26 oktober 2023

Retail & Marketing

Bredanaars over ‘VVV van morgen’: een plek voor ontmoeting en Bredase trots

Een zomer lang wisselden bewoners, ondernemers, studenten en bezoekers in een Pop-Up Infopunt in Breda van gedachten over hoe de ‘VVV van morgen’ eruit moet zien. De reacties waren helder: een plek in de binnenstad die actueel, lokaal en uitnodigend is; een podium voor de verhalen en talenten van de stad.  

Dit participatietraject in het Pop-up Infopunt in de Bredase Houtmarkt vond plaats van 19 juli tot en met 23 september. Naast strategische sessies met verschillende partijen uit de stad kreeg iedereen met goede ideeën de gelegenheid om deze hier én online te uiten. De pop-up diende in die periode ook als tijdelijk informatiepunt en testcase voor een nieuw VVV-kantoor.  

Eigentijdse stadswinkel 
Fenne Verhoeven van Breda Marketing bemande het Pop-up Infopunt en organiseerde de sessies. Ze vertelt over de bevindingen: “Uit de gesprekken en onderzoeken komt klip en klaar naar voren dat er behoefte is aan een eigentijdse fysieke informatieplek in het centrum van Breda die meer biedt dan souvenirs en folders met fiets- en wandelroutes. Die kun je immers vaak al elders in de stad of online vinden. Bewoners en bezoekers laten zich graag verrassen met unieke stadsproducten, info over de evenementen, de verborgen (groene) plekken en nieuwe ontwikkelingen in de stad. Ze verwachten dat de ‘VVV van morgen’ de plek is waar toeristen hun dag beginnen, talenten en creatieven hun producten en verhalen delen, en je meer te weten komt over de grote ontwikkelingen in de stad. Een plek van en voor Breda dus. En hoe mooi is het als partijen uit de stad hun activiteiten hier zelf gaan presenteren aan het publiek.”  

In hartje centrum 
Op welke plek moet de ‘VVV van morgen’ eigenlijk komen? Fenne: “Er is duidelijk voorkeur voor één vaste plek in plaats van een ‘rondreizend’ infopunt. Gelegen op een centrale locatie, waarbij er ruimte is om het merk Breda zichtbaar te maken en die gemakkelijk te bereiken is vanuit het station en alle andere richtingen. Naar zo’n A-locatie gaan we de komende maanden op zoek.”  

Trots op Breda 
Het merk Breda dient als basis voor de nieuwe stadswinkel. Hildegard Assies, directeur Breda Marketing, licht toe: “Breda is een geliefde stad met veel trotse Bredanaars. We houden hier van het leven. Die sfeer zal je proeven. Vooral de jonge generatie geeft aan dat er wel meer aandacht mag zijn voor inclusiviteit, diversiteit en toegankelijkheid voor iedereen. De nieuwe stadswinkel gaat hier expliciet aandacht aan geven. Ook kan deze een rol spelen in het verhogen van de gastvrijheidsbeleving in de stad, samen met ondernemers uit de horeca-, retail- en cultuursector. De stadswinkel wordt ook een fysiek en online podium waar creatieve makers, innovatie-entertainers en culturele vernieuwers elkaar ontmoeten en hun duurzame producten en verhalen kunnen etaleren.” 

Open in voorjaar 2024 
Naast de functie van informatiepunt heeft de stadswinkel ook een aanjagende rol voor de stad. In opdracht van de gemeente Breda vertaalt Breda Marketing de inzichten en ervaringen dit najaar samen met diverse partners door in een concept voor de nieuwe stadswinkel die in het voorjaar van 2024 haar deuren opent.