30 oktober 2020

Innovatie & Duurzaamheid

BRABANTSE NUCHTERHEID VOOR EEN POSITIEVE IMPACT OP OUDE WERK KLEDING

Oude kleding en textiel inzamelen om het een tweede leven te geven. Het wordt al steeds meer gedaan en doordat we met de Corona crisis allemaal meer thuis zitten, hebben veel mensen dit moment aangegrepen om de kledingkast op te ruimen. Wat er per huishouden wordt weggegooid komt per gemiddelde Nederlander jaarlijks uit op zo’n 40 kledingstukken, maar heeft tijdens de afgelopen periode een piek bereikt. Van de miljoenen kilo’s die jaarlijks worden ingezameld is naar schatting 55% geschikt voor hergebruik, 37% is geschikt voor recycling (inclusief poetslappen) en maar 8% afval is1. Gemiddeld verdwijnt er dan alsnog 169 miljoen kilo van textielafval in de verbrandingsoven. Dit is nog zonder alle werkkleding en alle textiel die vanuit bedrijven wordt weggegooid. De berg afgedankte kleding en textiel blijft groeien en er zijn steeds meer goede vervolgbestemmingen, maar dan moeten we zelf ook in actie komen om stappen te zetten. Anno 2020 verwacht je toch een simpele recycle oplossing, zodat het weer hergebruikt kan worden?

Hier zagen twee Brabantse familiebedrijven kansen om de handen in een te slaan en om over te gaan tot actie om deze verspilling tegen te gaan.

Krachten bundelen

Werkkledingproducent HAVEP uit Goirle en recyclingbedrijf CVB Ecologistics uit Tilburg, bundelden hun krachten en ontwikkelden een nieuwe service om, met hoogwaardige recycleoplossingen, een tweede leven te geven aan de berg afgedankte bedrijfstextiel.

Jobien Laurijssen, Sustainabilty Manager van HAVEP zegt hierover het volgende; ‘Duurzaamheid is voor HAVEP een van de belangrijkste pijlers. Zo werken we aan verduurzaming van onze doeken door de inzet van duurzame vezels (zoals bij de nieuwe kleding voor Ambulance) en een detoxprogramma (o.a. al toegepast in onze nieuwe Workwear collectie Shift waarbij we gebruik maken van Bluesign gecertificeerd doek). We willen als bedrijf steeds meer van lineair naar circulair. Dat betekent dat we ernaar streven de kleding zo lang mogelijk te laten meegaan (hiertoe bieden we ook een Care & Repair service aan), maar ook dat we oplossingen proberen te vinden voor als de kleding aan zijn einde levensduur is. Met CVB Ecologistics hebben we echt een bedrijf gevonden waarmee we gezamenlijk een verandering kunnen maken in het weggooien van oude werkkleding en textiel. Daarnaast stopt het ook niet bij deze service. We blijven samen op zoek gaan naar nieuwe en nog hoogwaardige recycle oplossingen.’

De partij die deze uitdaging aan gaat, vond HAVEP niet ver van huis, namelijk in het Tilburgse familiebedrijf CVB Ecologistics.

Linda van Berkel van CVB Ecologistics vertelt; ‘Recycling is de ‘core business’ van ons bedrijf, maar door de samenwerking met HAVEP kunnen wij een groter deel van de keten faciliteren. De technologie van hoogwaardige recycle-methoden heeft continue onze bijzondere aandacht en juist door samenwerkingen kan het een verdere vlucht nemen. Met die hoogwaardige recyclemethoden kunnen wij samen met HAVEP die gewenste ideale cirkel rond maken; met de inzameling van gebruikte bedrijfskleding nieuwe basismaterialen en vervolgens opnieuw kleding produceren. We houden de ambitie in het oog, maar maken ondertussen stappen om nu al een positieve impact te maken. Dit soort initiatieven juichen we toe en hier werken we dan ook graag aan mee. Wij zijn altijd op zoek, ook bij papier en plastics, naar partners die op deze manier willen bijdragen aan de meest efficiënte en verantwoorde vorm van recycling. ’

Is 1. https://www.textielrecycling.nl/

Door de transparantie, betrouwbaarheid, stabiliteit en het snelle schakelen van CVB Ecologistics vond HAVEP een ideale partner om de krachten te bundelen, niet blijven dromen maar doen! Elke stap is er een in de goede richting van een circulair model. De duurzaamheidsambities van beide bedrijven sluiten mooi op elkaar aan en door de core business van beide bedrijven te verbinden worden er mooie stappen gemaakt op het gebeid van recycling.

Meer rendement uit recycling

Het begint natuurlijk bij het inzamelen van de oude werkkleding en PBM’s. HAVEP heeft als producent van werkkleding een groot netwerk aan dealers die je kunt bereiken, enthousiasmeren en de urgentie kan laten inzien om gebruikte werkkleding in te zamelen. Via een gemakkelijke ophaalservice worden alle oude werkkleding en PBM’s verstuurd naar Goirle, waar HAVEP alles verzamelt en controleert. CVB Ecologistics haalt de ingezamelde spullen periodiek in grote hoeveelheden op, om ze vervolgens te sorteren. In samenspraak met HAVEP zorgen zij vervolgens voor de meest hoogwaardige recycle oplossing. Niets wordt er weggegooid. Diverse opgehaalde materialen zijn soms nog in relatief goede staat. CVB Ecologistics sorteert de nog draagbare kleding, schoenen en accessoires eruit en zet deze door naar andere partijen. Zo heeft het kledingstuk een tweede leven. Afhankelijk van de samenstelling van het materiaal zijn er verschillende mogelijkheden van recycling. CVB Ecologistics sorteert de materialen bijv. op gebreid en geweven materiaal. Alle recyclestromen zijn terug te vinden op https://www.havep.com/nl-nl/csr-ophalen-recyclen

Na inlevering van de gebruikte werkkleding, ontvangt elke dealer ook een transparante rapportage aan de hand van de ingeleverde kilo’s gebruikte werkkleding. Hierin kunnen zij duidelijk aflezen hoe de door hen ingeleverde materialen zijn gerecycled in de verschillende stromen en wat de besparing is. Bijvoorbeeld hoeveel procent ervan is opnieuw gesponnen tot garen, of hoeveel procent is hergebruikt tot isolatiemateriaal.

Binnen de service worden zo alle verschillende facetten uit de keten van het recyclen ondervangen en gefaciliteerd: ophalen, sorteren en recyclen. Alles om het zo gemakkelijk en laagdrempelig mogelijk te maken. Uniek aan het systeem is dat er geen onderscheid wordt gemaakt binnen de werkkleding en PBM (Persoonlijke beschermingsmiddelen) zoals helmen en werkschoenen. Alles kan worden ingezameld en het hoeft dus ook niet enkel HAVEP werkkleding te zijn.

Niet blijven dromen maar doen

De samenwerking en de introductie van deze HAVEP service ‘Collect & Recycle’ heeft al vele positieve reacties opgeleverd waardoor er al diverse dealers bij zijn aangesloten en er zo al veel oude werkkleding wordt opgehaald om deze vervolgens op een hoogwaardige en creatieve manier te recyclen. Meer weten over deze service of andere duurzame stappen die HAVEP en CVB zetten op de weg naar een positieve impact? Bezoek dan het platform van HAVEP; www.havepositieveimpact.eu of de website van CVB Ecologistics; https://www.cvbecologistics.com/

HAVEP

HAVEP, een 150 jaar oude start-up uit het Brabantse Goirle. Als familiebedrijf zijn zij al generaties lang voorloper op het gebied van sociaal verantwoorde en transparante productie. Iets wat breed wordt gedragen in de organisatie en vanuit de Directie op wordt geanticipeerd. Zo willen zij het niet minder slecht doen, maar beter en streven zij juist naar het maken van een positieve impact. Positief voor klanten, medewerkers, omgeving, partners en de volgende generaties. HAVEP neemt haar verantwoordelijkheid als het aankomt op de impact die het als bedrijf maakt. Dit stopt niet bij de verkoop van de kleding. Ook juist daarna maakt HAVEP zich hard voor een duurzame vervolgbestemming. Er zijn nog heel veel kansen en daarom blijven ze hard aan de weg timmeren met mogelijke samenwerkingen. Samen de schouders er onder, want bij HAVEP blijft de belofte: You’ll never work alone’

Om de weg te vervolgen naar een positieve impact en duurzaamheid is HAVEP constant op zoek naar ontwikkelingen en partijen die na end of life van de kleding, het een hoogwaardige tweede leven kunnen geven. Op dit gebied zijn er al diverse ontwikkelingen ingezet (bijv. samen met SaXcell; die een innovatieve cellulosevezel maakt van katoenafval), maar een robuuste en schaalbare oplossing voor de bulk workwear (bestaande uit blends van katoen/polyester) is op dit moment nog niet vanzelfsprekend. Workwear moet namelijk aan bepaalde functies en kwaliteiten voldoen, zoals bescherming, slijtvast en kleurvast, waardoor het volledig recyclen van een dergelijke blend een uitdaging is. Door de textielstromen goed te sorteren kan er per soort gekeken worden naar de hoogwaardigst mogelijke manier van verwerking.

HAVEP biedt een verregaande kennis en ervaring in werkkleding, vertaald in kwaliteit en resultaat. Een voortdurende drive die we graag blijven voortzetten. Want de wereld staat niet stil en HAVEP ook niet. Daarom gaan we voor nog betere, trendsettende producten; innovatieve oplossingen en een aanpak die zo dicht mogelijk bij de klant staat. Luisteren en praten, overleggen, meedenken en zo inspiratie opdoen voor vandaag én morgen. Wij bieden je uitstraling, comfort en veiligheid, 100% gepersonaliseerd op maat van je werksituatie. Vol vertrouwen zetten wij samen met jou de stap naar een duurzame toekomst. Bovendien kan heel je bedrijf rekenen op een snelle en flexibele klantenservice en een proactief team dat met je meedenkt.

Zo kan HAVEP nog relevanter worden voor iedere sector, ieder bedrijf en iedere werknemer.

met Havep werk je nooit alleen

CVB Ecologistics

Grondstoffen voor morgen maken met de afvalstoffen van vandaag, dat is hoofdzaak bij CVB Ecologistics. Als gecertificeerd specialist op het gebied van oud papier, plastics en textiel is CVB Ecologistics al sinds jaar en dag partner voor bedrijven in de maak industrie wereldwijd.

Gestart in de jaren negentig in Tilburg is het bedrijf, door autonome groei en overnames intussen gegroeid tot een bedrijf met 11 vestigingen in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. In 2018 is een papierfabriek, gevestigd in Frankrijk, toegevoegd aan de bedrijvengroep waarmee CVB Ecologistics een eerste stap heeft gezet in uitbreiding van deelname in het circulaire proces voor (oud) papier.

https://www.cvbecologistics.com/