Partner

20 december 2022

Innovatie & Duurzaamheid

100% GELUK, 0% CO2

RETHINK, RESHAPE, REVOLVE

Opgetogen en vol goede moed vertellen de twee initiatiefnemers van Revolve Development, Tom van der Horst en Alma Krug over hun startup. Hiermee willen deze twee pioniers zich als eerste ontwikkelaar in Nederland volledig toeleggen op het CO2 neutraal en circulair ontwikkelen. Een topinitiatief. Alma: “Om dit voor elkaar te krijgen, gaan we gebruikers, bewoners en omwonenden nauw betrekken bij gebouw- en gebiedsontwikkeling. Vanaf het prille begin. Te vaak staan technische ontwikkelingen op zichzelf, waardoor comfort en kwaliteit afnemen. Dat is zonde, want wij staan niet alleen voor 0% CO2 maar ook voor 100% geluk.”

Revolve Development is een dochteronderneming van Janssen de Jong Groep en is ontstaan uit het Cluster Projectontwikkeling. Zo wordt deze startup omgeven door ervaring, kennis en expertise. Samen willen ze vastgoed ontwikkelen waar het prettig wonen en werken is. Plekken die je bijblijven, waardoor je geïnspireerd raakt. Niet omdat het kan, maar omdat het móet. Tom: “Revolve betekent beweging en vernieuwing. Dat past bij wat we gaan doen. We willen de markt opschudden met vernieuwende vastgoedontwikkeling en dat doen we met lef en brutaliteit. Daarom luidt onze pay-off: ‘Rethink, Reshape en Revolve’. Tevens een knipoog naar de bekende R-ladder die de mate van circulariteit aangeeft van producten en materialen.”

We willen de markt opschudden met vernieuwende vastgoedontwikkeling en dat doen we met lef en brutaliteit

Alma: “Het team van Revolve bestaat momenteel uit vier personen en richt zich vooral op woningbouwprojecten. Mocht er echter een project op een ander gebied voorbijkomen waarmee we ook impact kunnen maken, zullen we dat zeker niet laten liggen. We gaan Revolve groot maken samen met onze collega’s binnen Janssen de Jong Groep, maar we gaan ook gebruik maken van de kennis van buitenaf. Van experts zoals Eveline van Zeeland, assistent Professor Design & Marketing aan de Universiteit van Twente. Mantijn van Leeuwen, directeur en eigenaar van adviesbureau NIBE, die gelooft in een CO2 -budget per m2 . En we werken samen met Fiona de Vos. Zij is omgevingspsycholoog en in die rol gaat ze ons helpen met het behalen van 100% geluk.”

Belangen behartigen
Tom: “We gaan in onze vastgoedontwikkeling werken met de werkwijze Design Thinking. Dit is een proces dat gebruikt wordt om complexe problemen op te lossen op een out-ofthe-box manier. Daarbij staat de gebruiker en zijn of haar behoeftes centraal. Vanaf het begin van een project gaan we met toekomstige bewoners, omwonenden, de gemeente en alle andere betrokkenen om tafel om alle wensen inzichtelijk te maken en alle belangen te behartigen die rekening houden met mens, natuur en milieu. In tegenstelling tot de traditionele manier van werken komen we daarna niet met een programma van eisen, maar met een programma van wensen. Dat kan gaan over het aantal parkeerplaatsen, afwatering, een speel-, pluk- of moestuin. Willen ze huizen van stro, hout, biobased materialen of circulair beton? We vragen waar mensen blij van worden zodat er een ontwerp komt waarbij iedereen zich goed voelt. Op een open manier. Een mooie maar ook intensieve manier van werken waar je energie insteekt, maar die ook leidt tot mooie en bijzondere omgevingen.”

Revolve timmert inmiddels flink aan de weg. Zo ontwikkelden ze samen met Janssen de Jong Projectontwikkeling en TP-Solar het zonnepark Lungendonk, is het modulaire houtbouwwoningen project OAK in Eindhoven momenteel in verkoop en wordt een Flexwoningproject in Breda ontwikkeld. Ook wordt er gewerkt aan een duurzaam CLT-appartementencomplex in Pijnacker en aan de innovatieve wijk Brainport Smart District in Helmond. Alma: “We beschikken gelukkig over een groot netwerk die we tijdens onze roadshow gaan ontmoeten. We zullen bij potentiële opdrachtgevers en partners op bezoek gaan om ons nieuwe label te promoten.”

Design Thinking is een proces dat gebruikt wordt om complexe problemen op te lossen. Daarbij staat de gebruiker en zijn behoeftes centraal

Houtlab
De thuisbasis van Revolve zal in het Houtlab in Nieuwkuijk zijn. Een nieuw, slim, houten gebouw dat door Woody Building Concepts wordt gerealiseerd. In deze duurzame, circulaire en inspirerende productie- en kantoorruimte staat samenwerken voorop. Tom: “Hier komen co-makers, opleiders en andere huurders bij elkaar. Maar ook collega’s van Janssen de Jong Groep zoals die van New Horizon en het InnovationHub. Allemaal enthousiaste mensen die met vernieuwing en duurzaamheid bezig zijn, die elkaar inspireren en versterken. Als je hier klanten uitnodigt, kun je ze bovendien laten zien waar je voor staat: ‘Practice what you preach’.”