulaire kinderwagen:

Verder lezen? Kijk op: Circulaire start-up Hummingbird zet kinderwagenindustrie op zijn kop - Midpoint Brabant