Ga terug

18 november 2019

Nieuws

Zeven jeugdlintjes uitgereikt bij 'Heldentunnel'

Burgemeester John Jorritsma reikt op maandag 18 november het eerste Jeugdlintje uit aan zeven jongeren.

Datum en tijd uitreiking:        Maandag 18 november om 16.00 uur.
Locatie:             Holiday Inn Eindhoven, Veldm. Montgomerylaan 1, 5612 BA, Eindhoven.

Het Jeugdlintje is een blijk van waardering voor jongeren (ca. 6-18 jaar) die iets bijzonders hebben gedaan voor een ander of voor de stad. Het doel van het invoeren van het Jeugdlintje is het stimuleren van jongeren om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. Naast een modern ‘lintje’ is er voor hen ook een ereplek gecreëerd in de Kruisstraat-tunnel. Deze tunnel is door kunstenaar Johan Moorman, met creatieve bijdrage van studenten van de Design Academy Eindhoven, omgetoverd tot een ‘’Heldentunnel’’.

Verdiensten
Daan Kluijtmans (6 jaar)
Daan heeft een inzamelactie gehouden voor de verbouwing van de badkamer van de zieke moeder van zijn vriendinnetje. Dat deed hij door statiegeldflessen op te halen in zijn buurt en flyers op zijn school uit te delen. De verbouwing van de badkamer kwam door veel tegenslag stil te liggen en  omdat het geld op was. Zijn initiatief kreeg goede bekendheid en een groter bereik waardoor binnen een paar dagen het hele bedrag voor de verbouwing werd ingezameld. Met zijn actie heeft Daan zich ingezet voor anderen.

Irazgül Sayar (13 jaar)
Irazgül heeft na het behalen van het diploma ‘’Buurthelden van Oud-Woensel’’ een echte heldendaad verricht want ze heeft het leven gered van haar moeder door Eerste Hulp toe te passen. Dat deed ze door niet in paniek te raken en de geleerde basisvaardigheden en kennis van EHBO om te zetten in daden. Haar ingrijpen is van doorslaggevende betekenis geweest en heeft de kans tot herstel vergroot. Ze heeft laten zien wat een echte buurtheld is.

Izis Jacobs (5 jaar)
Izis heeft bij de supermarkten in haar buurt navraag gedaan wat ze doen met de bloemen doen die ‘’aan de datum zijn’’. Toen ze hoorde dat die weggegooid werden, kwam ze op het idee om ze op te halen, er kleine boeketjes van te maken en ze uit te delen aan de ouderen in haar wijk. Met haar 5 jaar is Izis een goed voorbeeld voor anderen. Ze denkt na over circulariteit van bloemen, het schenken aan ouderen én brengt daarmee verbinding in een wijk. Bovendien heeft haar initiatief anderen doen aanzetten tot vergelijkbare acties.

Rommy Hopman (15 jaar), Dean Bosch (9 jaar), Ryan Adam (8 jaar) en Iman Al Baz (9 jaar)
Deze vier jongeren, van KidsSociaal4Solidair, zetten zich in voor diverse sociale doelen waarbij ze zorgen voor verbinding en ‘’ontmoeten’’ tussen jong en oud. Ze hebben hun eigen kinderrestaurant ‘’Wijs Met Eten’’ opgericht waar ze 1x per twee maanden een 2-gangen menu koken voor mensen in de wijk. Ook hebben ze een luierbank opgericht en een high tea gemaakt voor een leefgroep van Eckartdal. Met kerst maken ze kaarsen met een leuke wens en gaan die rondbrengen in een wijk. Op de Nationale Ouderendag hebben ze samen met vrijwilligers 500 pannenkoeken gebakken om ze vervolgens naar een verzorgingshuis te brengen om ze daar uit te delen.

Op de Internationale Dag van de Armoede gaan ze mee om 100 pakketten te bezorgen bij mensen die het niet zo breed hebben. Ze organiseren alle activiteiten zelf, maar ook de administratie en promotie voeren ze uit. Door al deze initiatieven en activiteiten laten deze jongeren zien dat ze zich zeer betrokken voelen bij andere mensen in de samenleving.

De Heldentunnel
Wethouder Rik Thijs heeft na de uitreiking van de Jeugdlintjes samen met de jongeren de ereplek onthuld. De drukke Kruisstraattunnel is getransformeerd tot ‘Heldentunnel’. Kunstenaar Johan Moorman heeft met creatieve bijdrage van Design Academy Eindhoven de tunnel omgetoverd. De tunnel is een ereplek voor alle helden in Eindhoven, met speciale waardering voor onze jonge helden.

Gerelateerd