Belangrijk kwaliteitscertificaat voor Willy Naessens Nederland

Afbeelding

Volgens de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) moeten bouwondernemingen de kwaliteit van hun werk aantoonbaar maken met certificaten. Onlangs ontving het bedrijf zo’n belangrijk certificaat uit handen van Kiwa.

Dat bouwbedrijven meer verantwoordelijkheid hebben om kwaliteit te garanderen, vraagt dat ze meer moeten investeren om die kwaliteit aan te kunnen tonen. Bijvoorbeeld in de vorm van fysieke controles. WNI kiest er echter voor om hun montages te laten certificeren om hun fysieke controles te laten vervallen.

Constructieve prefab betonelementen
Tijdens projecten vinden in verschillende stadia inspecties plaats om bouwproces en -kwaliteit te monitoren. Die inspecties van bevoegd gezag lopen niet altijd gelijk met de uitvoering, waardoor er soms wachttijden kunnen ontstaan. Vandaar dat Willy Naessens Nederland de Wkb met open armen ontvangt. “We hebben nu het BRL (BeoordelingsRichtLijn) 2800 certificaat ontvangen, die stelt dat wij voldoen aan alle kwaliteitseisen die er komen kijken bij de montage van constructieve prefab betonelementen. Dat betekent dat wij niet meer afhankelijk zijn van derden”, zegt Bas Verbunt, directeur projecten bij Willy Naessens Nederland.

In samenwerking met Kiwa
De certificering is doorlopen in samenwerking met certificeerder Kiwa. “Wij hebben de interne kwaliteitssystemen van de bouwer gecontroleerd en de procedures van de werkzaamheden vastgelegd. De certificering scheelt in het aantal controles op de bouwplaats en werkt daardoor kostenbesparend”, weet Jeroen Pos, Business Development Manager bij Kiwa en expert ten aanzien van de Wet kwaliteit Borging

Verticale integratie
De nieuwe wet past perfect bij de verticale integratie filosofie van Willy Naessens Nederland: alles in eigen hand houden. Van betonfabriek, eigen transportmiddelen, bouwmateriaal, eigen montageploegen: alles wat nodig is voor een bouwproject heeft Willy Naessens Nederland in eigen huis. Belangrijkste reden hiervoor is dat je zo minder afhankelijk bent van derden en je vrijwel tot op het uur kunt plannen. Zo ligt een project altijd op schema.

Het is geen ‘slager keurt eigen vlees’
Vanaf nu kan de bouwer aantoonbaar maken dat bij de montage van de prefab betonconstructies de vereiste kwaliteit wordt geleverd. Klinkt voor de buitenstaander een beetje als ‘de slager keurt voortaan zijn eigen vlees’, maar dit is zeker niet het geval, garandeert Pos: “Wij blijven audits uitvoeren om na te gaan of de richtlijnen blijvend worden gevolgd. Als Kiwa worden wij weer getoetst door de landelijke Raad voor Accreditatie en de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw, een overheidsorganisatie.”

Onafhankelijke certificering
Deze keten zorgt ervoor dat elk certificaat zijn waarde behoud. Volgens Verbunt en Pos is het voor opdrachtgevers erg belangrijk om vooraf te weten of het bouwbedrijf over de juiste kwalificaties beschikt. De BRL’s, KOMO-keurmerken en BREEAM-certificaat (duurzaam bouwen met minimale milieu-impact) tonen dat onafhankelijk aan.

Overkoepelde richtlijn schrijven
Willy Naessens Nederland bouwt met al deze certificaten op zak. Maar het kan nog beter, zegt Verbunt: “Op dit moment werken we samen met Kiwa aan een nieuwe BRL om de drie pijlers waarop ons bedrijf is gebouwd in een keer te certificeren: engineering, productie en montage. Een overkoepelend certificaat nadat we alle benodigde certificaten in huis hebben. Van granulaat tot casco, volledig aantoonbare kwaliteit.”

Proefperiode
“We zitten nu nog in een proefperiode voor de utiliteitsbouw. Voor woningbouw en eenvoudige bedrijfsgebouwen, gevolgklasse 1, bestaat de Wkb al sinds 1 januari 2024. In gevolgklasse 2, utiliteits- en bedrijfsruimtebouw met meer dan twee bouwlagen, is marktleider Willy Naessens Group een van de pioniers. Formeel ligt het controlemechanisme nog bij de overheid, maar tijdens de proefperiode mag Willy Naessens Nederland de controles zelf uitvoeren. In samenwerking met Kiwa. Tijdens de proefperiode controleren wij of de vastgestelde BRL 2800-procedure wordt gevolgd. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de bouwer, maar die wil ook niks liever dan kwaliteit leveren”, zegt Pos.