Partner

27 februari 2024

Tech, Ict & Smart

Altijd een sterk wachtwoord met mindyourpass

Ons kan niets gebeuren, want onze wachtwoorden zitten in een digitale kluis. Merijn de Jonge is al heel blij als hij ervaart dat organisaties hebben nagedacht over hoe zij hun wachtwoorden voor de grote, boze buitenwereld moeten beschermen en hebben gekozen voor een oplossing als een kluis.

Maar voor de Founder en CEO van softwareontwikkelaar MindYourPass is het glas dan toch pas echt half vol. “Want als ik vervolgens wat verder ga kijken zie ik dat niet alleen de wachtwoorden in de kluis vaak nog heel simpel zijn, ook het wachtwoord van de kluis zelf is in heel veel gevallen een makkelijk te onthouden combinatie. En daarmee hebben we direct de kern van het probleem te pakken: Mensen kunnen nu eenmaal heel slecht zelf sterke wachtwoorden bedenken. Laat staan onthouden. Daarom gaan ze voor simpele en dus onveilige opties met alle gevolgen van dien. ”Want de meeste cybercriminelen werken hetzelfde als ‘gewone’ inbrekers. Ze morrelen aan de deur en hopen dat het slot niet al te geavanceerd is. Als ze binnen zijn nemen ze alles mee wat ze kunnen vinden. Maar er zijn ook criminelen die wel heel gericht op een doel afgaan. Die hun huiswerk goed hebben gedaan. De Jonge: “Deze hackers richten zich doelbewust op grote organisaties, zowel ondernemingen als overheidsinstanties. Vaak is ransomware het doel, maar ook het verkrijgen van gevoelige informatie is iets waar ze op uit zijn. Ik hoor mensen wel eens zeggen, wat is er bij mij nu te halen? Ik waarschuw vaak dat het meer is dan je op het eerste oog zou vermoeden. Denk bijvoorbeeld aan identiteitsfraude, een datalek waarbij al je gegevens op straat komen te liggen of het stilvallen van bedrijfsprocessen omdat systemen platliggen. Dat wil je natuurlijk niet.”

Wat is er bij mij nu te halen?

En dus is het belangrijk dat je je goed bewust bent van de risico’s en zorgt voor goede toegangsbeveiliging. Goede wachtwoorden dus. Of je nu aan het werk bent, een bestelling doet bij een online-webshop, een concert reserveert of je meterstanden checkt. Overal is een goed wachtwoord voor nodig. De Jonge: “Mensen vinden dat moeilijk en dus gebruiken mensen vaak hetzelfde wachtwoord of wachtwoorden die niet goed genoeg zijn omdat ze eenvoudig te raden of te kraken zijn”. Afstappen van wachtwoorden dan? De Jonge: “Dat is een heel moeilijk proces waar jaren overheen gaat, omdat elk digitaal systeem hiervoor aangepast moet worden. Als we hierop moeten wachten en in de tussentijd onze wachtwoorden niet verbeteren, blijven we onnodig veel risico lopen. Vanuit dat besef zijn we aan de slag gegaan en hebben we een oplossing gecreëerd om wachtwoorden veilig én makkelijk te maken zonder dat hiervoor de digitale infrastructuur hoeft te worden aangepast. Hierdoor is de oplossing direct overal bruikbaar.”

Maar hoe werkt de oplossing dan in de praktijk? En hoe gebruiksvriendelijk is de oplossing dan? De Jonge neemt ons mee naar de demoruimte en neemt als voorbeeld een online-account van een bekende webshop. “Ik zal je de technische ins – en
outs besparen, maar aan onze oplossing ligt een gepatenteerde wiskundige formule ten grondslag die elk meest simpele wachtwoord omzet naar een super complex wachtwoord van 128 tekens. En dat doet deze formule elke keer als ik ergens in moet loggen. Ik neem als voorbeeld altijd “ijs met slagroom”.

Als ik dat via onze oplossing invoer transformeert het dit simpele wachtwoord tot een code die feitelijk niet te achterhalen is en voor elk account of applicatie anders is. En weet je wat mooi
is? Dit wachtwoord is ook nergens terug te vinden, want het wordt nergens bewaard. En de gebruiker blijft zelf ook anoniem waarmee ook de privacy gewaarborgd blijft.”

Onze wereld wordt steeds digitaler; laten we ervoor zorgen dat deze veilig is.

Te mooi om waar zijn? De Jonge glimlacht. “Nee, dat is het dus niet. Het is gewoon een goed uitgedacht idee dat ervoor zorgt dat organisaties, hun medewerkers, maar ook mensen privé geen enkele belemmering voelen om met onze oplossing te gaan werken. En daarmee is een grote drempel genomen. Het gedrag van mensen wordt voor een groot deel bepaald door of ze ergens het nut van inzien. Vervolgens moet het vooral niet te veel moeite kosten om het gedrag aan te passen. En dat is met onze oplossing het geval. Een eenvoudige gebruikerstraining is voldoende om met MindYourPass aan de slag te gaan. Dat kan ik je verzekeren. We hebben inmiddels een aantal mooie opdrachtgevers mogen verwelkomen, waaronder de gemeente Eindhoven. En daar zijn we trots op. Net als op het feit dat we met onze oplossing direct bijdragen aan een veiligere wereld. Het is niet voor niets dat we onze oplossing ook gratis ter beschikking stellen voor privé- gebruik. Onze wereld wordt steeds digitaler; laten we ervoor zorgen dat deze veilig is.”

Foto: Maartennoordijk.nl