15 december 2022

Zorg en Welzijn

Wereldprimeur voor Catharina Hart- en Vaatcentrum: nieuwste hart-longmachine in gebruik genomen

Specialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum hebben als eerste ziekenhuis ter wereld de nieuwste hart-longmachine in gebruik genomen. Een hart-longmachine wordt bediend door een perfusionist en neemt de bloedsomloop en longfunctie van de patiënt over tijdens een (open)hartoperatie. Perfusionisten van het Catharina Ziekenhuis zijn nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen en verbeteren van het nieuwe perfusie-systeem. Na een uitgebreide testperiode is de machine begin deze week met succes ingezet bij een hartoperatie in Eindhoven. De patiënt herstelt voorspoedig.

Nieuwste technologie
De hart-longmachine voldoet aan de voorwaarden van nieuwe Europese wetgeving voor medische hulpmiddelen (MDR). De machine is voorzien van de nieuwste technologie, waardoor met grote betrouwbaarheid real-time metingen in het bloed van de patiënt plaatsvinden. De perfusionist beschikt daardoor direct over patiënt-specifieke informatie. “Wij zijn nu meer dan ooit in staat om een behandeling op maat aan te bieden, ik kan nu sneller en gerichter reageren op veranderende omstandigheden”, aldus perfusionist Eddy Overdevest van het Catharina Ziekenhuis.

De nieuwe hart-long machine is volledig voorbereid om te communiceren met het ziekenhuis patiënten-informatie-systeem. “Dat zorgt voor een efficiënte workflow en zorgt er ook voor dat de perfusie-data van grote patiëntengroepen onderzocht kunnen worden in relatie tot het effect op de behandeling. Dergelijke onderzoeken bieden vooral voordeel voor de patiënt en de kwaliteit van de behandeling.”

Belangrijke speler op het gebied van hartbehandelingen
“Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is continu bezig om de hartzorg voor patiënten te verbeteren.  Het centrum is een belangrijke speler op het gebied van hartbehandelingen. De perfusionisten van het centrum zijn vanaf de start nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van dit state-of-the-art perfusie-systeem. We zijn er trots op dat zij onze nieuwste machine als eerste in dit centrum hebben gebruikt”, zegt directeur Chiara Orsini van LivaNova. Het bedrijf ontwikkelt medische apparaten en is marktleider op het gebied van perfusie-systemen.

Perfusionisten, klinisch fysici, technisch- en ICT-personeel zijn sinds de plaatsing van de nieuwe hart-long machine twee maanden geleden, bezig geweest met het testen van het nieuwe systeem in een simulatie opstelling, het uitvoeren van risico-analyses en de koppelen van datastromen. In totaal wil het ziekenhuis zeven systemen aanschaffen.