Partner

5 tips om jouw bedrijf een vliegende start te geven!

Ga uit van een realistisch budget

Er zijn altijd uitzonderingen, maar veruit de meeste starters beschikken tijdens de startfase niet over een onbeperkt budget. En om een onderneming goed van de grond te krijgen, zul je in bepaalde zaken moeten investeren. Als startende ondernemer of ZZP'er gaat het hierbij in eerste instantie vaak om bedrijfsmiddelen die je nodig hebt om je werk te kunnen uitvoeren. Denk aan goede computerapparatuur voor een tekstschrijver of consultant en een bestelbusje voor een aannemer.

de juiste kostprijs

Een van de belangrijkste besluiten die je als starter moet nemen, is het bepalen van een kostprijs: wat ga ik rekenen voor mijn product of dienst? Hoe verleidelijk het in de startfase ook is om jouw concurrenten af te troeven met absolute bodemprijzen, dit is meestal niet zo'n slimme zet. Een lage instapprijs hanteren om zoveel mogelijk klanten te winnen, maakt het nagenoeg onmogelijk om jouw tarieven op een later tijdstip weer te verhogen.

Onderzoek de mogelijkheden en test je kwaliteiten

Een eigen bedrijf starten vergt veel tijd en energie. Wanneer je een eigen bedrijf wilt starten, moet je namelijk over een aantal dingen goed nadenken. Wat voor bedrijf wil ik opzetten? Wat ga ik maken of verkopen? Welke diensten of producten ga ik leveren? Ben ik überhaupt wel geschrikt om te ondernemen? Bekijk wat de mogelijkheden zijn, schrijf een ondernemingsplan en test je kwaliteiten als ondernemer. Ook belangrijk: ken je iemand die ondernemer is? Ga eens met hem of haar in gesprek. Vraag naar zijn/haar ervaring. Hoe ervaart die persoon het om een eigen bedrijf te hebben en waar is hij/zij tegenaan gelopen tijdens het starten van een eigen bedrijf? Maak dus gebruik van je netwerk! Heb je geen ondernemer in jouw kringen? Stap eens naar een lokale ondernemer.

Wees creatief

Daag jezelf ook uit om creatief te denken. Creativiteit is natuurlijk een kerstboom knutselen van lege melkpakken. Creativiteit is ook het creëren van een visie, probleemoplossend denken, fantaseren over de toekomst, vorm vinden in je leiderschapsstijl, keuze van woorden of verkooptechnieken. Ondernemerschap of een bedrijf van een ander leiden, het gaat wat mij betreft hand in hand met creativiteit.

Blijf jezelf ontwikkelen

Stilstaan is achteruit hollen. Die hebben we allemaal wel eens gehoord. Je moet als bedrijf blijven doorgaan in de ontwikkelingen die de markt doormaakt. Blijf alert op trends en wat je concurrenten doen. Leer zo nodig bij, en denk ook nooit uitgeleerd te zijn. Van oudere generaties leer je, maar van de jongere generatie ook. Verander met de wereld mee en investeer, maar blijf trouw aan je kernwaarden. Investeren is bovendien ook belastingtechnisch aantrekkelijk om te blijven doen. Word niet hebberig en houd het grote plaatje voor ogen.