Partner

Circulair slopen om te oogsten

Demolition with a mission


New Horizon ontmantelt gebouwen met als doel de waarde van de grondstoffen en materialen te behouden. Michel Baars is de ambitieuze oprichter-directeur van New Horizon. 

“Waarom ik doe wat ik doe? Dat heeft met karakter te maken. Ik heb een hekel aan verspilling. Verspilling van materialen en middelen maar ik hou ook niet van verspilling van talent. Ik heb het talent om met ondernemerschap de wereld mooier te maken. Dat talent wil ik niet ongebruikt laten. Maar bovenal loopt er bij ons thuis een klein jongetje rond: onze Teun. Met Teun wordt alles heel tastbaar en urgent.”


Sinds het begin van het jaar is New Horizon onderdeel van de Janssen de Jong Groep. Hiermee voegt Janssen de Jong herontwikkeling toe aan hun dienstenpakket, terwijl New Horizon een platform krijgt om sneller de totale keten binnen de bouw- en vastgoedmarkt te voorzien van circulaire bouwmaterialen. Het New Horizon-team vormt daarmee tevens de start van een nieuw cluster Urban Mining binnen Janssen de Jong Groep, onder leiding van Michel Baars. Michel: “New Horizon maakt van materiaalstromen uit de bebouwde omgeving, nieuwe bouwmaterialen. Dat doen we omdat we een circulaire economie tot stand willen brengen. Dat lukt alleen als deze herwonnen bouwmaterialen weer worden toegepast. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een partij waarmee we strategisch kunnen samenwerken en daarin was Janssen de Jong een gedroomde partner. Ze zijn groot genoeg om ertoe te doen en klein genoeg om het te doen.”  

"New Horizon maakt van materiaalstromen uit de bebouwde omgeving, nieuwe bouwmaterialen. Dat doen we omdat we een circulaire economie tot stand willen brengen"


Hoezo afval? 

Michel: “We zien dat er bij de sloop van gebouwen ontzettend veel materialen vrij komen die we in een bak gooien en ‘afval’ noemen. Dat rijden we de stad uit en vervolgens rijden we de stad weer in met bakken vol bouwmaterialen. In mijn hoofd kan het anders. Tussen dat zogenaamde afval zitten namelijk veel waardevolle materialen die hergebruikt kunnen worden. Het is nu de tijd om ook die bedrijven mee te krijgen die geen beslissingen nemen op basis van duurzaamheid. Deze grote groep doen we een aanbod waarop ze geen ‘nee’ kunnen zeggen. Wij bieden namelijk een oplossing voor ontmanteling die niet duurder is, niet langer duurt maar wel leuker en circulair is. We kunnen ze dus overtuigen met argumenten die voor hen tellen. No-brainers, ook al heb je niks met circulariteit.”  


Hou het gescheiden 

De productie van beton met zand, grind en cement, is een sterk verontreinigend proces waarbij vooral de productie van cement veel energie kost. Wereldwijd zorgt alle betonproductie voor 9 % van de totale CO2-emissie. Dat is evenveel als alle mobiliteit van schepen, auto’s, treinen en brommers bij elkaar opgeteld. Michel: “Nu wordt bij het slopen, beton vermengd met bakstenen, tegels, glas, keramiek en dakpannen. Dit wordt vervolgens door een breker gehaald. Wat over blijft is menggranulaat dat alleen kan worden gebruikt bij de fundering van wegen. Wij doen het anders. Wij zorgen dat het beton op locatie gescheiden wordt én blijft van andere materialen. Die manier van werken hebben we inmiddels onder knie. Daarnaast is er een techniek ontwikkeld waarbij we het beton ‘wrijven’ en puur zand, grind en cement overhouden. In Zaandam hebben we, samen met de Rutte Groep, twee installaties gebouwd waar we volgens dit principe werken. Ook hebben we een betoncentrale gebouwd waar we van oud, nieuw beton maken. Dit concept gaan we nu verder uitrollen en elders toepassen.” 



Urban Mining 

In de ogen van New Horizon is ieder gebouw een donorgebouw en inmiddels hebben ze een groot assortiment bouwmaterialen uit Urban Mining. Michel: “We onderscheiden een aantal stromen. De eerste stroom bestaat uit materialen die je een-op-een in een ander gebouw kunt gebruiken. Denk aan brandblusapparaten, systeemwanden of kabelgoten. De volgende stroom zijn materialen die je eerst moet ‘behandelen’. Wij halen bijvoorbeeld veel kozijnen uit sociale woningen maar die kozijnen zijn te kort volgens het huidige bouwbesluit. Daarom maken we van die kozijnen nieuwe lengtes, waarmee we nieuwe kozijnen produceren die wel voldoen. De derde en grootste stroom materialen komt voort uit het feit dat gebouwen nog steeds niet worden gebouwd om vervolgens uit elkaar te halen. Daarom moet materiaal kapot worden gemaakt om vervolgens te dienen als grondstof voor iets nieuws. Denk aan beton, glas, gips en bitumen. Een kleine vierde stroom kan voor consumenten interessant zijn. Bij de sloop van een ziekenhuis bijvoorbeeld kwamen we lampjes tegen die op zich niet veel waarde hebben maar wel voor de mensen in de wijk rondom het ziekenhuis. Die vinden het leuk om zo’n lampje boven de eettafel te hangen. Daarmee hebben we minder impact op het milieu maar we vertellen wel het verhaal van de circulaire economie.”  


Michel: “Ik kijk naar een circulaire economie als transitie naar een nieuw model waarin we met elkaar opnieuw ontdekken wat belangrijk is. Wat kan de aarde nog aan? Hoeveel vervuiling is nog aanvaardbaar; hoe zorgen we dat we minder verspillen. Wat ik heb gezien dat daar mensen voor nodig zijn die daar niet alleen over praten maar die het gewoon doen! Wij doen het en laten zien dat het kan.”  


New Horizon 
Markt 32-34 
4931 BT Geertruidenberg 
E: info@newhorizon 
T: 076 – 70 02 119 
www.newhorizon.nl