Partner

8 december 2021

Training & Opleiding

Best of both worlds een leven lang leren

In de wereld van ICT is verandering vaak de enige constante en dat maakt dit vakgebied snel, innovatief en creatief. Er is dan ook niet veel fantasie voor nodig om te bedenken hoe boeiend het is om een nieuwe generatie ICT-professionals te mogen opleiden. Suzanne van Kuijk is programmamanager Fontys ICT InnovationLab en docent. Sandra Verhoeven is teamleider Marketing & Communicatie Fontys ICT, docent en projectleider Innovation Hubs. Zij verruilden beiden hun baan binnen het bedrijfsleven voor werken aan de Fontys Hogeschool. En spijt van deze overstap? Zeker niet! Suzanne en Sandra: “Het is super om samen te werken met partners uit het werkveld. Om zelf te blijven leren, maar ook om kennis te delen en te creëren. Dat geeft oprecht veel voldoening. Iedere dag weer.”

'Een leven lang ontwikkelen, werken en leren’, is het adagium van Fontys Hogeschool in het algemeen en Fontys ICT in het bijzonder. Sandra: “In het InnovationLab op Strijp-TQ werken studenten, docenten, onderzoekers en partners uit het bedrijfsleven, uit de private maar ook uit de publieke sector, samen aan praktijkgericht onderzoek. Op deze manier versterken ze elkaar op het gebied van innovatiekracht en kennis. Voor onze partners is het bovendien een mooie manier om toekomstige ICT-professionals te ontmoeten. We noemen het lab een hybride werkomgeving waarin iedereen een leven lang mag leren. In voltijd, deeltijd of als bijscholing. Stap binnen en wees welkom.”

In het InnovationLab werken studenten, docenten, onderzoekers en partners uit het bedrijfsleven, uit de private maar ook uit de publieke sector, samen aan toegepast onderzoek op het gebied van ICT

“Doordat de onderzoeksopdrachten steeds door onze Partners in Innovation worden ingebracht, blijven studenten maar ook docenten up-to-date door de innovatievragen uit de praktijk”, vult Suzanne aan. “Onze studenten werken elk half jaar aan zo’n 100 onderzoeksopdrachten van onze partners en lectoren. Een voorbeeld van een leven lang ontwikkelen is Make It Work. Omdat er in de Brainportregio een te kort aan ICT’ers is, hebben we samen met de Hogeschool uit Amsterdam een traject ontwikkeld waarbij Hbo’ers bij ons een halfjarige opleiding kunnen volgen tot software-engineer, of business-developer. Daarna ben je verzekerd van een baan bij een van onze partners in de regio. In het InnovationLab ontwikkelen we robots voor defensie of werken we aan het veilig afgeven van een machtiging voor je DigiD voor de Sociale Verzekeringsbank. Studenten werken ook aan het in kaart brengen van biodiversiteit door middel van drones, data en kunstmatige intelligentie. En zo kan ik nog wel even doorgaan want er zijn heel veel voorbeelden van mooie onderzoeken.”

Nieuwe collega’s gezocht
Sandra: “Om alle onderzoeken vorm te blijven geven, zijn we op zoek naar nog meer expertise. Naar mensen die kennis hebben van ICT, die studenten aanvoelen en begrijpen. Nieuwsgierige onderzoekers die voeling hebben met een onderzoekstraject en willen weten hoe het écht zit. Potentiële collega’s die mee willen werken aan talentontwikkeling op een coachende en onderzoekende manier. Onderwijsontwikkelaars die samen met ons het concept van het InnovationLab verder vorm willen geven. Enthousiastelingen die graag een nieuwe of andere carrière willen in het onderwijs.”

Om alle mooie onderzoeken vorm te blijven geven, zijn we op zoek naar nog meer expertise

Suzanne: “Ik heb zelf de overstap gemaakt van het bedrijfsleven naar het onderwijs en daar heb ik veel voor teruggekregen zoals de voldoening dat ik een bijdrage lever aan talentontwikkeling. Daarnaast heb ik de vrijheid om mijn eigen baan vorm te geven en mee te werken aan onderzoeksvragen. Met de komst van het InnovationLab komt bovendien de reuring van het bedrijfsleven binnen. Zo heb ik in mijn werk best of both worlds.”

Interesse? Neem contact op met: Fontys Hogeschool ICT (FHICT) Sandra Verhoeven: sandra.verhoeven@fontys.nl